Πριν από λίγες μέρες έφτασαν στον Άρη τα σκάφη των αποστολών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας. Τα δύο σκάφη ακολουθούσε το σκάφος της αποστολής Perseverance της NASA, το οποίο έχει πλέον προσεγγίσει τον Κόκκινο Πλανήτη και στις 18 Φεβρουαρίου θα απελευθερώσει έναν ρομποτικό εξερευνητή. Το ρόβερ θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero που στο μακρινό παρελθόν ήταν γεμάτος νερό. H σύνθετη και επικίνδυνη διαδικασία έχει ονομαστεί «Tα επτά λεπτά του τρόμου».
Βασικός στόχος της αποστολής είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής που μπορεί να είχε αναπτυχθεί στον κρατήρα όταν διέθετε νερό. Παράλληλα, το ρομπότ θα πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών και κλιματικών μελετών. Ορισμένα από τα πετρώματα που θα συλλέξει ο ρομποτικός εξερευνητής θα σταλούν πίσω στη Γη για περαιτέρω αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη.
Η προσεδάφιση
Η διαδικασία προσεδάφισης του ρομπότ αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της αποστολής. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη «εξίσωση» με πολλές παραμέτρους και πολλούς αγνώστους. Eχει λάβει την ονομασία «τα επτά λεπτά του τρόμου» επειδή σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να εκτελεστούν τέλεια μια σειρά από ενέργειες τον έλεγχο των οποίων έχει το ίδιο το σκάφος, άρα πρέπει όλα τα όργανα και τα συστήματα του να λειτουργούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Η αγωνία των στελεχών της NASA θα διαρκέσει για μερικά ακόμη λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσεδάφισης, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται για να φτάσει από τον Άρη στην Γη το πολυπόθητο σήμα ότι όλα πήγαν καλά. Αν το σήμα δεν φτάσει, αυτό πολύ απλά θα σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά και το ρομπότ, είτε καταστράφηκε είτε προσεδαφίστηκε, αλλά κάποια βασικά του όργανα δεν λειτουργούν. Η διαδικασία προσεδάφισης θα μεταδοθεί ζωντανά από τα διαδικτυακά μέσα της NASA (πατήστε αριστερά) ενώ η αμερικανική υπηρεσία έχει δώσει στην δημοσιότητα και το σχετικό βίντεο (κάτω).
Η προσεδάφιση
- 100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του Άρη η κάψουλα μέσα στην οποία βρίσκεται το ρόβερ θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα.
- Το σύστημα καθόδου πρέπει να μειώσει την ταχύτητα σε περίπου 1μ/δευτ. μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών
- Όταν η ταχύτητα έχει μειωθεί σε 1.200 χλμ./ώρα θα απελευθερωθεί ένα αλεξίπτωτο με διάμετρο 21,5 μ. που είναι το μεγαλύτερο και πιο καινοτόμο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για αυτού του είδους τις αποστολές.
- Σε ύψος 2 χλμ. από την επιφάνεια το ρόβερ θα χωριστεί από την κάψουλα και οκτώ πύραυλοι θα πυροδοτηθούν στον «γερανό» που θα είναι προσαρμοσμένο το ρομπότ και αυτό θα αρχίσει να αιωρείται λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια.
- Νάιλον καλώδια θα απελευθερωθούν από τον γερανό για να κατεβάσουν ομαλά το ρόβερ στην επιφάνεια του πλανήτη. Το ρομπότ θα πρέπει να κόψει αμέσως μετά την προσεδάφιση τα καλώδια ώστε αυτά να μην το τραβήξουν πίσω στον γερανό που θα εγκαταλείπει την περιοχή.
- Το ρόβερ θα καταγράφει τη διαδικασία καθόδου με κάμερα και μικρόφωνα και, αν όλα πάνε καλά, θα στείλει το υλικό στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News