546
Νορβηγική πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στο λιμάνι Στάβανγκερ | REUTERS/Nerijus Adomaitis/File Photo

Η Νορβηγία πνίγηκε στο ευρώ χάρη στον… Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 10:55
Νορβηγική πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στο λιμάνι Στάβανγκερ
|REUTERS/Nerijus Adomaitis/File Photo

Η Νορβηγία πνίγηκε στο ευρώ χάρη στον… Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 10:55

Η Νορβηγία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ωστόσο κατά παράδοξο τρόπο επωφελείται και από την παρόξυνση του Ουκρανικού σε πολεμικό επίπεδο: δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της Δύσης που να κερδίζει όπως αυτή από την ενεργειακή κρίση, η οποία σχετίζεται με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Η συγκεκριμένη αποσταθεροποίηση ροών και τιμών στα καύσιμα χαρίζει τεράστια κέρδη στη Νορβηγία, επειδή τυγχάνει η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή υδρογονανθράκων στη Δυτική Ευρώπη. Αυτά έγραψε στην Corriere della Sera ο Φεντερίκο Φουμπίνι.

«Κάθε εκβιασμός του Πούτιν για την ενέργεια, κάθε κόλπο που σχεδιάστηκε από το Κρεμλίνο για να δημιουργήσει ανασφάλεια και για να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου, ό,τι προέρχεται από τη Μόσχα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, όλα αυτά δημιουργούν αυξανόμενα κέρδη για τη Νορβηγία» έγραψε ο ιταλός δημοσιογράφος.

Στις παρούσες συνθήκες η Νορβηγία λαμβάνει ένα «μπόνους του Πούτιν» το οποίο, υπό την προϋπόθεση της παγίωσης των τρεχουσών τιμών φυσικού αερίου, μπορεί να αξίζει πολύ περισσότερο από το 5% του ετησίου ΑΕΠ της. Αν, λοιπόν, αυτό το «μπόνους του Πούτιν» διανεμηθεί στον λαό, τότε κάθε Νορβηγός και κάθε Νορβηγίδα θα πάρουν 4.000 ευρώ έκαστος και εκάστη σε ετήσια βάση όπως υπολόγισε ο Φουμπίνι.

Τα στοιχεία της Eurostat για τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ξεκάθαρα. Πριν από την κρίση, σε έναν μάλλον τυπικό εμπορικό μήνα, ο τζίρος των εξαγωγών προς την Ευρώπη του νορβηγικού φυσικού αερίου από τον κολοσσού Equinor ήταν περίπου 200 εκατ./μήνα. Τον Ιανουάριο του 2020, πριν από την πανδημία, η Νορβηγία πούλησε στην Ευρώπη καύσιμα για 256 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2021 και εξαιτίας των λοκντάουν ο τζίρος του νορβηγικού φυσικού αερίου έπεσε στα 210 εκατομμύρια. Ομως τον εφετινό Ιανουάριο η Νορβηγία χρέωσε 1,97 δισ. ευρώ στην Ενωση για το φυσικό αέριο.

Πρόκειται σχεδόν για δεκαπλάσια αύξηση των εσόδων – μεγάλη επιτυχία για τους Νορβηγούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δράση του Πούτιν είχε αντίκτυπο στις αυξήσεις τιμών. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός γίγαντας, μείωσε σκόπιμα τις προμήθειες το καλοκαίρι του 2021 για να εμποδίσει την αποθήκευση στην Ευρώπη και στη συνέχεια, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, παραμονές του πολέμου, διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Πούτιν ήθελε έτσι να αυξήσει τις τιμές spot, δημιουργώντας οικονομική ανασφάλεια στους Ευρωπαίους. Ετσι η Νορβηγία, αντικειμενικά, έχει κερδίσει πολλά λεφτά. Τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από δύο μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η Equinor εισέπραξε 2,2 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους: ακριβώς δέκα φορές περισσότερα από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα (222 εκατ.) και δώδεκα φορές περισσότερα από δύο χρόνια νωρίτερα (180 εκατ.)».

Με αυτόν τον ρυθμό, για τη Νορβηγία το «μπόνους του Πούτιν» εφέτος θα μπορούσε να αγγίξει τα 20  δισ. ευρώ μόνο σε εισπράξεις από την εξαγωγή φυσικού αερίου.

«Ούτε η κυβέρνηση του Οσλο ούτε η Equinor επιδίωξαν όλα αυτά. Η τεράστια αύξηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί ελεύθερα από τα μέρη πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο το παράδοξο του ‘‘μπόνους Πούτιν’’ παραμένει ντροπιαστικό για τους Νορβηγούς, οι οποίοι πλουτίζουν με τις δυσκολίες της υπόλοιπης Ευρώπης λόγω του εκβιασμού που κάνει το Κρεμλίνο. Πότε οι Νορβηγοί δεν έκαναν κάποια χειρονομία οικονομικής αλληλεγγύης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σίγουρα, αυτή η ιστορία δείχνει ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο το οποίο προορίζεται μόνο για τις ρωσικές προμήθειες δεν θα βοηθούσε πολύ» κατέληξε ο συντάκτης της Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...