682
Κτίριο που επλήγη από τους ρωσικούς πυραύλους στο Σούμι | Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy via Telegram/Handout via REUTERS

Μόσχα: Χτυπήσαμε «συνάντηση στρατιωτικών» στο Σούμι

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2025, 15:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/04/2025, 16:35
Κτίριο που επλήγη από τους ρωσικούς πυραύλους στο Σούμι
|Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy via Telegram/Handout via REUTERS

Μόσχα: Χτυπήσαμε «συνάντηση στρατιωτικών» στο Σούμι

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2025, 15:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/04/2025, 16:35

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία 34 αμάχων στο κέντρο του Σούμι, με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δικαιολόγησε το φρικτό αυτό πλήγμα λέγοντας ότι έπληξε «μια συνάντηση ουκρανών διοικητών», που γινόταν στο σημείο.

Η αποτρόπαια επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, όταν το κέντρο της ουκρανικής πόλης ήταν γεμάτο κόσμο, που απολάμβαναν τη βόλτα τους, ενώ κάποιοι πήγαιναν στην εκκλησία.

Το υπουργείο τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν «δύο τακτικούς πυραύλους Iskander-M «στον χώρο της συνάντησης μιας επιχειρησιακής τακτικής ομάδας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας». Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 60 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, τουλάχιστον 35 άμαχοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Η Ρωσία βομβαρδίζει μόνο στρατιωτικούς στόχους και στόχους που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για την επίθεση αυτή.

«Ο στρατός μας πλήττει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους και στόχους που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς», τόνισε ο Πεσκόφ.

Επιβεβαιώνει για τη συνάντηση ο περιφερειάρχης

Ο περιφερειάρχης του Σούμι επιβεβαίωσε πως βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση στρατιωτικών στην ομώνυμη πόλη όταν έγινε το πολύνεκρο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα την Κυριακή, τονίζοντας πως δεν συγκλήθηκε με δική του πρωτοβουλία.

Ο Βολοντίμιρ Αρτιουχ δήλωσε στον ιστότοπο του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Suspilne χθες πως είχε προσκληθεί στη συγκέντρωση.

Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε από ποιον είχε συγκληθεί η συνάντηση αυτό, περιοριζόμενος να πει «αυτό είναι άλλο ζήτημα».

Υπήρξαν επικρίσεις από τοπικό αιρετό και στη Βουλή της Ουκρανίας για τη συγκέντρωση στρατιωτικών σε συνεδριακό χώρο στο κέντρο της Σούμι, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς δυνητικά έθετε σε κίνδυνο αμάχους.

Αποπέμφθηκε ο περιφερειάρχης

Η ουκρανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την αποπομπή του περιφερειάρχη του Σούμι, Βολοντίμιρ Αρτιουχ, ο οποίος κατηγορήθηκε από ορισμένους αξιωματούχους για αμέλεια μετά τη διπλή ρωσική πυραυλική επίθεση της Κυριακής που σκότωσε 35 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 στην πόλη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την αποπομπή του περιφερειάρχη, αλλά η επίσημη απόφαση για την απομάκρυνσή του δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση.

Η γνωστοποίηση της απόφασης έρχεται έπειτα από συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Αρτιουχ κατά την οποία επιβεβαίωσε την εκδοχή της Μόσχας για τον στόχο της ρωσικής επίθεσης στο Σούμι.

Ενας βουλευτής και ο δήμαρχος μιας πόλης στην περιφέρεια, κατηγόρησαν τον περιφερειάρχη Άρτιουχ ότι ενέκρινε μια τελετή παρασημοφόρησης στρατιωτικών στο Σούμι την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα χρησίμευε ως πρόσχημα για τη Ρωσία να βομβαρδίσει την πόλη.

Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο του περιφερειάρχη κρινόταν μη ικανοποιητικό εδώ και αρκετό καιρό, περιγράφοντας τον Αρτιουχ ως «πολύ μέτριο μάνατζερ» στη θέση που κατείχε τα τελευταία δύο χρόνια.

Το πλήγμα στο Σούμι, ένα από τα πιο θανατηφόρα στα τρία χρόνια που διαρκεί η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγινε «η τελευταία τραγική σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην αποπομπή του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σφοδροί βομβαρδισμοί της Ρωσίας

Από τη στιγμή που «συμφώνησε» στην κατάπαυση πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ, η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον ουκρανικών ενεργειακών στόχων και πόλεων.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ένας ρωσικός πύραυλος σκότωσε 20 αμάχους και τραυμάτισε 72 ακόμα στο Κρίβι Ριχ, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τονν Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία δηλώνει διαρκώς ότι δεν στοχοθετεί μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, όπου πολλές πόλεις έχουν καταστραφεί και δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από ρωσικά πλήγματα, σύμφωνα με παρατηρητές.

Νεκροί και στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα. Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σε μια περιοχή που δέχεται συχνά επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης.

Ένας «68χρονος άνδρας και μια 61χρονη γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από πυρά πυροβολικού» στο Κουπιάνσκ, μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Όλεγκ Σινιεχούμποφ.

Η περιφερειακή εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «εγκλήματα πολέμου» μετά από αυτό το πλήγμα και έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες κατεστραμμένων σπιτιών.

Στο χωριό Σεβτσένκοβε, περίπου 30 χλμ από το μέτωπο, «μια 77χρονη γυναίκα και ένας 52χρονος άνδρας» σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, πρόσθεσε ο Σινιεχούμποφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...