Ενα χρόνο αφότου ανέλαβε την εξουσία στο Ισραήλ ο Ναφτάλι Μπένετ, διαφαίνεται μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο που η χώρα του αντιμετωπίζει τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό της: το Ιράν.
Πρόκειται για την υιοθέτηση μίας νέας τακτικής στον ακήρυχτο πόλεμο των τελευταίων 40 χρόνων εναντίον της της Τεχεράνης, όπως εξήγησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στον Εconomist: «Εφαρμόζουμε το Δόγμα του Χταποδιού. Δεν ασχολούμαστε πλέον με τα πλοκάμια, με τα πιόνια του Ιράν, αλλά στοχεύουμε στο κεφάλι».
Παραδείγματα της νέας στρατηγικής του Ισραήλ είναι η δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, μέρα μεσημέρι, στην Τεχεράνη, τον Μάιο, ενώ τον Φεβρουάριο, χτύπησε εργοστάσιο κατασκευής drones για τους Φρουρούς στο δυτικό Ιράν.
Μέχρι πρότινος, οι Ισραηλινοί χτυπούσαν μόνο επιστήμονες και πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ιρανικό έδαφος. Στόχους, όπως στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, τους χτυπούσαν σε τρίτες χώρες, όπως στη Συρία.
Αυτό που έχει αλλάξει επίσης, είναι ότι πλέον οι Ισραηλινοί παραδέχονται ανοιχτά ότι αυτοί ευθύνονται για τέτοιες επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων, κάτι που μέχρι πρότινος, δεν συνέβαινε ποτέ.
Τώρα, ανώτεροι αξιωματούχοι δεν διστάζουν να δίνουν πληροφορίες off the record, μερικές φορές ακόμα και ώρες μετά από ένα χτύπημα. Τον Απρίλιο μάλιστα, η Μοσάντ, δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο, όπως ανέφερε, πράκτορές της σε ιρανικό έδαφος ανέκριναν έναν Φρουρό της Επανάστασης.
Δεν συμφωνούν όλοι οι Ισραηλινοί πάντως με τη νέα προσέγγιση. Κάποιοι βετεράνοι των υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποιούν ότι προκαλώντας έτσι τους Ιρανούς, η αντίδρασή τους θα είναι σφοδρότερη.
Ο Μπένετ διαφωνεί και θεωρεί ότι οι Ιρανοί αποθαρρύνονται με αυτό τον τον τρόπο και ότι η αντίδρασή τους σε ισραηλινά χτυπήματα είναι αδύναμη. Επίσης, σημειώνει ότι τον τελευταίο χρόνο, τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ δεν έχουν ρίξει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε μιλώντας στον Economist ότι ελπίζει πως αυτές οι κλιμακούμενες επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης θα την υποχρεώσουν να αποδεχτεί μία αυστηρότερη πυρηνική συμφωνία με τις χώρες της Δύσης.
Πάντως, όπως παρατηρεί το βρετανικό Μέσο, οι επιθέσεις στο Ιράν δεν φαίνεται να έχουν αυξήσει τη δημοτικότητα του Μπένετ στο εσωτερικό, όπου ηγείται ενός συνασπισμού με οκτώ κόμματα, από την Αριστερά έως τη Δεξιά, περιλαμβανομένου ενός αραβικού κόμματος για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και παλεύει να διατηρήσει την ισορροπία των εδρών στην Κνεσέτ.
Οπως σημειώνει ο Economist, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καραδοκεί, αν όχι για να γίνει πάλι πρωθυπουργός, για να ρίξει την κυβέρνηση και να ξαναγίνουν εκλογές.
Ο ίδιος ο Μπένετ, το κόμμα του οποίου έχει μόλις έξι έδρες στην Κνεσέτ των 120 βουλευτών, παραδέχεται ότι η κυβέρνησή του κρέμεται από ένα λεπτό σκοινί και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κυβερνά «μήνα με τον μήνα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News