285
Το Οσλο είχε απελάσει τρεις ακόμη ρώσους «πράκτορες» τον περαασμένο Απρίλιο | Shutterstock

Η Νορβηγία απελαύνει 15 ρώσους διπλωμάτες ως πράκτορες

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 16:20
Το Οσλο είχε απελάσει τρεις ακόμη ρώσους «πράκτορες» τον περαασμένο Απρίλιο
|Shutterstock

Η Νορβηγία απελαύνει 15 ρώσους διπλωμάτες ως πράκτορες

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 16:20

Η Νορβηγία απέλασε 15 αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας από τη χώρα κατηγορώντάς τους ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες που «δεν είναι συμβατές με την ιδιότητα των διπλωματών», σε μια κίνηση η οποία θα απαντηθεί από τη Μόσχα, όπως έκανε γνωστό η ρωσική πλευρά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ανικεν Χούτφελντ είπε ότι η απέλαση των «πρακτόρων» είναι ένα «σημαντικό βήμα» για την αντιμετώπιση της δραστηριότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα, η οποία έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

«Θέλουμε η Ρωσία να συνεχίσει να έχει μια λειτουργική διπλωματική αποστολή στη Νορβηγία, ωστόσο δεν θα δεχθούμε να χρησιμοποιούνται οι διπλωματικές αποστολές ως κάλυψη για διεξαγωγή κατασκοπευτικής δραστηριότητας», είπε η Χούτφελντ.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως παρακολουθούσε εδώ και καιρό τη δραστηριότητα των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.

Οι 15 αξιωματούχοι αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν «σύντομα» τη Νορβηγία, προσέθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε μια εκτεταμένη εκστρατεία καταστολής των φερόμενων δικτύων ρώσων κατασκόπων από όταν η Ρωσία εισάβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό πως περί τα 400 στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν στην Ευρώπη υπό διπλωματική κάλυψη –αριθμός που αντιστοιχεί στο 50%, σχεδόν, του διπλωματικού προσωπικού που εργαζόταν προηγουμένως στη Γηραιά Ηπεριο– έχουν απελαθεί, έγραψε το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ίδια η σκανδιναβική χώρα είχε απελάσει τρεις ακόμη ρώσους «πράκτορες» τον Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις απελάσεις. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS, το οποίο πρώτο αναφέρθηκε στη ρωσική προειδοποίηση για «απάντηση», δεν έδωσε περισότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...