554
Η Γιούλια Ναβάλναγια ελπίζει να διαδεχθεί τον σύζυγό της ως ηγέτης της αντιπολίτευσης έναντι του βέβαιου νικητή (λόγω απουσίας αντιπάλων) Πούτιν | CreativeProtagon

Η Ναβάλναγια καλεί τους Ρώσους σε μαζική διαμαρτυρία κατά του Πούτιν στα εκλογικά τμήματα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 19:18
Η Γιούλια Ναβάλναγια ελπίζει να διαδεχθεί τον σύζυγό της ως ηγέτης της αντιπολίτευσης έναντι του βέβαιου νικητή (λόγω απουσίας αντιπάλων) Πούτιν
|CreativeProtagon

Η Ναβάλναγια καλεί τους Ρώσους σε μαζική διαμαρτυρία κατά του Πούτιν στα εκλογικά τμήματα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 19:18

Η χήρα του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν στα εκλογικά κέντρα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Η Γιούλια Ναβάλναγια προέτρεψε τους υποστηρικτές της να προσέλθουν μαζικά στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στις εκλογές της 17ης Μαρτίου, πλημμυρίζοντας τα εκλογικά τμήματα.

Είπε ότι η συγκεκριμένη δράση είναι και ένας τρόπος να τιμήσει τον εκλιπόντα σύζυγό της, ο οποίος είχε σκεφτεί την ιδέα και την εξέφρασε σε ένα από τα τελευταία δημόσια μηνύματά του πριν από τον ξαφνικό θάνατό του σε φυλακή της Αρκτικής.

«Θέλω να κάνω αυτό που εκείνος πίστευε ότι ήταν σωστό» είπε η Ναβαλνάγια σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο YouTube. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που είναι κατά του Πούτιν και του πολέμου. Αν βρεθούμε μαζί, η φωνή μας κατά του Πούτιν θα είναι πολύ πιο δυνατή».

Η εκλογική διαμαρτυρία, σύμφωνα με τον Guardian, ονομάστηκε «μεσημέρι εναντίον του Πούτιν» και οι υποστηρικτές του Ναβάλνι τη χαρακτηρίζουν «πολιτική του βούληση». Η Ναβάλναγια κάλεσε τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «οποιονδήποτε υποψήφιο εκτός από τον Πούτιν».

«Μπορείτε να καταστρέψετε το ψηφοδέλτιο, μπορείτε να γράψετε επάνω “Ναβάλνι” με μεγάλα γράμματα. Ακόμη και αν δεν βρίσκετε νόημα στο να ψηφίσετε, μπορείτε απλώς να έρθετε και να σταθείτε στο εκλογικό τμήμα και μετά να γυρίσετε στα σπίτια σας» είπε.

Ο Πούτιν πρόκειται να εξασφαλίσει άλλη μια εξαετή θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, η οποία θα τον κρατήσει στο Κρεμλίνο τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει ουσιαστική αντιπολίτευση, αφού οι ρωσικές Αρχές απαγόρευσαν τη συμμετοχή σε δύο υποψήφιους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τρεις άλλοι πολιτικοί που συμμετέχουν στις εκλογές δεν αμφισβητούν άμεσα την εξουσία του Πούτιν και η συμμετοχή τους έχει σκοπό να δώσει μια επίφαση νομιμότητας στη διαδικασία.

Αν και η νίκη του Πούτιν είναι βέβαιη, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να βλέπει τις εκλογές ως μέσο για να νομιμοποιήσει περαιτέρω την κυριαρχία του και την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ναβάλναγια, που ελπίζει να διαδεχθεί τον σύζυγό της ως ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, είπε επίσης ότι έχει αντλήσει ελπίδα από τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που παρακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα την κηδεία του συζύγου της: «Κοιτάζοντάς σας, νιώθω πεπεισμένη ότι δεν είναι όλα μάταια και αυτή η σκέψη μού δίνει δύναμη. Τώρα όλοι ξέρετε ότι στην πραγματικότητα είμαστε πολλοί εμείς που αγαπάμε και υποστηρίζουμε τον Αλεξέι, που μοιραζόμαστε τις ιδέες του. Και όσο έχουμε ο ένας τον άλλον, τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με καταμέτρηση του ρωσικού ανεξάρτητου μέσου Mediazona, τουλάχιστον 27.000 άνθρωποι προσήλθαν για να αποχαιρετήσουν τον Ναβάλνι στο νεκροταφείο Μπορισόσκι, στα περίχωρα της Μόσχας. Η δημόσια εκδήλωση υποστήριξης μετέτρεψε το τελευταίο αντίο στον Ναβάλνι σε μια σπάνια επίδειξη διαφωνίας στη Ρωσία, σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου καταστολής.

Ωστόσο, αν οι πολίτες ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ναβάλναγια, οι εκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια μεγάλη κυλιόμενη διαμαρτυρία στις 11 ζώνες ώρας της Ρωσίας και να δημιουργήσουν μια άβολη κατάσταση για τις Αρχές, καθώς η αστυνομία δεν θα είχε προφανή λόγο να διαλύσει ανθρώπους που στέκονται στην ουρά για να ψηφίσουν.

Η Ναβάλναγια κατέληξε: «Αυτή είναι μια πολύ απλή και ασφαλής ενέργεια, δεν μπορεί να απαγορευθεί και θα βοηθήσει εκατομμύρια πολίτες να συναντήσουν ομοϊδεάτες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που είναι επίσης κατά του πολέμου, της διαφθοράς και της ανομίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...