574
| CreativeProtagon

Η Meta αποκλείει τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ από τις πλατφόρμες της

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 13:37
|CreativeProtagon

Η Meta αποκλείει τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ από τις πλατφόρμες της

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 13:37

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta, δήλωσε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ότι αποκλείει από τις πλατφόρμες της το RT (Russia Today), το Rossiya Segodnya και άλλα ρωσικά κρατικά δίκτυα μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησαν παραπλανητικές τακτικές για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις επιρροής, ενώ απέφευγαν τον εντοπισμό στις πλατφόρμες της εταιρείας.

«Υστερα από προσεκτική εξέταση, επεκτείναμε τη συνεχιζόμενη επιβολή αποκλεισμού κατά των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ. Το Rossiya Segodnya, το RT και άλλες σχετικές οντότητες έχουν πλέον αποκλειστεί από τις εφαρμογές μας παγκοσμίως, για δραστηριότητα ξένων παρεμβολών», ανέφερε η εταιρεία σε γραπτή δήλωση, όπως γράφει ο Guardian.

Η επιβολή της απαγόρευσης θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε η ανακοίνωση. Εκτός από το Facebook, οι εφαρμογές της Meta περιλαμβάνουν το Instagram, το WhatsApp και το Threads.

Η απαγόρευση σηματοδοτεί μια απότομη κλιμάκωση των ενεργειών της μεγαλύτερης εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο κατά των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ, έπειτα από χρόνια περιοριστικών μέτρων, όπως ο αποκλεισμός τους από την προβολή διαφημίσεων και η μείωση της εμβέλειας των αναρτήσεών τους.

Το νέο, πιο σκληρό βήμα έγινε αφότου οι ΗΠΑ κατέθεσαν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος νωρίτερα αυτόν τον μήνα εναντίον δύο υπαλλήλων του RT για «σχέδιο πρόσληψης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής διαδικτυακού περιεχομένου με στόχο τον επηρεασμό των εκλογών του 2024».

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής κρατικής εταιρείας ΜΜΕ, παλαιότερα γνωστής ως Russia Today, αφού νέες πληροφορίες που δόθηκαν από τους υπαλλήλους της εταιρείας έδειξαν ότι «λειτουργούσε ως de facto βραχίονας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών».

«Σήμερα, αποκαλύπτουμε πώς η Ρωσία αναπτύσσει παρόμοιες τακτικές σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπλίνκεν. «Το ρωσικό οπλοστάσιο παραπληροφόρησης για την ανατροπή και την πόλωση ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών επεκτείνεται σε κάθε μέρος του κόσμου».

Η ρωσική κυβέρνηση, το 2023, ίδρυσε μια νέα μονάδα στο RT με «κυβερνοεπιχειρησιακές δυνατότητες και δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», ισχυρίστηκε ο Μπλίνκεν, με στόχο τη διάδοση της ρωσικής επιρροής σε χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω επιχειρήσεων πληροφοριών και στρατιωτικών προμηθειών.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει κυρώσεις σε τρεις οντότητες και δύο άτομα που συνδέονται με τη Rossiya Segodnya, τη ρωσική κρατική εταιρεία ΜΜΕ. Η απόφαση ήρθε μετά την ανακοίνωση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι το RT διοχέτευσε σχεδόν 10 εκατ. δολάρια σε συντηρητικούς influencers στις ΗΠΑ, μέσω μιας τοπικής εταιρείας, για την παραγωγή βίντεο που προορίζονται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε το RT ότι διοργάνωνε διαδικτυακούς εράνους για την αγορά όπλων και εξοπλισμού για τους ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία, όπως τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, θωράκιση σώματος, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, drones, ραδιοεξοπλισμό και γεννήτριες ντίζελ. Μέρος του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα μπορούσε να προέρχεται από την Κίνα, είπε.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε επίσης πώς η οργάνωση είχε στοχεύσει χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Συγκεκριμένα, είπε ότι η ηγεσία του RT είχε συντονιστεί απευθείας με το Κρεμλίνο για να επηρεάσει τις εκλογές του Οκτωβρίου 2024 στη Μολδαβία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος στην Ευρώπη όπου η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι διεξήγαγε έναν υβριδικό πόλεμο για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή. Συγκεκριμένα, είπε, η ηγεσία του RT είχε «επιχειρήσει να υποδαυλίσει αναταραχές στη Μολδαβία, πιθανότατα με στόχο να μετατρέψει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες σε βίαιες».

«Το RT είναι έτοιμο να βοηθήσει τα σχέδια της Ρωσίας να υποκινήσει διαμαρτυρίες εάν οι εκλογές δεν καταλήξουν σε νίκη του υποψηφίου που προτιμά η Ρωσία για την προεδρία», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...