499
Βίκτορ Ορμπαν, ο πονοκέφαλος των Βρυξελλών | REUTERS/Francois Lenoir

Η νέα κρίση στην ΕΕ από την εμπλοκή της Ουγγαρίας στο σκάνδαλο Pegasus

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 15:11
Βίκτορ Ορμπαν, ο πονοκέφαλος των Βρυξελλών
|REUTERS/Francois Lenoir

Η νέα κρίση στην ΕΕ από την εμπλοκή της Ουγγαρίας στο σκάνδαλο Pegasus

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 15:11

Μετά τον κατάπτυστο νόμο του Βίκτορ Ορμπαν εναντίον των ομοφυλόφιλων, ακόμα ένας πονοκέφαλος «made in Hungary» προστέθηκε για τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για το σκάνδαλο Pegasus, που έφερε στο φως τη Δευτέρα μεγάλη διεθνής δημοσιογραφική έρευνα, το οποίο αφορά την παράνομη παρακολούθηση από δεκάδες κυβερνήσεις χιλιάδων ακτιβιστών, αντιφρονούντων, δημοσιογράφων, πολιτικών, δικηγόρων κ.ά.

Το πρόβλημα για την ΕΕ είναι ότι μία από αυτές τις κυβερνήσεις είναι και η ουγγρική. Περισσότερα από 300 ουγγρικά τηλέφωνα βρίσκονται στη λίστα με τα 50.000 smartphones που παρακολουθούνται, κάποια από αυτά με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus, που έχουν αγοράσει οι κυβερνήσεις.

Είναι φανερό ότι οι Ούγγροι όχι απλώς παραβιάζουν, αλλά «κοροϊδεύουν τους αυστηρούς νόμους της ΕΕ περί προστασίας της ψηφιακής ιδιωτικότητας των πολιτών», γράφει η Washington Post, οπότε το ερώτημα είναι, για μία ακόμα φορά, τι θα κάνει η Κομισιόν.

«Η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ, όπου η προστασία της ιδιωτικότητας είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασική κοινωνική αξία και όπου οι δικλίδες ασφαλείας για δημοσιογράφους, την αντιπολίτευση και δικηγόρους είναι θεωρητικά ισχυρές. Αλλά στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία κυρίως, κάποιες από αυτές τις εγγυήσεις δεν υπάρχουν. Στη δε Βουδαπέστη, χρησιμοποιείται εναντίον τους και ένα ασυνήθιστα ισχυρό κατασκοπευτικό εργαλείο», γράφει η εφημερίδα.

Ανάμεσα στους στόχους των ουγγρικών αρχών είναι και δύο γνωστοί ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, ο Σάμπολτς Πάνι και ο Αντρας Σάμπο. «Μου φέρονται σαν να είμαι απειλή, ρώσος κατάσκοπος, τρομοκράτης ή μαφιόζος», είπε ο Πάνι, το τηλέφωνο του οποίου είχε εγκατεστημένο το κατασκοπευτικό πρόγραμμα εν αγνοία του.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει έρευνα για το σκάνδαλο, όπως και ο Γκι Βερχόφσταντ, ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η ΕΕ έχει στα σπλάχνα της μία δικτατορία».

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν διέψευσε τη χρήση του λογισμικού Pegasus από τις ουγγρικές μυστικές υπηρεσίες για να κατασκοπεύουν ακτιβιστές και αντιφρονούντες, καθώς και οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ, όπως την κατηγορούν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ο γενικός διευθυντής (των μυστικών υπηρεσιών) με πληροφόρησε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιάρτο σε συνέντευξη Τύπου.

«Το λογισμικό δεν χρησιμοποιείται» από τις ουγγρικές υπηρεσίες πληροφοριών, πρόσθεσε, ενώ σε ανακοίνωσή της η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει ότι «ενεργεί σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο».

Η Ουγγαρία φέρεται να το χρησιμοποιούσε για να κατασκοπεύει συγκεκριμένα δημοσιογράφους, τον ιδιοκτήτη ενός ειδησεογραφικού ιστότοπου, δήμαρχο της αντιπολίτευσης και δικηγόρους, σύμφωνα με την κοινοπραξία.

«Το σκάνδαλο αυτό ντροπιάζει τη χώρα», αντέδρασε μέσω Facebook ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρατσόνι, ένας οικολόγος που ελπίζει να επικρατήσει έναντι του Ορμπαν στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τρία εκλεγμένα μέλη της αντιπολίτευσης ζήτησαν έκτακτη συνάντηση της λεγόμενης Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να είναι σε θέση να εξετάσει την κυβέρνηση και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η ένωση ούγγρων δημοσιογράφων MUOSZ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την παρακολούθηση των μελών της.

Οι αντίπαλοι του Ορμπαν, όπως και οι Βρυξέλλες, ευελπιστούν πως στις εκλογές του 2022, τα πράγματα θα αλλάξουν, αν και ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής στη χώρα του και η αντιπολίτευση κατακερματισμένη. «Αν χάσουμε τώρα, οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Βουδαπέστης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...