262
Η μεταφορά του χρυσού και των μετρητών έγινε σε τέσσερις φάσεις στη διάρκεια ενός μήνα | Twitter

Η Ολλανδία μετέφερε μυστικά χρυσό αξίας €15 δισ. σε νέο θησαυροφυλάκιο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 11:05
Η μεταφορά του χρυσού και των μετρητών έγινε σε τέσσερις φάσεις στη διάρκεια ενός μήνα
|Twitter

Η Ολλανδία μετέφερε μυστικά χρυσό αξίας €15 δισ. σε νέο θησαυροφυλάκιο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 11:05

Με άκρα μυστικότητα, η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας μετέφερε σχεδόν 200 τόνους χρυσού αξίας 10,4 δισ. ευρώ και 4,5 δισ. ευρώ σε μετρητά από το Χάρλεμ στην Ουτρέχτη.

Το πολύτιμο φορτίο μεταφέρθηκε σε ένα καινούργιο θησαυροφυλάκιο υψίστης ασφαλείας, που κατασκευάστηκε μέσα σε στρατιωτική βάση.

Ο χρυσός φυλασσόταν σε κτίριο της ολλανδικής De Nederlandsche Bank στο Χάρλεμ, κοντά στο Αμστερνταμ, από το 2020.

Συνολικά μεταφέρθηκαν 14.166 μπάρες χρυσού, βάρους 12,5 κιλών η καθεμία και χρυσά νομίσματα συνολικής αξίας 10,4 δισ. ευρώ.

Τα τέσσερα κομβόι με τεθωρακισμένα φορτηγά χωρίς διακριτικά, συνόδευαν οχήματα και βαριά οπλισμένο προσωπικό της στρατιωτικής αστυνομίας. Ο αρχηγός της, Σταν Βέρμπερκτ, δήλωσε ότι οι διαταγές για άκρα μυστικότητα τηρήθηκαν απόλυτα από το προσωπικό. «Οι μονάδες μας κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και χρόνια. Είναι καλά εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι για τα πάντα».

Το 2020, όταν ο χρυσός μεταφέρθηκε προσωρινά από το Αμστερνταμ και τα κεντρικά της τράπεζας που ανακαινίζονταν, στο Χάρλεμ, το κομβόι ήταν ένα και η δημοσιότητα μεγάλη. Αυτή τη φορά όμως, επιλέχθηκε άλλη τακτική.

«Εξετάσαμε πολύ προσεκτικά όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν. Ολοι ήταν προετοιμασμένοι, καθώς το κομβόι ήταν εμφανές με μεγάλα φορτηγά, πολλά αυτοκίνητα και αστυνομικές μοτοσυκλέτες».

Οι αρμόδιοι έκριναν ότι τα κεντρικά της τράπεζας, στην καρδιά του Αμστερνταμ, δεν ήταν πλέον ασφαλή για αυτό τον κρατικό θησαυρό, που αποτελεί το 31% των ολλανδικών αποθεμάτων σε χρυσό και έτσι αποφασίστηκε η κατασκευή του θησαυροφυλακίου σε στρατιωτική βάση και η μεταφορά εκεί του πολύτιμου φορτίου.

Οι Ολλανδοί διατηρούν ένα επιπλέον 31% από τα αποθέματά τους σε χρυσό στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη και το υπόλοιπο 38% στο Λονδίνο και την Οτάβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...