798
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος χειροκροτεί τη στιγμή της έγκρισης του Σώματος στη Γ.Σ για την τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της Μytilineos και τη αλλαγή της επωνυμίας της  σε Μetlen | ΥοuΤube

Η Μytilineos έγινε Μetlen – Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ετοιμοι να πατήσουμε νέες κορυφές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 16:09
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος χειροκροτεί τη στιγμή της έγκρισης του Σώματος στη Γ.Σ για την τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της Μytilineos και τη αλλαγή της επωνυμίας της  σε Μetlen
|ΥοuΤube

Η Μytilineos έγινε Μetlen – Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ετοιμοι να πατήσουμε νέες κορυφές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 16:09

Και εγένετο Μetlen! Σε ένα ιστορικό ορόσημο για την Μytilineos, οι μέτοχοι ενέκριναν στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τρίτης, 4 Ιουνίου, την πρόταση της διοίκησης για την τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της εταιρείας και την αλλαγή της επωνυμίας της σε Μetlen.

Metlen το νέο όνομα της Mytilineos – Ε.Μυτιληναίος: Έτοιμη για νέες κορυφές η εταιρεία | Insider

«Αντιλαμβάνεστε όλοι την αναγκαιότητα αλλαγής του ονόματος. Ό,τι όνομα και να διάλεγε κανείς, δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Θέλω να ελπίζω πως θα το χωνέψετε, εγώ το χώνεψα», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο ηγέτης της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου ονόματος του «τρίτου του παιδιού»,  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Με αυτό το όνομα (Μytilineos) η εταιρεία έφτασε μέχρι εδώ. Eίναι το τρίτο παιδί μου (σ.σ. έχει μία κόρη και έναν γιο). Καταλαβαίνετε όλοι πόσο δύσκολο είναι […] Είναι μία θυσία. Θα το κάνω όμως», γιατί «η αλλαγή του ονόματός μας δείχνει την αποφασιστικότητα και την προσήλωση όλων μας να “πατήσουμε νέες κορυφές” που δεν έχει πατήσει ποτέ ελληνική εταιρεία», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος, περιγράφοντας πόσο δύσκολη ήταν και για τον ίδιο η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας.

Το όνομα Mytilineos άλλωστε τη συνοδεύει από το 1908 και με αυτό μπήκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1995 με κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. δρχ , φτάνοντας στα €1,5 δισ. πριν το μετασχηματισμό της σε Mytilineos Energy & Metals το 2018 και σήμερα στα €5,4  δισ.

Οσον αφορά το dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο αυτό του Λονδίνου, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η διαδικασία προχωρά.

«Είναι μία διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του», είπε και μοιράστηκε την ελπίδα ότι η ετήσια Γενική Συνέλευση του 2025 «θα γίνει αλλού« και «θα μιλάμε σε άλλη βάση».

Αναφορικά με το guidance για φέτος, υπενθύμισε ότι το 2021 είχε προαναγγείλει υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας, από €300 εκατ. σε πάνω από €800 εκατ., με την παράλληλη πρόβλεψη ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η λειτουργική κερδοφορία θα ξεπεράσει το €1 δισ.

«Αν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα, νομίζω ότι και φέτος θα συνεχίσουμε μία πολύ καλή πορεία, η οποία θα αρχίσει να “τσιμεντώνει” στη συνείδηση της αγοράς και των μετοχών ότι είμαστε μία εταιρεία που θα κυμαίνεται σταθερά σε λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ. Το 2023 η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα 600 εκατ., το 2024 πιθανόν να προσεγγίσει 700 εκατ.», τόνισε, ενώ εκτίμησή του ήταν ότι η εταιρεία θα «αλλάξει πίστα» όταν αρχίσουν να ωριμάζουν οι επενδύσεις της ή γίνει μία μεγάλη εξαγορά.

Ερωτηθείς εξάλλου για  πιθανό  ενδιαφέρον «εισόδου» στη διύλιση, σημείωσε και η εταιρεία και ο ίδιος προσωπικά, διαθέτουν ποσοστά στην HELLENiQ Energy, σε επίπεδα όμως που ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμα.

«H HELLENiQ Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση, εκ των οποίων κανείς δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να πουλήσει τη συμμετοχή του», παρατήρησε, με την επισήμανση πάντως πως είναι άλλο να γίνει ένα placement.

«Αν αυτό αλλάξει, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο έχουμε μεγάλη παρουσία εδώ και καιρό. Θα δούμε τότε τα δεδομένα, τώρα είναι πάρα πολύ νωρίς και  δεν θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», τόνισε στη σχετική αναφορά του.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την εμφάνιση μηδενικών και αρνητικών τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού – εξέλιξη την οποία είχε ο ίδιος προβλέψει- ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι τα προηγούμενα έτη, λόγω των υψηλών τιμών αποζημίωσης, δημιουργήθηκε υπέρμετρο επενδυτικό ενδιαφέρον και έτσι φτάσαμε να έχουμε ένα δυναμικό ΑΠΕ που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όταν είτε υπάρχει ηλιοφάνεια είτε υψηλό αιολικό δυναμικό, είτε και τα δύο.

«Σε λίγο θα δούμε σοβαρές αρνητικές τιμές. Η αντιμετώπιση του είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα των ενεργειακών εταιρειών σήμερα. Ωστόσο, οι καθετοποιημένες βρίσκουν σιγά σιγά τις λύσεις. Όποιος παίκτης δεν είναι καθετοποιημένος και έχει ένα πάρκο 5 MW για ένα μόνιμο έσοδο, θα αρχίσει να έχει προβλήματα. Προβλέπω επίσης ότι θα καταργηθούν τελείως οι επιδοτήσεις και οι όροι σύνδεσης. Όποιος θέλει να κάνει ένα έργο ΑΠΕ, θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο, γνωρίζοντας ότι κάποιες ώρες της ημέρας θα πουλάει το ρεύμα σε μηδενικές τιμές», παρατήρησε, εκτιμώντας ότι η  ισορροπία θα βρεθεί με τη συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε λίγους «παίκτες» που θα έχουν το know-how να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Kλείνοντας, και αφού είχε ζητήσει και λάβει την έγκριση του Σώματος στη Γενική Συνέλευση για την τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της Μytilineos και την αλλαγή της επωνυμίας της  σε Μetlen, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε συγκινησιακά φορτισμένος:

«Ευχαριστώ τους μετόχους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρονα. Να ευχαριστήσω  τα στελέχη μας και του εργαζόμενους στην εταιρεία. Να σας ζητήσω να αγκαλιάσετε το καινούργιο όνομα, όπως τόσα χρόνια αγκαλιάσατε το όνομα που φέρει η οικογένειά μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...