651
| CreativeProtagon / Shutterstock

Η μετάλλαξη του ιού, οι αγορές κι ο μεγάλος φόβος

Ελευθερία Αρλαπάνου Ελευθερία Αρλαπάνου 23 Δεκεμβρίου 2020, 11:46
|CreativeProtagon / Shutterstock

Η μετάλλαξη του ιού, οι αγορές κι ο μεγάλος φόβος

Ελευθερία Αρλαπάνου Ελευθερία Αρλαπάνου 23 Δεκεμβρίου 2020, 11:46

Μια μικρή αλλαγή στο γενετικό υλικό του μικροσκοπικού, φονικού, κορονοϊού, είναι αρκετή για να προκαλέσει νευρική κρίση και απώλειες δισεκατομμυρίων στις αγορές. Για την ακρίβεια οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από τον ιό έχει την δύναμη να κάνει τα χρηματιστήρια να θυμίζουν το τρενάκι του λούνα πάρκ, με τις απότομες βουτιές και τις κάθετες ανηφόρες. Ενδεικτική είναι η αλλαγή κλίματος που σημειώθηκε τη Δευτέρα στις αγορές με τους οι επενδυτές ανά τον κόσμο να αιφνιδιάζονται από τα αρνητικά νέα για την μετάλλαξη στην Βρετανία, με τον κωδικό VUI 202012/01 (δηλαδή Μετάλλαξη υπό Έρευνα, έτος 2020, 12ος μήνα του έτους, μετάλλαξη 01) η οποία δημιουργεί ένα τεράστιο ερώτημα: Θα υπάρξει πισωγύρισμα με τα εμβόλια και θα χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι αγορές για μεγαλύτερο διάστημα;

Μπορεί την Τρίτη, οι αγορές να διόρθωσαν είναι δεδομένο όμως πως μαζί με την πανδημία, έχουμε αποκτήσει έναν ακόμη πονοκέφαλο: Την έντονη μεταβλητότητα και την έλλειψη ορατότητας στις αγορές μετοχών, χρέους και εμπορευμάτων. Αρκετοί αναλυτές και θεσμικοί φορείς είχαν προβλέψει τη δυναμική του ιού στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές όταν ξεκινούσε η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας. Η Covid-19 και οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από αυτήν, θετική ή αρνητική, την καθιστούν κύριο ρυθμιστή. Λογικό, αφού ενδεχόμενη αδυναμία ή καθυστέρηση στον έλεγχο της νόσου και στην εξασφάλιση της απαραίτητης ανοσίας με την ομαλή εκτέλεση των εμβολιασμών, θα σημάνει περισσότερα lockdown, περισσότερα κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις, μειωμένη ζήτηση, περισσότερο χρόνο αποκατάστασης της κανονικότητας, ανεργία και ενδεχομένως έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Οταν όλα αυτά μεταφράζονται σε δισεκατομμύρια απωλειών και συσσώρευση τρισεκατομμυρίων χρέους στα κιτάπια των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, η μεταβλητότητα στις αγορές είναι αναμενόμενη αντίδραση και σίγουρα συνιστά πρόβλημα αφού όλα αυτά τα υπέρογκα δάνεια που χρειάζονται οι κυβερνήσεις στις αγορές τα αναζητούν και στις αγορές πρέπει να τα επιτρέψουν.  Μην ξεχνάμε πως και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται με τα ομόλογα που εκδίδει η Κομισιόν. Κάποιος πρέπει να δανείζει και πρέπει να δανείζει φθηνά και αυτός ο κάποιος είναι πάντα η διεθνής επενδυτική κοινότητα.

Η νευρικότητα στις αγορές αποτυπώνει επίσης μια μεγάλη, δυσάρεστη αλήθεια. Οι προεκτάσεις της πανδημίας παραμένουν ακόμη άγνωστες, ως προς την διάρκεια και τις οικονομικές επιπτώσεις. Ολοι αυτή την στιγμή ποντάρουν στο βασικό σενάριο, ότι δηλαδή, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με τον εμβολιασμό και από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει μια αργή, σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό, μιλώντας για τα δικά μας, θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση σε όλα τα επίπεδα, ιδιαιτέρως για την οικονομία αλλά πολύ περισσότερο για την μεγάλη βιομηχανία μας τον τουρισμό, που καλώς εχόντων των πραγμάτων όλοι ελπίζουν πως θα κινηθεί καλύτερα φέτος. Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά και αυτό αποτυπώθηκε στα δραματικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα τουριστικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 14 δισ. ευρώ. Δηλαδή 14 δισ. ευρώ έλειψαν από την οικονομία μόνο από τον τουρισμό. Για να αντιληφθούμε την τάξη μεγέθους μιλάμε για  ποσό υπερδιπλάσιο των κονδυλίων που διατίθενται κατ’ έτος για συγχρηματοδοτούμενα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε όλη την χώρα.

Η τουριστική βιομηχανία άλλωστε δεν περνά τις καλύτερες μέρες της σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι την Δευτέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν την χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών, οι εταιρίες ταξιδίων και αναψυχής σημείωναν την μεγαλύτερη υποχώρηση μεταξύ των επιχειρήσεων.

Χρονιά ανάκαμψης ή…

Τι μέλλει γενέσθαι όμως το 2021 εάν κάτι στραβώσει; Εάν για παράδειγμα οι μαζικοί εμβολιασμοί παρουσιάσουν καθυστερήσεις, εάν προκύψει μια ακόμη πιο δυσμενής εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας όπως μια νέα, επιθετική μετάλλαξη; Τότε θα μιλάμε για το κακό και όχι για το βασικό σενάριο. Στο κακό σενάριο και το 2021 θα είναι μια χαμένη χρονιά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, μεταθέτοντας χρονικά την έναρξη της ανάκαμψης. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, τίποτε δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί, καθώς θα μιλάμε κυριολεκτικά για βουτιά της παγκόσμιας οικονομίας σε πολύ βαθιά νερά και εκεί είναι βέβαιο πως και οι πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο θα κληθούν να ξεπεράσουν, πραγματικά, τα όρια τους. Ευτυχώς που το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να είναι το κυρίαρχο. Σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...