631
H Οπρα Γουίνφρεϊ στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο United Center του Σικάγο | REUTERS/Alyssa Pointer

Η Οπρα στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις: Είναι καιρός να βάλουμε «την κοινή λογική πάνω από την ανοησία»

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 11:03
H Οπρα Γουίνφρεϊ στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο United Center του Σικάγο
|REUTERS/Alyssa Pointer

Η Οπρα στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις: Είναι καιρός να βάλουμε «την κοινή λογική πάνω από την ανοησία»

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 11:03

Η Οπρα Γουίνφρεϊ είναι μια από τις πιο διάσημες Αμερικανίδες –αν όχι η πιο διάσημη: εδώ και δεκαετίες η αφροαμερικανίδα παρουσιάστρια «μπαίνει» στα σπίτια των ΗΠΑ, μέσω εξαιρετικά δημοφιλών εκπομπών που την έχουν κάνει πάμπλουτη, ενώ μια μόλις αναφορά της σε ένα βιβλίο, ένα εστιατόριο ή οτιδήποτε άλλο αποτελεί διαβατήριο εμπορικής επιτυχίας. Ομως από την πολιτική απείχε. Ως τώρα.

Για πρώτη φορά, η Οπρα Γουίνφρεϊ ανέβηκε στο βήμα κομματικού συνεδρίου – μίλησε σε ένα κατάμεστο United Center, στο Σικάγο, στο συνέδριο των Δημοκρατικών και απηύθυνε μια παθιασμένη έκκληση στους Αμερικανούς να εκλέξουν την Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι λονδρέζικοι Times έγραψαν ότι ήταν μια εμφάνιση-έκπληξη, αυτή της Οπρα, στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Η 70χρονη τηλεπαρουσιάστρια δεν είχε μιλήσει ποτέ σε τέτοιου είδους εκδήλωση και μόνο το 2008, όταν επρόκειτο να γραφτεί Ιστορία, είχε πάρει θέση υπέρ της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα (αντιθέτως το 2016 είχε αποφύγει να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον και είχε εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ).

Η παρουσία λοιπόν της Γουίνφρεϊ στο United Center συνιστά πολιτικό γεγονός από μόνη της. «Δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί από τους γείτονές μας», είπε. «Οταν ένα σπίτι καίγεται, δεν ρωτάμε για τη φυλή ή τη θρησκεία του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Δεν αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο σύντροφός τους ή πώς ψήφισαν. Και αν το σπίτι τυχαίνει να ανήκει σε μια άτεκνη γυναίκα με γάτες, θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε και αυτή τη γάτα έξω», τόνισε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της ομιλίας της.

Η τελευταία της φράση ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στον υποψήφιο του Τραμπ για την αντιπροεδρία, τον Τζέι Ντι Βανς. Ο αμφιλεγόμενος γερουσιαστής του Οχάιο είχε πει σε συνέντευξή του, το 2021, ότι οι ΗΠΑ διοικούνται από Δημοκρατικούς, εταιρικούς ολιγάρχες και «ένα μάτσο άτεκνες κυρίες με γάτες που τα πάνε άθλια με τη ζωή τους και τις επιλογές που έχουν κάνει και έτσι θέλουν να κάνουν την υπόλοιπη χώρα άθλια επίσης».

Η 59χρονη Κάμαλα Χάρις δεν έχει δικά της παιδιά. Η 70χρονη Γουίνφρεϊ γέννησε έναν γιο όταν ήταν 14 ετών. Το παιδί πέθανε εβδομάδες αργότερα.

♦ Διαβάστε: Οι «κυρίες με τις γάτες» και η Κάμαλα Χάρις

Η Γουίνφρεϊ ζήτησε από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Χάρις. Είναι καιρός να βάλουμε «την κοινή λογική πάνω από την ανοησία», είπε.

Η 15λεπτη ομιλία της άφησε ελάχιστες αμφιβολίες για το πώς νοιώθει απέναντι στον Τραμπ: Πιστεύει ότι ο 78χρονος υποψήφιος είναι ανίκανος να επιστρέψει στην εξουσία. «Ας επιλέξουμε την αισιοδοξία από τον κυνισμό, γιατί αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της Αμερικής», είπε. «Ας επιλέξουμε τη συμπερίληψη αντί της τιμωρίας. Ας επιλέξουμε τη γλυκιά υπόσχεση του αύριο από την πικρή επιστροφή στο χθες. Δεν θα μας στείλουν πίσω, δεν θα μας απωθήσουν, δεν θα μας εκφοβίσουν, δεν θα μας κλωτσήσουν», είπε, πριν υιοθετήσει ένα σύνθημα της εκστρατείας του Χάρις: «Δεν θα πάμε πίσω».

Πρόσθεσε ότι είχε πέσει θύμα ρατσισμού και σεξισμού κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά ότι ελευθερία σημαίνει «πότε πότε να στέκεσαι απέναντι στους νταήδες της ζωής».

Η παρέμβαση του Γουίνφρεϊ, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους ανθρώπους στην Αμερική, 76 ημέρες πριν από τις εκλογές είναι κομβικής σημασίας για την προεκλογική εκστρατεία της Χάρις, η οποία ελπίζει ότι η έγκριση της παρουσιάστριας θα πείσει αρκετούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους να τη στείλουν στον Λευκό Οίκο.

«Η ευπρέπεια και ο σεβασμός είναι στο ψηφοδέλτιο το 2024», είπε η Γουίνφρεϊ. «Ο χαρακτήρας και οι αξίες έχουν τεράστια σημασία».

Δεν ανέφερε ονομαστικά τον Τραμπ, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι η δημοκρατία απειλείται εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κερδίσει τις εκλογές. «Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν εμάς και αυτούς, είναι για το πώς θέλουμε να είναι το μέλλον μας», είπε. «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος υποψήφιος που λέει ότι αν πάμε στις κάλπες αυτή τη φορά, δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε ποτέ ξανά», ανέφερε, υπενθυμίζοντας μια από τις γνωστές και επικίνδυνες «δεσμεύσεις» του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...