Δρακόντεια μέτρα έχουν λάβει οι ρωσικές αρχές ενόψει της μεγάλης παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης που θα γίνει στη Μόσχα την Τρίτη και αποτελεί κάθε χρόνο «το καμάρι» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η παρέλαση είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ο ρώσος πρόεδρος ώστε να την ακυρώσει, παρά την άγνωστης προέλευσης επίθεση των drones στο Κρεμλίνο πριν λίγες ημέρες.
Τα μέτρα ασφαλείας όμως έχουν ενταθεί και αναγκαστικά ακυρώθηκαν ορισμένα βασικά σημεία των εορτασμών για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας.
Ενα από αυτά ήταν η πορεία των πολιτών με τον ίδιο τον Πούτιν επικεφαλής, κρατώντας πλακάτ με τους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που γίνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον Guardian, η πορεία ακυρώθηκε διότι υπήρχαν φόβοι ότι οι συμμετέχοντες θα έφερναν τις φωτογραφίες νεκρών στον πόλεμο στην Ουκρανία, ντροπιάζοντας τον ρώσο πρόεδρο.
Επίσης, έξι ρωσικές περιφέρειες που βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ακόμα και σε απόσταση 600 χλμ. ακύρωσαν τελείως τις παρελάσεις τους, για λόγους ασφαλείας. Αλλες πόλεις πάλι, πρέπει να σκαρφιστούν διάφορα «κόλπα» για να βρουν στρατιώτες να παρελάσουν, καθώς τόσοι πολλοί λείπουν στο μέτωπο. Στη θέση τους θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα και πολιτικό προσωπικό, όπως σημείωσαν δυτικοί αναλυτές.
Στη Μόσχα, οι αρχές μπλόκαραν τα GPS με αποτέλεσμα τα ταξί να χάνουν τον δρόμο ή να φαίνονται σε εντελώς άσχετα σημεία στις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων. Οι αστυνομικοί εφοδιάστηκαν με κιάλια για να ελέγχουν τον ουρανό για drones, ενώ ο Πούτιν, για πρώτη φορά, πραγματοποίησε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έκτακτα μέτρα.
«Υπάρχει μία νευρικότητα που δεν έχω ξαναδεί ποτέ», είπε στον Guardian ένας αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μόσχας. «Αλλά η παρέλαση πρέπει να γίνει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», πρόσθεσε.
Στα 23 χρόνια που ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, έχει μετατρέψει την Ημέρα της Νίκης σε κεντρικό πρωταγωνιστή στο αφήγημά του, καθώς παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον διάδοχο του στρατού που κέρδισε τη ναζιστική Γερμανία, επισήμανε από τη Μόσχα ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ερευνητής στο Ιδρυμα Κάρνεγκι για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Για αυτό και από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιμένει να χαρακτηρίζει το Κίεβο ως ναζιστικό καθεστώς και τον στρατό του ως τον απελευθερωτή της γειτονικής χώρας από τους Ναζί, ώστε να δικαιολογήσει την απόφασή του να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο.
«Η παρέλαση είναι η ευκαιρία του Πούτιν να δείξει στο έθνος ότι είναι ακόμα ισχυρός και έχει τον έλεγχο», πρόσθεσε ο Κολέσνικοφ.
Στην ομιλία του, ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συγκρίνει τους δύο πολέμους, παρουσιάζοντας την Ουκρανία ως τον διάδοχο της ναζιστικής Γερμανίας.
Βέβαια, στην αντίστοιχη ομιλία του πέρυσι, είχε πει ότι οι Ρώσοι θα κερδίσουν όπως το 1945, αλλά μέσα σε ένα χρόνο παραμένουν καθηλωμένοι από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.
Παρά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τον πόλεμο ως μία μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ρωσικός λαός δεν φαίνεται διατεθειμένος να θυσιάσει μέρος του εισοδήματός του, όπως του ζητείται, δίνοντας 10-20 λίρες τον μήνα για τη στήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News