371
Νεαρή γυναίκα βαδίζει με τον σκύλο της μπροστά στην πύλη του Πανεπιστημίου. Από το φαραωνικό κτίσμα διακρίνονται τα προπύλαια και οριακά τα περιμετρικά κτίρια | REUTERS/Maxim Shemetov

Η μοσχοβίτικη αιθαλομίχλη λέει πολλά για την κλιματική κρίση

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 20:37
Νεαρή γυναίκα βαδίζει με τον σκύλο της μπροστά στην πύλη του Πανεπιστημίου. Από το φαραωνικό κτίσμα διακρίνονται τα προπύλαια και οριακά τα περιμετρικά κτίρια
|REUTERS/Maxim Shemetov

Η μοσχοβίτικη αιθαλομίχλη λέει πολλά για την κλιματική κρίση

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 20:37

Δεν είναι δα και τα αιώνια σύννεφα της θρυλικής ατμομηχανής που θα καλύπτουν μέχρι τη συντέλεια του κόσμου την Αννα Καρένινα, ωστόσο και αυτή η αιφνίδια μοσχοβίτικη ομίχλη ρομαντική φαίνεται να είναι. Φαίνεται, ωστόσο δεν είναι λένε οι ειδικοί.

Μπορεί τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας να έσπευσαν να φωτογραφίσουν το φαινόμενο για τα Μέσα και τα σόσιαλ μίντια, ωστόσο οι εκτιμήσεις των κλιματολόγων ενοχοποιούν τη βιομηχανική αιθαλομίχλη που «παντρεύτηκε» με την υγρασία του αέρα. Δημιουργήθηκε έτσι ένα πυκνό σύννεφο, που, μεταξύ άλλων, ευθύνεται και για τη δυσλειτουργία των αεροπορικών συγκοινωνιών.

Μέσα σε 24 ώρες καθυστέρησαν 163 πτήσεις και ακυρώθηκαν εντελώς άλλες 22 εξαιτίας τής ουσιαστικά ανύπαρκτης ορατότητας (μικρότερη των διακοσίων μέτρων). Ολη η Μόσχα καλύφθηκε από το γαλακτώδες σύννεφο, και το ίδιο το Κρεμλίνο βέβαια.

Η Ρωσία δεν είναι μεταξύ των 105 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία COP26 για τη μείωση των εκπομπών, όμως ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν καταδέχτηκε να πάει στη Γλασκώβη, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης των ρύπων μέσα στη δεκαετία.

Εφιαλτικά στοιχεία

Στην πραγματικότητα, γράφει η Corriere della Sera, η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως, ενώ συχνά αγνοεί τους συναγερμούς των ειδικών επιστημόνων κλίματος. Υπάρχουν στοιχεία που δεν δημοσιεύονται εκεί, επειδή καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα, όσα επιμένουν ότι το Κράσνογιαρσκ είναι η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου και η περιοχή τριγύρω του παρουσιάζει ρύπανση υδάτων σε ποσοστό 80%, ενώ δεν λείπουν εκεί και οι παιδικοί καρκίνοι.

Η Σιβηρία, με τους καπνούς από τις τεράστιες θερινές πυρκαγιές της να έχουν φθάσει μέχρι την Αρκτική, θεωρείται ότι θα είναι το επίκεντρο της οικολογικής καταστροφής στη Ρωσία.

Τώρα οι φωτογραφίες της Μόσχας με αυτή την παράξενη ομίχλη ίσως ανησυχήσουν το ρωσικό κράτος, πάλι όμως μπορεί να ωραιοποιηθεί η κατάσταση και να μείνουμε στα επιφαινόμενα που μπορεί και να βαφτιστούν ρομαντικά χωρίς να χτυπήσει κανένας συναγερμός για το κλίμα.

Η Κόκκινη Πλατεία με ένα βαρύ γκρίζο πέπλο… / Twitter

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...