710
| Shutterstock / Creative Protagon

Η νότια Ισπανία προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα Airbnb

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 10:45
|Shutterstock / Creative Protagon

Η νότια Ισπανία προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα Airbnb

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 10:45

Η πόλη Βαλένθια στη νότια Ισπανία εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων που στρέφονται εναντίον των ενοικιάσεων καταλυμάτων τύπου Airbnb, ως απάντηση στις αυξανόμενες αντιδράσεις κατά του μαζικού τουρισμού.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια, η οποία εποπτεύει δημοφιλείς παραλίες όπως το Μπένιντορμ και το Αλικάντε, επιδιώκει να εξαλείψει τη μαύρη αγορά ενοικιάσεων, απειλώντας τους ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τους κανόνες με πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ.

Η Νούρια Μόντες, κορυφαία τουριστική αξιωματούχος της πόλης, δήλωσε στους Financial Times ότι τα προς ενοικίαση διαμερίσματα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή οικονομία, αλλά «θέλουμε να τα ρυθμίσουμε και να τα βάλουμε σε τάξη, ώστε να μην αναπτύσσονται με ανεξέλεγκτο τρόπο».

Το σημείο εκκίνησης, το οποίο θα συμπεριληφθεί σε πακέτο μέτρων, είναι η εξάλειψη των ενοικίων που διακινούνται στη μαύρη αγορά. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανενός είδους υπόγεια οικονομία στα καταλύματα» είπε η Μόντες.

Τα διαμερίσματα τύπου Airbnb σε προορισμούς της νότιας Ευρώπης, από τη Βενετία ως τη Λισαβόνα, έχουν κατηγορηθεί ότι επιταχύνουν την «τουριστικοποίηση», αυξάνοντας τις τιμές των ακινήτων.

Η Βαλένθια έρχεται μετά τη Βαρκελώνη, η οποία σχεδιάζει να κλείσει και τα 10.000 διαμερίσματα Airbnb –συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη άδεια από τις Αρχές– έως τα τέλη του 2028.

Σε όλη την περιοχή της Βαλένθια, η οποία περιλαμβάνει την ακτογραμμή της Κόστα Μπλάνκα από τη Ντένια έως την Τορεβιέχα, ο αριθμός των αδειοδοτημένων διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει αυξηθεί σε 106.000, από 40.000 που ήταν το 2015, σύμφωνα με τη Μόντες.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο αριθμός των μη καταχωρισμένων διαμερισμάτων, που νοικιάζονται στη μαύρη αγορά, θα μπορούσε να είναι 50.000 ή περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου.

«Διαφεύγουν κάθε είδους έλεγχο. Προφανώς δεν πληρώνουν φόρους. Δεν γνωρίζουμε αν οι ιδιοκτήτες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους τους» σημείωσε η Μόντες. «Αλλά το βασικό είναι η ασφάλεια. Δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις κοινοποίησης της ταυτότητας των πελατών στις Αρχές. Δεν ξέρουμε αν ακολουθούν τους κανόνες για πυρκαγιές, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και για σχέδια εκκένωσης».

Σύμφωνα με τα σχέδια της Βαλένθια, που πρόκειται να ψηφιστούν από το περιφερειακό κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, μια κυλιόμενη κλίμακα προστίμων θα ανέλθει έως και στα 600.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, για σοβαρές παραβάσεις.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως γράφουν οι Financial Times, ακόμη και τα αδειοδοτημένα διαμερίσματα θα θεωρούνται παράνομα εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν παράσχει έναν επίσημο 20ψήφιο κωδικό που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση όλων των ακινήτων στην Ισπανία.

Οι άδειες θα πρέπει επίσης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια και θα απορρίπτονται αν η συνέλευση των ιδιοκτητών αλλάξει τους κανόνες της, ώστε να απαγορεύσει τα διαμερίσματα διακοπών σε ένα κτίριο.

Η περιοχή της Βαλένθια έχει μόνο 11 επιθεωρητές για διαμερίσματα διακοπών, αλλά σχεδιάζει να στρατολογήσει τις δημοτικές αρχές, ώστε να ενισχυθούν οι έλεγχοι και η επιβολή των κανόνων.

Σε μια προσπάθεια να εναρμονίσει ένα συνονθύλευμα εθνικών νόμων σε ολόκληρη την ΕΕ, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ενέκριναν τον περασμένο Απρίλιο έναν κανονισμό που απαιτεί από τις εταιρείες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης να μοιράζονται δεδομένα με τις Αρχές.

Οι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ τον Μάιο του 2026, απαιτούν από πλατφόρμες όπως η Airbnb να υποβάλλουν τακτικές ενημερώσεις για τους ιδιοκτήτες και τη δραστηριότητά τους, ώστε να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τις παράνομες ενοικιάσεις.

Η Βαλένθια ήταν αποφασισμένη να καταργήσει οποιαδήποτε ενοικίαση μονόκλινων δωματίων σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Vrbo, είπε η Μόντες στους FT. Αλλά δεν θέλει μια οριζόντια απαγόρευση τύπου Βαρκελώνης, σε όλα τα διαμερίσματα διακοπών. Αντίθετα, η περιφερειακή κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους δημοτικούς ηγέτες να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για την περιοχή τους.

«Τα τοπικά συμβούλια μπορούν να θεσπίσουν όρια, για παράδειγμα, στον μέγιστο αριθμό κατοικιών που διατίθενται για τουριστική χρήση, ανά κτίριο ή ανά γειτονιά, και αυτά τα όρια πρέπει να βασίζονται σε σαφή, αντικειμενικά κριτήρια. Δεν μπορεί να είναι αυθαίρετα» εξήγησε η Μόντες.

Ενώ τα τουριστικά διαμερίσματα αντιπροσώπευαν το 1,8% του συνόλου των κατοικιών στην περιοχή της Βαλένθια, τα άδεια ακίνητα αποτελούσαν το 14% του συνόλου, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι για πολλά χρόνια τα διαμερίσματα διακοπών συνυπήρχαν «με εξαιρετικά ειρηνικό τρόπο» με τους μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, η εμφάνιση πλατφορμών όπως η Airbnb «αύξησαν τον αριθμό των συγκρούσεων, ειδικά με τους κατοίκους σε ιδιοκατοικούμενες κοινότητες».

Υποστήριξε, ωστόσο, η Νούρια Μόντες ότι η δαιμονοποίηση των διαμερισμάτων διακοπών σε όλη την Ισπανία είναι υπερβολική. «Τα τουριστικά διαμερίσματα στοχοποιούνται ως η αιτία κάθε προβλήματος» είπε, αναφέροντας τις ελλείψεις κατοικιών και την αύξηση των ενοικίων. «Νομίζω ότι αυτό είναι τρομερά άδικο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...