787
Εργαζόμενος στην εστίαση στο Πόρτο της Πορτογαλίας ζητά από τον πελάτη να του δείξει το πιστοποιητικό ανοσίας για την είσοδό του σε εσωτερικό χώρο | REUTERS /Violeta Santos Moura

Η μία χώρα μετά την άλλη «κυκλώνουν» τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 18:30
Εργαζόμενος στην εστίαση στο Πόρτο της Πορτογαλίας ζητά από τον πελάτη να του δείξει το πιστοποιητικό ανοσίας για την είσοδό του σε εσωτερικό χώρο
|REUTERS /Violeta Santos Moura

Η μία χώρα μετά την άλλη «κυκλώνουν» τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 18:30

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν μέσα στο καλοκαίρι να περιορίσουν όσους πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού από τα μπαρ και τα εστιατόρια, τη στιγμή που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απολαμβάνει τους καρπούς της πολιτικής που εφάρμοσε για την ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί στη Γαλλία.

Τη Δευτέρα η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των 40 εκατομμυρίων πολιτών που έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον τη μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, κάτι που ποσοστιαία μεταφράζεται σχεδόν στο 60% του γενικού πληθυσμού.

Διαφορετικά μέτρα δοκιμάζονται σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, όπως γράφει ο Guardian, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν τους απρόθυμους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της Covid-19.

Στη Σουηδία, μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Lund θα εξετάσει αν η προσφορά ενός κουπονιού, περίπου 20 ευρώ, θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στην Ολλανδία, στα εμβολιαστικά κέντρα διανέμονται φρέσκες ρέγγες, προκειμένου να πείσουν τους φανατικά φιλάργυρους Ολλανδούς να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.

Σύντομα στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων στην Ιταλία θα γίνονται δεκτοί μόνο πελάτες που έχουν αντισώματα για τον κορονοϊό, REUTERS/Remo Casilli

Μέχρι στιγμής, όμως, τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις τα είχε η Γαλλία, όπου έχει χορηγηθεί αριθμός-ρεκόρ εμβολίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να περιορίσει την πρόσβαση σε καφέ και μπαρ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σε όσους δεν φέρουν αρνητικό PCR τεστ, αλλά και σε αυτούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν νοσήσει και έχουν αναρρώσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Ωστόσο, τα μέτρα, εκτός από εμβόλια, έφεραν και έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία. Περίπου 160.000 πολίτες διαδήλωναν στους δρόμους της χώρας το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι βουλευτές προσπαθούσαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του.

Υστερα από μία μαραθώνια συζήτηση, που διήρκεσε 60 ώρες, ο λευκός καπνός βγήκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, με τα δύο σώματα να καταλήγουν σε συμφωνία.

Με το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι γάλλοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν από τον Αύγουστο να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, κινηματογράφους και μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις. Ο,τι δηλαδή ισχύει ήδη στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το γαλλικό πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ενας άλλος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στη Γαλλία μεταξύ πολιτείας και εργαζομένων είναι ότι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και το προσωπικό εστιατορίων και μπαρ δεν θα απολύονται εάν παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά θα τίθενται σε αναστολή άνευ αποδοχών. Κάτι που σημαίνει ότι νοσοκομεία, εστιατόρια και μπαρ θα είναι Covid-free.

Γάλλοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα περιορισμού των μη εμβολιασμένων που ανακοίνωσε ο Μακρόν, REUTERS/Benoit Tessier

Τη Δευτέρα η Ιρλανδία επέτρεψε στα ξενοδοχεία και χώρους φιλοξενίας τουριστών να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους σε όσους έχουν το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ που αποδεικνύει ότι έχουν αντισώματα.

Από τις 6 Αυγούστου, παρόμοιο πιστοποιητικό θα απαιτήσουν και οι Αρχές στην Ιταλία από τους πολίτες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε πισίνες, γυμναστήρια και αθλητικές αίθουσες, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους, όπως μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.

Στην Ισπανία, δεν υπάρχει ενιαία εθνική πολιτική, αλλά η περιοχή της Γαλικίας επιβάλλει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid-19 σε όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στο Βέλγιο, η πρόσβαση σε υπαίθριες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα θα περιοριστεί από τις 13 Αυγούστου μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι προτίθεται να περιορίσει την είσοδο στα νυχτερινά κέντρα στην Αγγλία από τον Σεπτέμβριο μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους.

Στην Πορτογαλία είναι απαραίτητη η επίδειξη του πιστοποιητικού ανοσίας για την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Υπάλληλος σε εστιατόριο στα Κανάρια Νησιά ζητά από τον πελάτη το πιστοποιητικό ανοσίας του για την παραμονή του στον εσωτερικό χώρο, REUTERS/Borja Suarez

Στη Γερμανία, οι πολιτικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το πώς πρέπει να αυξήσουν την πίεση στους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στη χώρα, το 49,4% των πολιτών έχουν κάνει ήδη και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ το 61% έχει λάβει μόνο τη μία δόση.

Ωστόσο, ο ρυθμός της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πολλοί έχουν χάσει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου προκειμένου να πάνε διακοπές.

Την ίδια ώρα, γερμανοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να είναι εφικτή έως το φθινόπωρο, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει στη χώρα.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός. Τουλάχιστον με άμεσο τρόπο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...