880
| CreativeProtagon

Η μηδενική ανοχή στην Covid-19 μολύνει την κινεζική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 07:15
|CreativeProtagon

Η μηδενική ανοχή στην Covid-19 μολύνει την κινεζική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 07:15

Σκηνές πανικού και χάους εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα κατάστημα Ikea στο Xuhui District της Σαγκάης, με εκατοντάδες καταναλωτές να προσπαθούν απεγνωσμένα όχι να εισέλθουν στο κατάστημα αλλά να εξέλθουν από αυτό. Οσοι δεν πρόλαβαν να δραπετεύσουν, παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι, καθώς οι αρχές διέταξαν να υποβληθούν όλοι οι πελάτες σε τεστ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού, μόνο και μόνο επειδή ένας από αυτούς είχε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το γεγονός είναι σίγουρα αξιοσημείωτο, ωστόσο παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί πάρα πολλά στην Κίνα την τελευταία διετία, εξαιτίας της δρακόντειας πολιτικής που εφαρμόζουν οι κινεζικές αρχές όσον αφορά την αντιμετώπιση/διαχείριση της πανδημίας.

Η Σου Πινγκ Τσαν της βρετανικής Telegraph αναφέρει ενδεικτικά πως άνθρωποι παρέμειναν κλειδωμένοι μέσα σε κατάστημα της κορυφαίας ιαπωνικής εταιρείας ένδυσης Uniclo επί 48 ώρες ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στη Disneyland με τις αρχές να υποβάλουν χιλιάδες άτομα σε τεστ στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εξακολουθεί να εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση κατά της Covid-19.

Ωστόσο επίσημα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαιώνουν πως τα αδιανόητα αυστηρά και σκληρά μέτρα που επιβάλλονται, παρά την οργή των πολιτών, από τις κινεζικές Aρχές, πλήττουν την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

«Οι λιανικές πωλήσεις έχουν περιοριστεί, η εργοστασιακή παραγωγή τρεκλίζει και ακόμη και οι επενδύσεις είναι κατώτερες των προσδοκιών. Η συζήτηση τώρα δεν είναι εάν χώρα δεν θα πετύχει τον έμμεσο στόχο για ανάπτυξη 5,5% φέτος, αλλά κατά πόσο θα περιοριστεί αυτή», επισημαίνει στην ανάλυσή της η δημοσιογράφος της Telegraph.

Η Σαγκάη, η πιο πυκνοκατοικημένη και κοσμοπολίτικη αστική περιοχή της Κίνας, έχει υποστεί μερικά από τα πιο αυστηρά και παρατεταμένα lockdown στον κόσμο, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που καθορίστηκε από τον ίδιο τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πλέον, όμως, είναι ξεκάθαρο πως η εν λόγω στρατηγική πλήττει όχι μόνο το ηθικό των πολιτών αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα και, φυσικά, τον τουρισμό, προκαλώντας, κατά συνέπεια, μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία.

Μεταξύ των πιο βαριά πληγέντων από τα αλλεπάλληλα lockdown στη Κίνα συγκαταλέγονται τα εστιατόρια ενώ ολοένα περισσότεροι καταναλωτές αποφεύγουν να επισκέπτονται μεγάλους εμπορικούς δρόμους, καθώς το ξαφνικό κλείσιμο καταστημάτων τείνει να καταστεί ο κανόνας.

«Η κατάσταση με τον ιό παραμένει επικίνδυνη», επισήμαναν στην Telegraph αναλυτές της Capital Economics. «Τα κρούσματα αυξάνονται ξανά. Ακόμη και αν περιοριστεί η τρέχουσα έξαρση, η στρατηγική μηδενικής ανοχής κατά της Covid συνεπάγεται ότι τα στοχευμένα lockdown θα συνεχιστούν, περιορίζοντας την καταναλωτική δραστηριότητα και τις δαπάνες των καταναλωτών. Η αργή πρόοδος όσον αφορά τους εμβολιασμούς μεταξύ των ηλικιωμένων σημαίνει ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής Covid δεν θα εγκαταλειφθεί σύντομα», εξήγησαν.

Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τις αγορές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε δύο βασικά επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος, παρά τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα, όμως, με τον Κρεγκ Μπόθαμ επικεφαλής οικονομολόγο για την Κίνα στην Pantheon Macroeconomics, η κίνηση αυτή θα συμβάλει ελάχιστα στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, για τον απλούστατο λόγο ότι ελάχιστοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να δανειστούν χρήματα.

«Εικάζουμε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια περισσότερο επειδή αισθάνονταν ότι έπρεπε να ιδωθούν να κάνουν κάτι, παρά επειδή θεωρούν ότι θα έχει αποτέλεσμα», σημείωσε ο βρετανός ειδικός. «Δεν είναι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων το πρόβλημα αλλά η ζήτηση δανείων. Παρομοίως, το κόστος πίστωσης είναι απίθανο να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας, ειδικά ενώ τα διατραπεζικά επιτόκια τόσο χαμηλά», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και ο αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων που αδυνατούν να βρουν δουλειά, γεγονός που οφείλεται στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των επιχειρήσεων, λόγω των αλλεπάλληλων αναστολών πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Αρκετές εταιρείες δεν γνωρίζουν πόσους εργαζόμενους θα χρειάζονται σε έναν μήνα, πόσω μάλλον σε έναν χρόνο από σήμερα ενώ φέτος 11 εκατομμύρια πτυχιούχοι εισήλθαν σε μια ιδιαίτερα επισφαλή αγορά εργασίας, εκτινάσσοντας την ανεργία στο 19,9%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και χρόνια.

Ολοένα πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην κινεζική αγορά ακινήτων και αυτό ενδέχεται να πλήξει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη στη χώρα. Οι τιμές των κατοικιών μειώνονται ενώ οι όποιες προσπάθειες για μια ομαλή προσγείωση αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν τη Δευτέρα, οι επενδύσεις σε ακίνητα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ο Λόρενς Μπρέιναρντ, οικονομολόγος στο TS Lombard, εξήγησε πως οι τοπικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν μετρητά για την στήριξη οικοδομικών έργων και για την αποτροπή της απότομης πτώσης των τιμών. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η επιλογή της αθέτησης υποχρεώσεων καθίσταται ολοένα πιο ελκυστική για πολλούς εργολάβους, καθώς προς το παρόν οι συνέπειες εγκατάλειψης προβληματικών οικοδομικών έργων είναι αμελητέες. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί έχει μπει, πλέον, φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα ενώ ολοένα πιο πολλοί Κινέζοι παύουν να πληρώνουν δόσεις δανείων που έλαβαν για αγορά κατοικιών καθώς οι εργολάβοι αδυνατούν να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως για να εκλείψει ο κίνδυνος μιας «αυτοπροκαλούμενης ύφεσης» θα πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα η στρατηγική της μηδενικής ανοχής όσον αφορά τη διαχείριση της Covid-19, καθώς θα συνεχίσει, αναπόφευκτα, να περιορίζει την κοινωνική κινητικότητα και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Το κατάστημα Ikea στη Σαγκάη επρόκειτο να ανοίξει ξανά τις πόρτες του το πρωί της Τρίτης. Οσοι εγκλωβίστηκαν στον λαβύρινθό του, έμειναν σε καραντίνα για δύο ημέρες ενώ στη συνέχεια η υγεία τους επρόκειτο να παρακολουθείται επί πέντε ημέρες. Ολο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τώρα απλώς να μένουν στα σπίτια τους, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», αναφέρει η Σου Πινγκ Τσαν, ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...