383
Η Χαν Λάι μετά τον διαγωνισμό ομορφιάς θα μείνει -προσωρινά ή και όχι- στην Ταϊλάνδη | REUTERS/Athit Perawongmetha

Η «Μις Μιανμάρ» διαφέρει – τα έβαλε με τη χούντα της πατρίδας της

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 20:10
Η Χαν Λάι μετά τον διαγωνισμό ομορφιάς θα μείνει -προσωρινά ή και όχι- στην Ταϊλάνδη
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Η «Μις Μιανμάρ» διαφέρει – τα έβαλε με τη χούντα της πατρίδας της

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 20:10

Το στερεότυπο των κλισέ απαντήσεων στα καλλιστεία δεν ισχύει για τη «Μις Μεγάλη Μιανμάρ», Χαν Λάι, η οποία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της έδωσε ο διαγωνισμός προκειμένου να μιλήσει για την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών από τη χούντα της χώρας της.

«Σήμερα στη χώρα μου, τη Μιανμάρ, υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν. Παρακαλώ, βοηθήστε τη Μιανμάρ, χρειαζόμαστε επειγόντως τη διεθνή βοήθεια τώρα», είπε την περασμένη εβδομάδα στον διαγωνισμό που έγινε στην Ταϊλάνδη.

Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, όπως αναφέρει το BBC, η 22χρονη Λάι είχε κατέβει στους δρόμους της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, διαδηλώνοντας κατά της χούντας.

Η Λάι, φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιανγκόν, άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για την κατάσταση στη χώρα σε ένα διεθνές ακροατήριο – έστω και αυτό ενός διαγωνισμού ομορφιάς.

Οπως εξήγησε στο BBC, οι δημοσιογράφοι στη Μιανμάρ συλλαμβάνονται από το καθεστώς, για αυτό θέλησε και η ίδια να μιλήσει.

Δεν κρύβει ότι η παρέμβασή της θα μπορούσε να τη βάλει στο στόχαστρο του καθεστώτος, γι’ αυτό και θα μείνει στην Ταϊλάνδη για τουλάχιστον τρεις μήνες – οι φίλοι της τής λένε να μη γυρίσει ποτέ στην πατρίδα της. Ως τώρα δεν την έχουν προσεγγίσει από τις αρχές ασφαλείας, αν και δέχεται απειλητικά μηνύματα από αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα. Η επικοινωνία με τους γονείς της είναι και δύσκολη – το καθεστώς έχει αποκόψει τη Μιανμάρ από το Διαδίκτυο.

Η ανησυχία της για το μέλλον δεν είναι αβάσιμη. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ασφαλείας στη Μιανμάρ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 18 διασημότητες και influencers στα κοινωνικά δίκτυα, βασιζόμενες σε νόμο που απαγορεύει υλικό το οποίο θα μπορούσε να εκφράσει ασέβεια για τα καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και οι 18 είχαν τοποθετηθεί κατά του πραξικοπήματος.

Παρότι μιλά κολακευτικά για την ηγέτη της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Τσι, η Λάι δεν φαίνεται πρόθυμη (ή ίσως έτοιμη) να μπει στην πολιτική. Αλλά δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει να μιλά για όσα συμβαίνουν.

Οι ταραχές στη Μιανμάρ άρχισαν πριν από δύο μήνες, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία κυβέρνηση της Τσι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα. Η χούντα αντέδρασε πρώτα με αντλίες νερού, έπειτα με πλαστικές σφαίρες και, τέλος, με πραγματικά πυρά, προκαλώντας πάνω από 500 θανάτους (ένας ήταν φίλος της Λάι), εκ των οποίων τουλάχιστον 43 παιδιών. Οι συλληφθέντες μετά το πραξικόπημα ξεπερνούν τους 2.500, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...