809
Σύμφωνα με πολλά στέλεχη των Δημοκρατικών, εάν η Μισέλ Ομπάμα έθετε υποψηφιότητα, θα ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί | CreativeProtagon

Μισέλ Ομπάμα… for President?

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 19:54
Σύμφωνα με πολλά στέλεχη των Δημοκρατικών, εάν η Μισέλ Ομπάμα έθετε υποψηφιότητα, θα ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί
|CreativeProtagon

Μισέλ Ομπάμα… for President?

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 19:54

«Και αν άλλαζε, τελικά, γνώμη η Μισέλ;», διερωτάται σε ανταπόκρισή του από τη Νέα Υόρκη ο Πάολο Μαστρολίλι της La Repubblica, και είναι αλήθεια πως το ίδιο ερώτημα απασχολεί ολοένα πιο πολλούς στις ΗΠΑ, κυρίως τους Δημοκρατικούς, αλλά και τους Ρεπουμπλικανούς.

Παρότι από τότε που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017 (μαζί με τον σύζυγό της, φυσικά, και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ), έχει δηλώσει πολλές φορές πως δεν έχει πρόθεση να αφοσιωθεί στη δρώσα πολιτική, η Μισέλ Ομπάμα επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, όχι ως πρώην πρώτη κυρία, αλλά ως εν δυνάμει υποψήφια για την αμερικανική προεδρία.

Ο ιταλός ανταποκριτής γράφει πως «ενδέχεται, όπως συνέβη και με τη Χίλαρι Κλίντον, να αναφέρουν το όνομά της, ούτως ώστε να την υπονομεύσουν πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα». Ωστόσο, θεωρεί πως η περίπτωση της Μισέλ Ομπάμα είναι ιδιαίτερη λόγω της παρούσας συγκυρίας. 

Καταρχάς, σημειώνει πως ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, και μάλλον θα το κάνει, με την προϋπόθεση ότι θα είναι υγιής. «Εάν, όμως, προέκυπταν ξαφνικά προβλήματα υγείας, το Δημοκρατικό Κόμμα θα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γιατί η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις δεν θεωρείται πειστική εναλλακτική επιλογή και, κατ’ επέκταση, θα αυξανόταν η πίεση στη σύζυγο του Μπαράκ Ομπάμα για να βγάλει το κόμμα από τη δύσκολη θέση», αναφέρει ο Μαστρολίλι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η σύζυγός του Μισέλ και ο τότε αντιπρόεδρος (νυν πρόεδρος) Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το 2014, στον κήπο του Λευκού Οίκου (EPA/SHAWN THEW)

Μετά τη χαοτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, κάποιοι χαρακτήριζαν ήδη τον Τζο Μπάιντεν ως καμένο χαρτί. Στη συνέχεια άρχισε να καλπάζει ο πληθωρισμός και μετά ξέσπασε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο αμερικανός πρόεδρος να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν δεδομένο πως στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου οι Δημοκρατικοί θα κατατροπώνονταν, και η παταγώδης, ιστορική αποτυχία τους θα διέλυε οριστικά κάθε σκέψη του γηραιού Μπάιντεν περί διεκδίκησης μιας δεύτερης θητείας στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίχθηκαν διαφορετικά, καθώς «μετά το καλοκαίρι ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνεται, αν και πολύ αργά, και η εισβολή του Πούτιν αναχαιτίστηκε δίχως να προκληθεί παγκόσμια ύφεση», συνοψίζει ο δημοσιογράφος της La Repubblica.

Συγχρόνως, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο προσκήνιο ως απόλυτος ηγέτης του κόμματος και επέβαλε τους δικούς τους σκληροπυρηνικούς υποψηφίους, οι οποίοι όμως «αποξένωσαν τους μετριοπαθείς, τους κεντρώους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους». Κάπως έτσι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ουσιαστικά ηττήθηκε για ακόμη μία (τρίτη συναπτή) φορά με ηγέτη τον τέως αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος, ωστόσο, έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 2024.

Η Μισέλ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον σε εκδήλωση στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της δεύτερης, τον Οκτώβριο του 2016 (Shutterstock)

Σε αυτό το πλαίσιο, μια δεύτερη υποψηφιότητα Μπάιντεν για την προεδρία κατέστη αυτομάτως η πιο λογική απάντηση για τους Δημοκρατικούς, παρότι η δημοτικότητά του κυμαίνεται γύρω στο 40% και η πλειονότητα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ μιας γενικής (και γενεαλογικής) αλλαγής στις τάξεις του κόμματος. «Το σκεπτικό είναι ότι, εάν επαναληφθεί η αναμέτρηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ, για τον πρώτο αρκεί να σπρώξει στις κάλπες τα 81 εκατ. ψηφοφόρους που τον ψήφισαν το 2020, ούτως ώστε να επανεκλεγεί. Ενδεχομένως να χάσει κάποιους, αλλά δεν θα είναι εύκολο για τον Τραμπ να τον ξεπεράσει, ειδικά αν η οικονομία αποφύγει την ύφεση», εξηγεί ο Μαστρολίλι.

Ομως, τον Νοέμβριο του 2024, τρεις εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι 82 ετών, κάτι που αναπόφευκτα προβληματίζει πολλούς. Ο γιατρός του δηλώνει πως η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετική (αν και τον προηγούμενο μήνα τού αφαιρέθηκε δερματική καρκινική βλάβη), αλλά στην ηλικία του τα απρόοπτα, δυστυχώς, δεν μπορούν να αποκλειστούν. Γι’ αυτό επιβάλλεται να καταστρώσουν οι Δημοκρατικοί ένα Plan B και σε αυτό το πλαίσιο το όνομα της Μισέλ Ομπάμα θα αρχίσει να ακούγεται ξανά, όπως υποστήριξε στο Fox ο Ρεπουμπλικανός σχολιαστής Ντάγκλας ΜακΚίνον, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

Ετοιμοι να διεκδικήσουν (σε περίπτωση ανάγκης πάντα) το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2024 φαίνεται πως είναι οι κυβερνήτες Γκάβιν Νιούσον της Καλιφόρνια, Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και Τζέι Πρίτσκερ του Ιλινόι, καθώς και ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Πιτ Μπούτιτζετζ.

Υπάρχουν επίσης τα μέλη της Γερουσίας Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Εϊμι Κλόμπουτσαρ και Κόρι Μπούκερ, ενώ σε απόσταση στέκονται και παλιές δόξες του κόμματος, όπως ο Τζον Κέρι και ο Αλ Γκορ, ακόμη και η Χίλαρι Κλίντον. «Η Μισέλ, όμως, θα ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί αν έθετε υποψηφιότητα», καταλήγει ο ιταλός ανταποκριτής στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...