Επί δεκαετίες, γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες υπερασπίζονταν φανατικά την αθωότητα του Τσέζαρε Μπατίστι, ενός διαβόητου ιταλού μαρξιστή τρομοκράτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην για τη δολοφονία δύο αστυνομικών και τη συμμετοχή του στους φόνους άλλων δύο πολιτών στην Ιταλία, τη δεκαετία του ’70.
Ολα αυτά τα χρόνια, ο Μπατίστι δήλωνε αθώος για τους φόνους και παραδεχόταν μόνο ότι ήταν μέλος της παράνομης οργάνωσης Ενοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό.
Ομως, την περασμένη εβδομάδα, ο Μπατίστι, που είχε απελαθεί στη Ρώμη από τη Βολιβία τον Ιανουάριο, ομολόγησε τη συμμετοχή του στις τέσσερις δολοφονίες, σκορπίζοντας την ταραχή στους κύκλους των γάλλων διανοούμενων, που τον υπερασπίζονταν σθεναρά επί 38 χρόνια, παρουσιάζοντάς τον ως θύμα των ιταλικών Αρχών.
Ο 64χρονος τρομοκράτης είχε δραπετεύσει από ιταλική φυλακή το 1981, και τις επόμενες δύο δεκαετίες, διέμεινε στη Γαλλία, όπου εκμεταλλεύθηκε διάταγμα του Μιτεράν, με το οποίο δόθηκε χάρη σε 100 Ιταλούς, μέλη ακροαριστερών ένοπλων οργανώσεων.
Το 2004, μετακόμισε στη Βραζιλία, κοντά στο Σάο Πάολο, για να αποφύγει την έκδοσή του από τη Γαλλία. Εκεί, συνελήφθη μετά από τρία χρόνια και παρέμεινε στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, έως ότου ο απερχόμενος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα αρνήθηκε να τον απελάσει στην Ιταλία και του απένειμε χάρη.
Στη Γαλλία, ο Μπατίστι έζησε… ζωή χαρισάμενη, ως γνωστός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών και συνεργάτης του Playboy.
Οταν ένα γαλλικό δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της απέλασής του στην Ιταλία, το 2004, έσπευσαν στο πλευρό του συγγραφείς, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και πολιτικοί. Διαδήλωσαν για την αθωότητά του, κατηγόρησαν την ιταλική Δικαιοσύνη για προκατάληψη και απαίτησαν να συνεχίσει να απολαμβάνει την ελευθερία του στη Γαλλία.
Κάποιοι έφτασαν να τον παρομοιάσουν με τον Βίκτορα Ουγκό, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε εξορία το 1851, όταν είχε μιλήσει κατά του Ναπολέοντα. Αλλοι τον συνέκριναν με τον Αλφρεντ Ντρέιφους, τον γάλλο λοχαγό που έπεσε θύμα ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της γαλλικής ιστορίας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι θαυμαστές του Μπατίστι συνέχισαν να τον υπερασπίζονται και όταν αυτός διέφυγε από τη Γαλλία στη Βραζιλία, όπου παρέμεινε μέχρι την περσινή εκλογή στην προεδρία του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρο.
Τότε, ο Μπατίστι διέφυγε στη Βολιβία, όπου και συνελήφθη τον Ιανουάριο και απελάθηκε στην Ιταλία. Εκεί, ανακρινόμενος, παραδέχθηκε την ενοχή του για τα εγκλήματα για τα οποία είχε ήδη καταδικαστεί και είπε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ «θύμα δικαστικής πλάνης» και ότι οι υποστηρικτές του πήραν το μέρος του λόγω της ιδεολογίας του.
Μετά από αυτό, ο εκδοτικός οίκος Seuil, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την έκδοση του τελευταίου έργου του Μπατίστι, το οποίο είχαν δώσει στον οίκο γάλλοι υποστηρικτές του τρομοκράτη μετά τη σύλληψή του στη Βολιβία. Η 38χρονη Γκουεναέλ Ντενουαγιέ, υπεύθυνη για τα αστυνομικά μυθιστορήματα του οίκου, είπε ότι «είχε ερωτευθεί» το κείμενο του Μπατίστι πριν μάθει ότι ομολόγησε τη συμμετοχή του στις δολοφονίες. «Μετά μου έπεσε το σαγόνι. Ηταν μεγάλο το σοκ», δήλωσε στην Guardian.
Ο 66χρονος Λοράν Ζοφρέν, διευθυντής της Liberation, της εφημερίδας που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Μπατίστι, δήλωσε: «Πώς να μην αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι, όσον αφορά τη Γαλλία, η εκστρατεία αυτή (υπέρ του τρομοκράτη), που προωθήθηκε πολύ από τα ΜΜΕ, ήταν απίστευτα επιπόλαιη, ακόμα και επικίνδυνα αφελής;».
Ο Πιέρ Μπουλντουάρ είναι ο 61χρονος σοσιαλιστής δήμαρχος του Φροντινιάν-λα Πεϊράντ, πόλη στη νότια Γαλλία, που διοργανώνει φεστιβάλ αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο είχε επισκεφθεί πολλές φορές ο Μπατίστι. Οταν μαθεύτηκε η ομολογία του Ιταλού, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη της πόλης, η οποία είχε γίνει το 2005.
Μόνο η 61χρονη Φρεντ Βαργκάς, η δημοφιλέστερη γαλλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας για την απονομή ασύλου στον Μπατίστι, έσπευσε στο πλευρό του και μετά την παραδοχή του και δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι αθώος: «Ο κόσμος θα νομίζει ότι είμαι ηλίθια πάλι», είπε στην Guardian.
Αλλοι γάλλοι διανοούμενοι, που υπερασπίστηκαν στο παρελθόν τον ιταλό τρομοκράτη, όπως ο 70χρονος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο πιο γνωστός φιλόσοφος στη χώρα, δεν έχει σχολιάσει ακόμα την εξέλιξη της υπόθεσης.
Η ομολογία του Μπατίστι ήρθε τη στιγμή που η Ρώμη πιέζει το Παρίσι για να απελάσει άλλους 14 ακροαριστερούς τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί για φόνους και άλλα εγκλήματα τη δεκαετία του ’70 και έχουν βρει καταφύγιο στη Γαλλία μετά το διάταγμα του Μιτεράν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News