482
Φωτογραφία αρχείου από κλίνες παιδιατρικού νοσοκομείου | Intime

Η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα εντοπίζεται πλέον από την Ιαπωνία μέχρι τον Καναδά

Φωτογραφία αρχείου από κλίνες παιδιατρικού νοσοκομείου
|Intime

Η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα εντοπίζεται πλέον από την Ιαπωνία μέχρι τον Καναδά

Το πρώτο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας σε παιδί ταυτοποιήθηκε στην Ιαπωνία, ενώ και στον Καναδά διερευνώνται αρκετά ύποπτα κρούσματα. Oπως γράφει ο Guardian, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε 12 χώρες του κόσμου.

Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης, έγινε γνωστό ότι διερευνάται ύποπτο κρούσμα που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, οι γιατροί από το νοσοκομείο της Λάρισας έστειλαν το δείγμα για ανάλυση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το μικροβιολογικό εργαστήριο θα έχει έτοιμα τα αποτελέσματα την Πέμπτη (εδώ).

Το περιστατικό στην Ιαπωνία αναφέρθηκε στις 21 Απριλίου, όμως ερωτηματικά προκαλεί στους ειδικούς ότι ήταν αρνητικό στον αδενοϊό, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι η πιο πιθανή αιτία πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας. Πάντως, το περιστατικό δεν ήταν σοβαρό και δεν χρειάστηκε μεταμόσχευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Την ίδια στιγμή η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε ότι διερευνά επίσης αναφορές για σοβαρή οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας σε μικρά παιδιά, δίχως όμως να αναφέρει τον αριθμό των κρουσμάτων ή την τοποθεσία τους.

Μέχρι στιγμής, σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 μυστήρια κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με 140 από αυτά να καταγράφονται στην Ευρώπη, κυρίως στη Βρετανία (110 περιπτώσεις). Δεκαεπτά παιδιά αρρώστησαν τόσο πολύ, που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ΗΠΑ σήμαναν εθνικό συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ στην Αλαμπάμα (εδώ). Τα πρώτα περιστατικά στη Βρετανία καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.

Το Σάββατο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του από την άγνωστη νόσο (εδώ). Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα κρούσματα αναφέρθηκαν σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός μηνός και 16 ετών.

Ιογενούς αιτιολογίας;

Ενα σενάριο που διερευνάται από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, είναι ότι η έλλειψη έκθεσης των παιδιών στους αδενοϊούς, οι οποίοι συνήθως προκαλούν στομαχικές διαταραχές και συμπτώματα κρυολογήματος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έχει οδηγήσει σε πιο βαριά νόσηση τα παιδιά. Από τις 53 περιπτώσεις που εξετάστηκαν στη Βρετανία, οι 40 (75%) εμφάνισαν σημεία μόλυνσης από αδενοϊό.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, Τζιμ ΜακΜέναμιν, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να γίνει σαφές εάν ένας αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί για να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση ή εάν θα μπορούσε να προκαλεί τα προβλήματα σε συνδυασμό με έναν άλλο ιό, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς και του Sars-CoV- 2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19.

Οι βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των κρουσμάτων και του εμβολίου για την Covid-19, επειδή κανένα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχέση επαφής μεταξύ των κρουσμάτων και καμία σχέση με ταξίδια. Επίσης, η ασθένεια εμφανίστηκε μόνο σε υγιή παιδιά», εξηγεί η Ανδρέα Αμον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στη Στοκχόλμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...