316
Ο ουκρανικός στρατός υψώνει τη σημαία της χώρας στη Λιμάν, την πόλη που απλευθερώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα | Donetsk Regional Military-Civil Administration/Handout via REUTERS

Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν συνεχώς εδάφη

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 21:10
Ο ουκρανικός στρατός υψώνει τη σημαία της χώρας στη Λιμάν, την πόλη που απλευθερώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα
|Donetsk Regional Military-Civil Administration/Handout via REUTERS

Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν συνεχώς εδάφη

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 21:10

Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας της Χερσώνας, της νότιας Ουκρανίας, έδειξε ένας στρατιωτικός χάρτης που εμφάνισε την Τρίτη το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με τον εν λόγω χάρτη, και σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης ημέρας, οι δυνάμεις της Μόσχας εγκατέλειψαν μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενώ ο ουκρανικός στρατός ηγείται μιας αντεπίθεσης σε αυτήν την περιφέρεια.

Επιπλέον, ο χάρτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δείχνει ότι οι Ρώσοι εγκατέλειψαν σχεδόν όλη την ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, την τελευταία περιοχή της περιφέρειας υπό ρωσικό έλεγχο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ηττήθηκαν και εκεί από μια ουκρανική αντεπίθεση που διεξήχθη για αρκετές εβδομάδες, προσέθεσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ο ρωσικός στρατός, από την πλευρά του, δεν ανακοίνωσε αποχώρηση, ούτε σχολίασε αυτή την ορατή στρατιωτική υποχώρηση.

Ηδη από τις 11 Σεπτεμβρίου, πάντως, οι στρατιωτικοί χάρτες της ρωσικής πλευράς είχαν επιβεβαιώσει την έκταση της ρωσικής υποχώρησης στην περιοχή του Χαρκόβου.

Σε πρώτο χρόνο, οι ουκρανικές Αρχές δεν έδωσαν ακριβείς πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιφέρεια της Χερσώνας. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο περιορίστηκε να υπογραμμίσει σε δελτίο τύπου ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του». «Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», προσέθεσε.

Ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, Γεβγκένι Ενίν, μίλησε για 50 τοποθεσίες που απελευθερώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας χωρίς να διευκρινίσει το πότε και πού, ενώ ο ουκρανικός στρατός κέρδιζε έδαφος στην περιοχή εδώ και πολλές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την «φιέστα» Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (ανάμεσά τους και η Χερσώνα) που βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο σε μεγάλο μέρος τους, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ακόμη μία σημαντική νίκη, την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν του Ντονέτσκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...