517
Φωτογραφία από τους εμβολιασμούς των υγειονομικών τη Δευτέρα | Twitter/Υπουργείο Υγείας

Η μικρή επανάσταση της 4ης Ιανουαρίου στην επιχείρηση «Ελευθερία»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 20:55
Φωτογραφία από τους εμβολιασμούς των υγειονομικών τη Δευτέρα
|Twitter/Υπουργείο Υγείας

Η μικρή επανάσταση της 4ης Ιανουαρίου στην επιχείρηση «Ελευθερία»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 20:55

Οκτώ μέρες. Τόσες πέρασαν από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, από το πρόγραμμα που βαφτίστηκε, όχι άστοχα, «Ελευθερία». Ωστόσο, παρά την εύστοχη ονοματοδοσία ήταν οκτώ μέρες με αρκετές αστοχίες. Δεν ήταν μόνο οι διάφοροι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι —από 45 έγιναν 126 για να καταλήξουν… 66— οι οποίοι εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, μεταδίδοντας μια εικόνα τουλάχιστον άκομψη, ήταν και κάποιες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς υγειονομικών στα νοσοκομεία της περιφέρειας ή και οι εικόνες των εμβολίων που μεταφέρονταν με αναπηρικό καροτσάκι που μετέδιδαν μια εικόνα προχειρότητας. Ομως φαίνεται ότι όλα αυτά ήταν οι δυσκολίες της αρχής —άλλωστε σε Γαλλία και σε Ολλανδία υπήρξαν μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Και στην Ελλάδα η 4η Ιανουαρίου φαίνεται ότι είναι αυτή που η επιχείρηση «Ελευθερία» απέκτησε τις ταχύτητες που χρειάζεται.

Από την κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι αυτή την ημέρα, πρώτη Δευτέρα του νέου έτους, κατά την οποία μπήκε σε εφαρμογή το πρώτο μεγάλο κύμα νοσοκομείων, θα μπορούσε το σύστημα να έχει τη δυνατότητα για εμβολιασμούς 5.000 υγειονομικών καθημερινά. Όμως η ημέρα έκλεισε στους 5.665, δηλαδή μια υπεραπόδοση της τάξεως του 15,3%.

Συνολικά μπήκαν στο σύστημα 42 μονάδες του ΕΣΥ, άλλα πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ήδη γίνονταν εμβολιασμοί σε εννέα ιδρύματα. Η βασική διαφοροποίηση πλέον είναι η μεγάλη γεωγραφική διασπορά, ενώ από την Παρασκευή στο σύστημα θα εισαχθούν άλλες 55 μονάδες.

Στις δε 12 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν μπει στον εμβολιασμό και οι νησιωτικές περιοχές, όπου τα logistics της μεταφοράς είναι πιο σύνθετα και απαιτητικά.

Χιλιάδες υγειονομικοί έσπευσαν τη Δευτέρα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, ενώ παράλληλα έλαβαν και το SMS για το ραντεβού του επαναληπτικού εμβολίου σε 21 ημέρες.

Το διάστημα των 21 ημερών είναι άλλος ένας βασικός παράγοντας και μια κρίσιμη παράμετρος του σχεδίου εμβολιασμών, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) να τονίζει τη Δευτέρα ότι η χρονική απόσταση πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. «Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό θα απαιτούσε μια παραλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας» ανέφεραν από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση και σε συνδυασμό με την παράλληλη έναρξη εμβολιασμών σε οίκους ευγηρίας —στην Αθήνα και από την Τρίτη και σε Θεσσαλονίκη— η «Ελευθερία» βρίσκεται πλέον σε φάση ραγδαίας επέκτασης, ώστε να φτάσει τα νούμερα που έχουν τεθεί ως στόχοι για τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τουλάχιστον 220.000 εμβόλια προγραμματίζεται να έχουν γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.      Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών. Στον σχεδιασμό εξ’ αρχής είχε προβλεφθεί οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις και έτσι την 4η Ιανουαρίου έγιναν εμβολιασμοί σε 56 νοσοκομεία της χώρας. Από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το σχέδιο «Ελευθερία» έχουν γίνει 9.528 εμβόλια, είπε ο ίδιος.

Τη Δευτέρα παραλήφθηκαν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο απόθεμα βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...