Η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μετά την εμφατική επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία, περιγράφεται από τρεις παραμέτρους: α) την αποδεκτή και από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο ανάγκη για φρεσκάρισμα-αλλαγή της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος, η οποία θα ξεκινήσει με έξι παρεμβάσεις, β) την συνύπαρξη του κ. Ανδρουλάκη με τους πέντε συνυποψηφίους του, αλλά με τον κάθε ένα να έχει διαφορετική εκλογική δύναμη, πολιτική ύλη αλλά και χημεία με τον αρχηγό και γ) τη γεωγραφία του εκλογικού αποτελέσματος, με ό,τι σημαίνει για τις εσωτερικές ισορροπίες.
Αν ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο, υπάρχουν κάποιοι εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που δεν πρέπει να νιώθουν και τόσο καλά. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Αρκαδίας, ο οποίος υπήρξε διαπρύσιος υποστηρικτής του Χάρη Δούκα. Ομως στην Αρκαδία, την οποία ο κ. Κωνσταντινόπουλος θεωρεί κάτι σαν πολιτικό του φέουδο, πρώτευσε τελικά ο κ. Ανδρουλάκης. Και όχι μόνο αυτό: ο κ. Κωνσταντινόπουλος είδε, το βράδυ της Κυριακής, τον βασικό του εσωκομματικό αντίπαλο στην εκλογική του περιφέρεια, τον Βαγγέλη Γιαννακούρα, να πανηγυρίζει στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη. Αλλη περίπτωση αυτή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, βουλευτή Ανατ. Αττικής, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που συνέπραξαν με τον κ. Δούκα (με το γνωστό «Χάρη, πάμε!» και με ένα ντιλ για να είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση νίκης του δημάρχου Αθηναίων). Ομως και σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια ήταν εύκολα πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης, όπως συνέβη και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας (58,39%, έναντι 41,61% του κ. Δούκας), που είναι η εκλογική περιφέρεια της Νάντιας Γιαννακοπούλου –επίσης φανατική πολέμια του επανεκλεγέντος προέδρου.
Και έτσι, περνάμε στη δεύτερη παράμετρο, τη συνύπαρξη του κ. Ανδρουλάκη με τους συνυποψηφίους του. Στη θεωρία ο επανεκλεγείς πρόεδρος θα αξιοποιήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους πέντε που κατέβηκαν στις εκλογές απέναντί του –κανείς δεν θέλει έναν νέο γύρο εσωστρέφειας στο κόμμα και πολύ περισσότερο ο κ. Ανδρουλάκης. Στην πράξη όμως, το πράγμα περιπλέκεται.
Πώς πχ. μπορεί να «αξιοποιηθεί» η κυρία Γιαννακοπούλου η οποία δεν πήρε καν τηλέφωνο τον κ. Ανδρουλάκη να τον συγχαρεί αλλά του έστειλε ένα SMS;
Ή τι θα συμβεί με τον κ. Δούκα, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά την ήττα του την Κυριακή, είπε ότι «θα είμαι πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή» και υπενθύμισε ότι μέσα σε λίγους μήνες δημιούργησε «ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα», καταγγέλλοντας παράλληλα ακραίες επιθέσεις εναντίον του; Ο δεύτερος των εκλογών θα πρέπει κάποια στιγμή να αφοσιωθεί στον δήμο Αθηναίων, ένα ούτως ή άλλως ακραία απαιτητικό πόστο, στο οποίο δεν τα έχει πάει και τόσο καλά εδώ από τότε που ανέλαβε πριν 10 μήνες. Είναι χαρακτηριστική η αιχμή που του επιφύλαξε ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθήνας, ο οποίος ήρθε οριακά τρίτος στον α’ γύρο των εκλογών. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι ο κ. Δούκας δεν έχει άλλη επιλογή. «Πρέπει να γυρίσει στην πόλη του, να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις εδώ πέρα. Διότι είναι το ένα πράγμα το οποίο με ανησυχεί για την Αθήνα. Αν δεν γυρίσει το κλίμα, μέσα στην Αθήνα και στον δήμο της Αθήνας πιστεύω ότι τα οφέλη που είχαμε αρχίσει να μαζεύουμε, θα γίνουν ζημιές», είπε με νόημα, περιγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πολιτικό κίνδυνο μια συνέχεια της ανεπαρκούς διαχείρισης του δήμου Αθηναίων να αποδειχτεί τελικά βαρύδι συνολικά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από την άλλη, ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του κ. Γερουλάνου, ο οποίος προς το παρόν είναι τομεάρχης Οικονομίας στην ΚΟ; Ο ίδιος έχει δηλώσει παρών και φάνηκε να έχει συμφωνήσει με τις αλλαγές και τις εξελίξεις –πχ. προγραμματικό συνέδριο– που προωθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Θα είναι όμως αναβαθμισμένος ο ρόλος του σε μια αναδιάταξη της ΚΟ, όπου, σε μια πρόβα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να οριστούν «σκιώδεις υπουργοί»; O ίδιος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης και ερωτηθείς σχετικά με τις φήμες περί ορισμού του ως αντιπροέδρου απάντησε: «θέση αντιπροέδρου στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καταστατικά. Δεν ξέρω τι σκέφτεται. Είναι δύσκολο να πω ποιες θα είναι οι αποφάσεις του», είπε.
Για την ώρα, αυτό που ακούγεται είναι ότι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναμένεται να αναλάβει ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής Νοτίου Τομέα, ο οποίος στήριξε διακριτικά αλλά ουσιαστικά τον κ. Ανδρουλάκη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα αναλάβουν οι βουλευτές Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, ενώ γραμματέας της ΚΟ (στη θέση της Ευαγγελίας Λιακούλη) ακούγεται ότι θα οριστεί η βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, Μιλένα Αποστολάκη.
Σε κεντρικό ρόλο στο κόμμα αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο Λευτέρης Καρχιμάκης, που στήριξε τον επανεκλεγέντα πρόεδρο.
Ερωτηματικό είναι και ο ρόλος της Αννας Διαμαντοπούλου, τέταρτης της κούρσας, η οποία το βράδυ της Κυριακής συνεχάρη μεν τον κ. Ανδρουλάκη αλλά του επεσήμανε εμμέσως ότι θα είναι μαζί του εφόσον κάνει «αυτά που πρεπει».
«Πιστεύω βαθειά ότι έχεις την θέληση, την δύναμη και την ικανότητα να κάνεις όλα αυτά που πρέπει, ώστε με στρατηγική και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να γίνει Μεγάλο και Κυβερνών», ήταν το μήνυμά της στην πλατφόρμα X. Η κυρία Διαμαντοπούλου είναι εξωκοινοβουλευτική και δεν είναι καν μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Οι έξι αλλαγές
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να προλάβει φιλοδοξίες, καθώς πολλοί φροντίζουν να κάνουν γνωστές τις προσδοκίες τους για μια θέση στο νέο κομματικό γίγνεσθαι. Και προς το παρόν, συνεργάτες του περιγράφουν, όπως ανέφερε η «Καθημερινή», μια βεντάλια παρεμβάσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κόμματος.
Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν:
♦ Συγκρότηση ομάδων που θα συνεδριάζει ιδεατά σε καθημερινή βάση, για χάραξη στρατηγικής και παραγωγή και προώθηση του προγραμματικού λόγου.
♦ Την καθιέρωση του «πρωινού καφέ», με επισκόπηση εξελίξεων και σχεδιασμό αντιδράσεων και παρεμβάσεων για την ατζέντα της ημέρας.
♦ Ενίσχυση επικοινωνιακού τομέα, ώστε να βγαίνει προς τα έξω η δουλειά που γίνεται. Λέγεται ότι σε αυτό το έργο θα έχει κρίσιμο ρόλο ο Βαγγέλης Τσόγκας, στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
♦ Την καθιέρωση ενός μηχανισμού διαρκούς «αλληλόδρασης» με την κοινωνική και παραγωγική βάση, με τα επαγγελματικά επιμελητήρια, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς.
♦ Την αναδιάρθρωση του Πολιτικού Συμβουλίου με δραστικό περιορισμό του αρθιμού των μελών του, ώστε να είναι ένα πιο ευέλικτο κομματικό όργανο (στα πρότυπα του Εκτελεστικού Γραφείου, θυμήθηκαν οι παλαιότεροι).
♦ Την αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στόχο την κατάθεση προτάσεων νόμων, ώστε να αναδειχθεί η κυβερνησιμότητα του κόμματος και η πρωθυπουργησιμότητα του κ. Ανδρουλάκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News