526
| Shutterstock / Creative Protagon

Η Μέρκελ είχε αποκρύψει από τους Γερμανούς τον εκβιασμό του Πούτιν για τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 13:21
|Shutterstock / Creative Protagon

Η Μέρκελ είχε αποκρύψει από τους Γερμανούς τον εκβιασμό του Πούτιν για τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2024, 13:21

Η Ανγκελα Μέρκελ γνώριζε ότι η Ρωσία θα μπορούσε –και θα επιχειρούσε ενδεχομένως– να εκβιάσει την Ευρώπη για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά «απέκρυψε» τις πληροφορίες: αυτό αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε ένα νέο δημοσίευμα που έρχεται να φωτίσει τον βαθμό επιρρροής του Πούτιν στη γερμανική –και κατ’ επέκταση, ευρωπαϊκή– πολιτική.

Ο αγωγός Nord Stream 2 σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας προς τη Γερμανία, αλλά ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενος, μεταξύ άλλων και λόγω του κινδύνου στον οποίον εξέθετε την Ουκρανία. Οι επικριτές, όπως υπενθύμισε η βρετανική Telegraph, εξέφραζαν φόβους ότι εάν η Ρωσία προμήθευε φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη, θα μπορούσε να «πνίξει» την οικονομία της Ουκρανίας, στερώντας της τα τέλη διέλευσης που εισέπραττε.

Καθώς αυτοί οι φόβοι άρχισαν να εκφράζονται δημοσίως και ο αγωγός περίμενε έγκριση και άλλα ρυθμιστικά εμπόδια, η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος μετέφερε επίσης αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Τους τελευταίους μήνες της στην καγκελαρία, το 2021, η Μέρκελ είπε στην Handelsblatt ότι δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί ότι η Ρωσία μείωνε τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Ομως, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που έφτασαν στα χέρια της εφημερίδας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η Ρωσία γέμιζε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας «με πολύ αργούς ρυθμούς» και ότι η εξάρτηση από το Κρεμλίνο για φυσικό αέριο θα μπορούσε να έχει «δραματικές συνέπειες».

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς νέα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, έδειξαν επίσης ότι δύο διαδοχικές κυβερνήσεις της Μέρκελ πίεσαν εντατικά για τη σύνδεση του Nord Stream 2 στο δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία του αγωγού με την Gazprom, ήταν «σύμβαση του ιδιωτικού τομέα» (ένας ευφημισμός καθώς είναι γνωστό πως η Gazprom είναι κατά πλειοψηφία κρατική ενεργειακή εταιρεία και ελέγχεται από το Κρεμλίνο).

Αυτό συνέβη παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις για τον αγωγό από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους της Γερμανίας, οι οποίοι πίστευαν ότι ο αγωγός θα έκανε την Ευρώπη να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Αλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παρόλα αυτά, είχαν δηλώσει ότι η σύνδεση με τον αγωγό ήταν ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού εν μέσω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, το 2021.

Η Γερμανία είχε θέσει στο Κρεμλίνο μια βασική προϋπόθεση για τη συμφωνία: Οτι η Ρωσία θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί και τους χερσαίους αγωγούς φυσικού αερίου, μέσω της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η εσωτερική αλληλογραφιά του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι του είχαν προειδοποιήσει –μετά από συνάντηση με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρώην γερμανό καγκελάριο που έγινε λομπίστας της Gazprom– ότι ο κρατικός γίγαντας των ορυκτών καυσίμων «δεν θα μπορούσε να εξαναγκαστεί» να τηρήσει τη συμφωνία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Nord Stream 2 ακυρώθηκε επίσημα.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις των εφημερίδων, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, του κόμματος των Πρασίνων, χαρακτήρισε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης «ιστορικό λάθος». «Δεν έπρεπε ποτέ να εξαρτηθούμε από το αέριο του Πούτιν», είπε.

Ο βουλευτής των Πρασίνων, Φέλιξ Μπάσνατζεκ, προχώρησε περισσότερο, ζητώντας δημόσια έρευνα και περιγράφοντας τον Nord Stream 2 ως «τη μεγαλύτερη οικονομική, ενεργειακή και εξωτερική πολιτική αποτυχία από την ίδρυση της ομοσπονδιακής δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...