To 2015 ήταν μια «απίστευτη» χρονιά. Θα μπορούσε να το πει ο οποιοσδήποτε, αλλά όταν το δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, εκ των πραγμάτων, ο επιθετικός προσδιορισμός αποκτάει ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Κάτι που η κυρία Μέρκελ ήθελε, ως φαίνεται, να προσδώσει.
Μιλώντας στο διήμερο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Ανγκελα Μέρκελ έκανε μια συνοπτική ανασκόπηση των γεγονότων που κλήθηκε η ίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιλύσει, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους.
Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο, στην ουκρανική κρίση αλλά και στην αεροπορική τραγωδία με τον συγκυβερνήτη της Germannwings να οδηγεί στο θάνατο τους επιβαίνοντες.
Στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με το θέμα της ελληνικής κρίσης.
«O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση της ελληνικής κρίσης αλλά και στην επιβολή των γερμανικών θέσεων», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ με το πολυπληθές ακροατήριό της να την χειροκροτεί έντονα στη συγκεκριμένη περικοπή του λόγου της.
Ωστόσο, την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ μίλησε με αυστηρό ύφος για την κυβέρνηση Τσίπρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «απίθανες παλινωδίες από την αριστερή κυβέρνηση έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωζώνη».
Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε μείωση των ρυθμών εισόδου μεταναστών στη Γερμανία.
«Η πρόκληση είναι τεράστια», είπε αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας «θα μειώσει εμφατικά» την είσοδο μεταναστών στη χώρα. Να σημειωθεί ότι στην κεντρική εισήγηση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δεν υπάρχει τελικά αναφορά στην θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων. Τη ρητή αυτή αναφορά που προκάλεσε και την ένταση των τελευταίων ημερών εντός της CDU απορρίπτει κατηγορηματικά η κ. Μέρκελ.
Στο κείμενο επισημαίνεται όμως ότι θα πρέπει να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία. «Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε αισθητά, με αποτελεσματικά μέτρα, τις εισροές αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Διότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία, ακόμη και σε μια χώρα σαν τη Γερμανία, στα όριά τους».
Οσον αφορά, δε, την επαναφορά, λόγω προσφυγικής κρίσης, των συνοριακών ελέγχων, αυτοί θα πρέπει να συνεχιστούν και ενδεχομένως να εντατικοποιηθούν μέχρι να διασφαλιστεί ο αυστηρός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναφέρεται στην εισήγηση. Στο κείμενο, που αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, η καγκελάριος Μέρκελ βλέπει να επιβεβαιώνεται ουσιαστικά η γραμμή που η ίδια έχει χαράξει στο προσφυγικό. Οπως είπε σε συνέντευξή της στην εκπομπή Berlin Direkt του ZDF, «είμαι πολύ χαρούμενη που επιβεβαιώθηκε η κατεύθυνση, η βάση εκείνων που θεωρώ σωστά στην πολιτική έναντι των προσφύγων».
Ζητούμενο η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων
Η Ανγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι «φυσικά και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των ανθρώπων. Γι΄ αυτό άλλωστε, όπως είπε, διατυπώθηκε «με μεγαλύτερη σαφήνεια» ο στόχος για τη μείωση των νεοαφιχθέντων προσφύγων. Αυτό όμως ανταποκρίνεται απολύτως στη γραμμή που ακολουθεί η ίδια τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε.
Αυτό που προέχει, σύμφωνα με την καγκελάριο, είναι να αντιμετωπιστούν τα αίτια της προσφυγικής κρίσης, να βελτιωθούν -σε συνεργασία με την Τουρκία- οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και να βελτιωθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις, όπως είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε επανειλημμένως στη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει τέλος στην ανομία.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η κυρία Μέρκελ έχει κάνει πολλές φορές λόγο για καθεστώς ανομίας στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News