644
Η 137η έκδοση του θρυλικού τουρνουά υπόσχεται στο κοινό του συναρπαστικές αναμετρήσεις | REUTERS/Paul Childs

Η νέα γη του Γουΐμπλεντον

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουλίου 2024, 15:23
Η 137η έκδοση του θρυλικού τουρνουά υπόσχεται στο κοινό του συναρπαστικές αναμετρήσεις
| REUTERS/Paul Childs

Η νέα γη του Γουΐμπλεντον

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουλίου 2024, 15:23

Ενώ όλα έδειχναν ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα έχανε το βρετανικό σλαμ μετά την πρόσφατη επέμβαση στο γόνατο στην οποία υποβλήθηκε, ταξίδεψε στο Λονδίνο και δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει τον τίτλο. Νίκησε (6-1, 6-2, 6-2) τον πρώτο του αντίπαλο, Βιτ Κοπρίβα, σε μία ώρα και 58 λεπτά. Η ευνοϊκή κλήρωση του άνοιξε τον δρόμο προς τον τελικό, ακόμη κι αν δεν παίξει στο 100% των δυνατοτήτων του.

Ο περσινός θριαμβευτής, Κάρλος Αλκαράθ, θα προσπαθήσει να γίνει ο μόλις έκτος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού τένις που θα κατακτήσει back-to-back το Ρολάν Γκαρός και το Γουΐμπλεντον.

Ο 22χρονος Γιανίκ Σίνερ, αήττητος στο γρασίδι την εφετινή σεζόν, συνεχίζει τη μετεωρική του άνοδο.

Η 137η έκδοση του θρυλικού τουρνουά υπόσχεται στο κοινό του συναρπαστικές αναμετρήσεις. Αλλά για το ίδιο το Γουΐμπλεντον, η πιο μεγάλη μάχη θα δοθεί σε μερικές εβδομάδες. Οταν, πλέον, θα έχει κλείσει τις πύλες του.

Αφορά μια τεράστια έκταση, ένα παλιό γήπεδο γκολφ, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Το All England Club, το σωματείο που διοργανώνει το Γουΐμπλεντον, φιλοδοξεί να τη χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του. Συναντά, όμως, τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής, που δεν επιθυμούν να υπερδιπλασιαστεί αυτό το βιομηχανικό συγκρότημα του τένις, το οποίο γειτονεύει με τα σπίτια τους.

Ο σύλλογος που έχουν συστήσει ονομάζεται «Save Wimbledon Park». Εχοντας συγκεντρώσει 19.000 υπογραφές, κατέθεσαν προσφυγή στην Αρχή Μείζονος Λονδίνου (Greater London Authority), η οποία θα συζητηθεί σε ακρόαση που θα λάβει χώρα μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Το All England Club θεωρεί την επέκταση απολύτως αναγκαία, προκειμένου το Γουΐμπλεντον να διατηρήσει τα σκήπτρα του ως το κορυφαίο τουρνουά τένις – όχι μόνο ως το πιο ιστορικό. Σύμφωνα με τους Times, το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν 39 νέα κορτ -ανάμεσά τους και ένα γήπεδο 8.000 θέσεων-, που θα αποσυμφορήσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας οι παίκτες που προετοιμάζονταν για τους προκριματικούς είχαν στη διάθεσή τους μόλις 45 λεπτά την ημέρα για να προπονηθούν. Επίσης, λόγω της έλλειψης γηπέδων, τενίστες του κυρίως ταμπλό χρησιμοποιούσαν το μισό κορτ. Δίπλα τους, στο άλλο μισό, έκανε προπόνηση κάποιος άλλος. Η επέκταση δεν θα διευκολύνει μόνο τους αθλητές, αλλά και το κοινό που θέλει να παρακολουθεί τους αγώνες των προκριματικών. Οι οποίοι τώρα διεξάγονται 5 χιλιόμετρα μακριά από τις κεντρικές εγκαταστάσεις.

Το πρότζεκτ είναι τόσο σημαντικό για τη γεωγραφία του Γουΐμπλεντον, γράφουν οι Times, ώστε το All England Club έχει, ήδη, δαπανήσει πολλά χρήματα για την υλοποίησή του. Εδωσε 6 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την έκταση, και άλλα 75 εκατ. ευρώ το 2018 για να τερματιστεί πρόωρα (23 χρόνια νωρίτερα) το δικαίωμα χρήσης της γης από το Wimbledon Park Golf Club. Ανάμεσα στους μετόχους που χρειάστηκε να αποζημιωθούν, ήταν και ο διάσημος βρετανός τηλεπαρουσιαστής και αρθρογράφος, Πιρς Μόργκαν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, η Κρις Εβερτ και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες του τένις έχουν ταχθεί υπέρ του σχεδίου επέκτασης του Γουΐμπλεντον – τα άλλα τρία Γκραν Σλαμ εξαπλώνονται διαρκώς. Οι κάτοικοι, όμως, δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν άλλαξαν στάση ούτε μετά τις διαβεβαιώσεις ότι ένα σημαντικό κομμάτι της έκτασης θα γίνει δημόσιο πάρκο, και ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον επτά από τα νέα κορτ όταν δεν υπάρχουν αγώνες.

Οι προσπάθειες των δυο πλευρών να έρθουν σε συμφωνία διακόπηκε στις αρχές Ιουνίου, όταν μια μαυροντυμένη φιγούρα που κρατούσε φορητό ασύρματο εισέβαλε στον κήπο ενός σπιτιού και αφαίρεσε τις αφίσες διαμαρτυρίας (κατά της επέκτασης) που είχε κρεμάσει η ιδιοκτήτης του. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, και το σχετικό οπτικό υλικό δημοσιοποιήθηκε από τους Sunday Times. Ωστόσο, εκπρόσωπος του All England Club, όχι μόνο αρνήθηκε την εμπλοκή του σωματείου, αλλά και πέρασε στην αντεπίθεση: κατήγγειλε σειρά βανδαλισμών από αγνώστους στις εγκαταστάσεις του.

Η απόφαση της δημοτικής Αρχής θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του Γουΐμπλεντον και αναμένεται με αγωνία. Το πρότζεκτ έχει, ήδη, καθυστερήσει. Και αν τελικώς δοθεί η άδεια για την υλοποίησή του, θα περάσουν τουλάχιστον έξι χρόνια για να χτυπήσει το μπαλάκι τη νέα γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...