860
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της 88ης ΔΕΘ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Αυτή θα είναι η Ελλάδα του 2027

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 20:20
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της 88ης ΔΕΘ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Αυτή θα είναι η Ελλάδα του 2027

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 20:20

Ηταν η έκτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στο «Βελλίδειο» για μια ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως Πρωθυπουργός, ανοίγοντας μία ακόμη πολιτική σεζόν. Και ήταν, αυτή τη φορά, μια ξεχωριστή περίσταση, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έπαιρνε, το βράδυ του Σαββάτου, τον λόγο, για να εγκαινιάσει την 88η ΔΕΘ, έχοντας, ίσως για πρώτη φορά, ως τοπική πολιτική προίκα τόσο τα μεγάλα και εμβληματικά έργα που δρομολογούνται και ολοκληρώνονται στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που υπογραμμίστηκε και από όσους τον προλόγισαν, όσο και τον διορισμό του «ντόπιου» Απόστολου Τζιτζικώστα ως Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επίσης τονίστηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό —και μόνο αυτά τα δύο έδειχναν την πολιτική στόχευση της παρουσίας του στο «πολυγεγονός» της Θεσσαλονίκης, μετά την υποχώρηση που υπέστη η ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Επίσης, όμως, θα έπαιρνε τον λόγο μπροστά σε ένα ακροατήριο από το οποίο απουσίαζαν οι δύο προηγούμενοι Πρωθυπουργοί της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εκλεγόταν τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη —δύο απουσίες που δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.

Θα έπαιρνε τον λόγο, όπως είπε, έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο 12μηνο μιας νέας κυβερνητικής θητείας και έχοντας, όπως υπογράμμισε με νόημα, τρία χρόνια «καθαρού χρόνου», έως, δηλαδή τις επόμενες εκλογές. Και ήταν, ως εκ τούτου, μια ομιλία πολιτικής «επανεκκίνησης»: 1+3. Και το σύνθημα «Ελλάδα 2027» ήταν κυρίαρχο στην αίθουσα, Σεπτέμβριο του 2024.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της 88ης ΔΕΘ (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Είπε ο Πρωθυπουργός τι είχε υποσχεθεί το 2023 από το ίδιο βήμα —επενδυτική βαθμίδα της οικονομίας, αυξήσεις μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους και στις συντάξεις, διορισμούς εκπαιδευτικών, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη στους γιατρούς του ΕΣΥ, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, μη κρατικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος, μετασχηματισμός του δικαστικού χάρτη, ψηφιακή κάρτα εργασίας— και πώς τα κατάφερε, όντως, όλα αυτά.

«Πολλά, μεγάλα και μικρά που τα είπαμε και τα κάναμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απέρριψε τόσο τα περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης της κυβέρνησης» όσο και «τον μύθο της δήθεν κατάρας της δεύτερης τετραετίας».

Αλλά όλα αυτά ο Πρωθυπουργός τα ανέφερε κάπως επιγραμματικά, ο απολογισμός τού τι έγινε στη χρονιά που πέρασε κράτησε εννιά λεπτά από μια ομιλία που κράτησε περίπου μια ώρα. Διότι ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της 88ης ΔΕΘ κυρίως για να περιγράψει τον «οδικό χάρτη προς το μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος άλλωστε τόνισε πως το 2027 θα βρει μια Ελλάδα «με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της».

«Ζητούμενο είναι η ένταση της ανάπτυξης. Όχι απλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας», εξήγησε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε εννέα προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση απασχόλησης, ιδίως σε γυναίκες και νέους, βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας μας, πράσινη μετάβαση, αποτελεσματική αντιμετώπιση του Δημογραφικού, και της κλιματικής κρίσης.

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης —και αυτό φάνηκε: το κοινό στο «Βελλίδειο» δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδες, λίγες φορές διέκοψε τον ομιλητή για να χειροκροτήσει.

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, εξήγγειλε συνολικά 45 μέτρα, μεταξύ των οποίων:

-Ενίσχυση των συντάξεων 2.000.000 συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2025.

-Στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας.

-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

-Μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών αντί για 0,5% που σχεδιάζαμε.

-Πλήρη κατάργηση το 2025 του τέλους επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο και κάθε ατομική επιχείρηση.

-Μείωση στο μισό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για χωριά και πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους από 500 που είναι μέχρι τώρα.

Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση μισθού κατά 130 ευρώ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης σε Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική, Αστυνομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια άλλη, καλύτερη Ελλάδα το 2027 (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

«Πιο γρήγορα πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Αυτό το μήνυμα έλαβα από τις τελευταίες κάλπες στις οποίες η ΝΔ ήταν πρώτη για πέμπτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση με 14 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση του για το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι θα υπάρξει μια νέα δέσμη μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα για τη στήριξη των οικογενειών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών θα συγκλίνουν με αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ έκανε λόγο, ακόμα, για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών, αλλά και για απλοποίηση διαδικασιών ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Περιμένουμε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 51.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάνε σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Σε πιο πολιτικό τόνο και πάντα με ορίζοντα τις εκλογές του 2027, ο κ. Μητσοτάκης είπε προς το τέλος της ομιλίας του: «Είμαστε η πιο ανθεκτική δύναμη της μεταπολίτευσης. Έχουμε περισσότερες από 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου μέχρι την άνοιξη του 2027, που θα γίνουν οι εκλογές, και είναι μια ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...