1059
Ο Κάνιε Ουέστ με την καινούργια του οδοντοστοιχία, εξολοκλήρου φτιαγμένη από κράμα τιτανίου που κόστισε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια. Οι πελάτες των στούντιο οδοντοστοιχιών πολυτελείας θεωρούν τα κοσμήματα δοντιών ως επένδυση πολυτελείας. ( | Getty Ιmages/ PlygrndLdn /Instagram/ CreativeProtagon

Η μόδα που σαρώνει: Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για «κοσμήματα δοντιών»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 11:56
Ο Κάνιε Ουέστ με την καινούργια του οδοντοστοιχία, εξολοκλήρου φτιαγμένη από κράμα τιτανίου που κόστισε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια. Οι πελάτες των στούντιο οδοντοστοιχιών πολυτελείας θεωρούν τα κοσμήματα δοντιών ως επένδυση πολυτελείας. (
|Getty Ιmages/ PlygrndLdn /Instagram/ CreativeProtagon

Η μόδα που σαρώνει: Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για «κοσμήματα δοντιών»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 11:56

Πριν από λίγο καιρό, ο Κάνιε Ουέστ εμφάνισε στα social media την καινούργια του οδοντοστοιχία, εξολοκλήρου φτιαγμένη από κράμα τιτανίου, ανοίγοντας διάπλατα το στόμα του. Στους υπόλοιπους μας έπεσε το σαγόνι, όχι μόνο με αυτό που είδαμε, αλλά και με την εξωφρενική τιμή που του κόστισε αυτή του η έμπνευση, σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο Κάνιε, βέβαια, έχει χρήματα να πετάξει όπου θέλει, αλλά η μόδα αυτή με τους πολύτιμους λίθους και τα πολύτιμα μέταλλα στα δόντια, δεν απευθύνεται μόνο σε πλούσιους -αν και κακόγουστους- ράπερ. Από κρύσταλλα Swarovski μέχρι πανάκριβα διαμάντια, κάθε είδους «στολίδι» βρίσκει όλο και περισσότερο το δρόμο του προς τα στόματα των βρετανών και των αμερικανών κυρίως, που τα επιδεικνύουν με περηφάνεια.

Τα κοσμήματα των δοντιών είναι στο φόρτε τους. Και δεν μιλάμε πλέον για τα διακριτικά διαμαντάκια, που άρχισαν να παρατηρούνται στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αλλά για ολόκληρες αφαιρούμενες προσόψεις που μπορούν να εφαρμόσουν ακριβώς στα μπροστινά δόντια. Ενθαρρυμένοι από τον τρόπο που πολλοί εργοδότες έχουν χαλαρώσει ή και εγκαταλείψει εντελώς τους ενδυματολογικούς κώδικες μετά την πανδημία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενισχύουν το χαμόγελό τους με κρύσταλλα, διαμάντια, οπάλια και χρυσό.

Οπως η Ιμοτζεν Κάμπελ, μια 25χρονη υπάλληλος χρηματοοικονομικής εταιρείας, που είπε στον Guardian ότι προσπαθεί να «ταιριάξει» το κοστούμι που φοράει συνήθως στη δουλειά της με τα νέα της κοσμήματα δοντιών. Την πρώτη φορά που πήγε να τα βάλει, δίστασε, αλλά τη δεύτερη παρασύρθηκε τελικά από τα σκίτσα των οδοντιατρικών κοσμημάτων που κοσμούν τους τοίχους ενός στούντιο στο ανατολικό Λονδίνο που ειδικεύεται σε αυτήν την υπηρεσία.  «Οι άνθρωποι έχουν τατουάζ. Γιατί να μην μπορώ εγώ να φορέσω πετράδια στα δόντια;», αναρωτιέται η ίδια.

Η απόλυτη τάση της εποχής είναι τα «κομφετί», μια μαξιμαλιστική τάση με πολλαπλούς πολύτιμους λίθους στα δόντια. Οι περισσότεροι πολύτιμοι λίθοι που έχει εφαρμόσει η «αισθητικός δοντιών» Πατρίς Νουελί σε μία συνεδρίαση είναι 100. Οι πεταλούδες, τα λουλούδια και τα κεράσια εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, αλλά ανεβαίνουν πολύ τα δάκρυα σε κυνόδοντες και οι ιριδίζοντες κρύσταλλοι Swarovski. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ για κάθε λίθο. Η Νουελί είπε στον Guardian ότι πρόσφατα πραγματοποίησε αισθητική παρέμβαση σε μια πελάτισσα 60 ετών. «Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κομψό», είπε.

Tα νέα τατουάζ της εποχής

Κάποιοι το βλέπουν σαν μια επιστροφή της gen Z στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Οπως εκείνην την εποχή επέστρεφαν οι τάσεις του 1960 και του 1970, σήμερα η μόδα κάνει ακόμη μια φορά κύκλους. Οι πολύτιμοι λίθοι των δοντιών είναι τα νέα τατουάζ και η ζήτηση εκτινάχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Η διαδικασία εφαρμογής σήμερα απέχει πολύ, όμως, από την αντίστοιχή της δεκαετίας του 1990, όταν σχεδόν πάντα περιλάμβανε κόλλα νυχιών ή και τρύπες στα δόντια.

Σήμερα εφαρμόζεται ένα οξύ χάραξης που δημιουργεί μια πορώδη επιφάνεια στο δόντι και στη συνέχεια ένας δεσμός ρητίνης που χρησιμοποιείται από τους οδοντιάτρους για νάρθηκες. Στη συνέχεια, προστίθεται κόλλα και χρησιμοποιείται υπέρυθρο φως για να την σταθεροποιήσει.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Οι πολύτιμοι λίθοι παραμένουν στα δόντια από έναν μήνα έως δύο χρόνια, ανάλογα με το πόσο καθαρά μπορεί να τα διατηρήσει κανείς και πόσο μπορεί να αποφύγει τα ανθρακούχα ποτά.

Η έκρηξη στα κοσμήματα των δοντιών έρχεται ταυτόχρονα με την έκρηξη στην αισθητική οδοντιατρική. Η πανδημία έκανε πολλούς ανθρώπους να στραφούν περισσότερο στην εμφάνισή τους και οι διαδικασίες για το ίσιωμα των δοντιών αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον Covid. Χιλιάδες βρετανοί στράφηκαν στα «αόρατα» σιδεράκια και πέρυσι, μια έρευνα για τη Βρετανική Ορθοδοντική Εταιρεία διαπίστωσε ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των ορθοδοντικών έχουν δει αύξηση της ζήτησης στους ενήλικες πελάτες που αναζητούν θεραπεία.

Τα στούντιο ισχυρίζονται ότι οι πολύτιμοι λίθοι των δοντιών είναι ασφαλείς και ακίνδυνοι, αλλά υπάρχουν και άλλοι που τους θεωρούν ως την τελευταία ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία της βιομηχανίας ομορφιάς. Πολλοί οδοντίατροι είναι κάθετα αντίθετοι στην εφαρμογή κοσμημάτων δοντιών, τα οποία λένε ότι μπορούν να σπάσουν τα δόντια, να καταστρέψουν το σμάλτο και να συσσωρεύσουν πλάκα.

«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσετε επαρκώς την περιοχή του δοντιού που περιβάλλει ή βρίσκεται κάτω από τα κοσμήματα», λέει στον Guardian ο δρ Πραβίν Σάρμα, επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας. «Με την πάροδο του χρόνου, ο δεσμός μεταξύ των κοσμημάτων και των δοντιών μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικός, επιτρέποντας περαιτέρω συσσώρευση βακτηρίων σε μια περιοχή αδύνατο να διατηρηθεί καθαρή. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια θα συσσωρευτούν και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και απώλεια δοντιών».

Το Γενικό Οδοντιατρικό Συμβούλιο, ο οδοντιατρικός ρυθμιστής του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρεί την εφαρμογή κοσμημάτων δοντιών ως οδοντιατρική εργασία και ότι οποιοσδήποτε την εκτελεί παραβιάζει το νόμο εάν δεν είναι εγγεγραμμένος στο Συμβούλιο. Στην πραγματικότητα, είναι μια νομική γκρίζα ζώνη, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Guardian, και οι τεχνικοί επιμένουν ότι επειδή χρησιμοποιούν προϊόντα υψηλής  ποιότητας υπάρχει μικρός κίνδυνος.

Μην το κάνεις μόνος σου

Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι τεχνικοί στούντιο και οι οδοντίατροι είναι οι κίνδυνοι των κιτ οικιακών εφαρμογών, τα οποία, παρά το γεγονός ότι είναι ευρέως διαθέσιμα στο διαδίκτυο, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα.

Στο Plygrnd Ldn, το πιο περιζήτητο στούντιο οδοντοστοιχιών πολυτελείας του Λονδίνου, τους τοίχους κοσμούν φωτογραφίες των Βρετανών ράπερ Dave και Central Cee, καθώς και της Rita Ora, όλοι τους με εντυπωσιακές οδοντοστοιχίες. Οι διάσημοι πελάτες είναι αρκετοί και ζητούν τα πιο εκκεντρικά στολίδια.

Οι ιδιοκτήτες του Plygrnd, η Σολάνζ Γκαρσία και η Σνόου Βουόνγκ δεν θα μπορούσαν να μην έχουν τα δικά τους, πολύ εντυπωσιακά στολίδια. Η Σολάνζ, σε τρία από τα επάνω δόντια της έχει ένα κάλυμμα από κίτρινο χρυσό, ένα σκαλιστό στο χέρι με μια τρισδιάστατη φλόγα και ένα με διαμαντένιο περίγραμμα. Στην άλλη πλευρά του στόματός της, ένα μόνο δόντι είναι καλυμμένο με δύο χρυσά χέρια σε κίνηση επαίνου. Το πρώτο της στολίδι για τα δόντια, λέει, ήταν «ένα χρυσό δόντι τύπου» από την υπαίθρια αγορά του Brixton, όταν ήταν 18 ετών.

Το 60% των πελατών τους είναι γυναίκες και θεωρούν τα αφαιρούμενα κοσμήματα ως επένδυση πολυτελείας. Η Ειβερι Ντάουν, μια 25χρονη τραγουδίστρια της ποπ, έχει οδοντοστοιχίες 1.500 ευρώ από διαμάντι, μαργαριτάρι και φεγγαρόπετρα. Η 24χρονη Κλερ Γουάνγκ έχει ένα περίτεχνο ασημί σχέδιο στα κάτω δόντια της και ασημένιες θήκες σε δύο από τα επάνω. Είναι φοιτήτρια ιατρικής και της κόστισαν περίπου 400 λίρες.

Γενικά δεν είναι μια φθηνή ενασχόληση. Οι πιο ακριβές οδοντοστοιχίες που φτιάχνει η Γκαρσία κοστίζουν στον πελάτη πάνω από 40.000 ευρώ: είναι ένα σετ από άψογα διαμάντια όχι μόνο μπροστά από τα δόντια, αλλά και πίσω από αυτά. Αρκετοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο και τα χρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...