Η κούρσα για την παραγωγή του πρώτου πλήρως εγκεκριμένου εμβολίου κατά του κορονοϊού μπορεί να καταλήξει σε ένα ματς ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γερμανία. Το ζητούμενο είναι να βγουν και οι δύο νικητές, για το καλό της ανθρωπότητας.
Οπως δήλωσε τη Δευτέρα η Κέιτ Μπίνχαμ, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής της Βρετανίας για το εμβόλιο, οι δύο ομάδες της Οξφόρδης και του Μάιντς στη Γερμανία είναι αυτές που έχουν ξεχωρίσει από τις δεκάδες προσπάθειες που ξεκίνησαν σε διάφορες χώρες για το εμβόλιο κατά της Covid-19 και είναι αυτές που μάλλον θα δουν πρώτες την πολυπόθητη έγκριση για μαζική παραγωγή και κυκλοφορία του προϊόντος τους.
«Πιστεύω ότι μπορεί να δούμε εμβόλιο φέτος», είπε η Μπίνχαμ. «Υπάρχουν δύο πιθανά υποψήφια, ένα από την Οξφόρδη και ένα από τη γερμανική BioNTech».
Για το περιβόητο «εμβόλιο του Πούτιν», ούτε λόγος να γίνεται, καθώς έχουν γίνει δοκιμές μόνο σε… 38 άτομα και οι δοκιμές της φάσης ΙΙΙ, δηλαδή σε χιλιάδες άτομα, δεν έχουν καν ξεκινήσει. Το πώς πήρε αυτό το εμβόλιο επίσημη κρατική έγκριση στη Ρωσία και πώς θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί τον Οκτώβριο κιόλας, είναι κάτι που δεν κατανοούν οι επιστήμονες – τουλάχιστον εκτός Ρωσίας.
«Κανείς στη Δύση δεν θα ενέκρινε ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί μόνο σε 38 ανθρώπους. Αυτό δεν αποδεικνύει αν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό. Μπορεί να είναι και τα δύο, αλλά κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό μόνο με 38 ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά η Μπίνχαμ.
Τα εμβόλια της Οξφόρδης και του Μάιντς είναι δύο από τα έξι που έχει παραγγείλει η βρετανική κυβέρνηση (συνολικά 340 εκατ. δόσεις), όπως αναφέρει η Telegraph.
Η Μπίνχαμ δήλωσε «πολύ αισιόδοξη» και για τα έξι εμβόλια, τα οποία χρησιμοποιούν τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες εναντίον του SARS-CoV-2. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις τρεις προσπάθειες είναι πολύ ενθαρρυντικά, συνέχισε, και ειδικά της Οξφόρδης και της Γερμανίας, βρίσκονται στο πιο προχωρημένο στάδιο.
Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ του γερμανικού εμβολίου, που γίνονται σε 30.000 άτομα, αναμένονται τον Οκτώβριο, όπως και της Οξφόρδης.
«Αυτά τα δύο, αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν να εγκριθούν και να κυκλοφορήσουν φέτος. Ομως, το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει το 2021», πρόσθεσε.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί μία συμβατική διαδικασία παραγωγής. Το γερμανικό, όμως, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παραχθεί συνθετικά στο εργαστήριο πολύ πιο γρήγορα, σημαντικό στοιχείο όταν μιλάμε για 8 δισ. ανθρώπους που πρέπει να εμβολιαστούν.