575
Ο Τζο Μπάιντεν δεν ασχολείται με τα social media, έτσι για αυτή τη δουλειά προσέλαβε τη Μέγκαν Κόιν | REUTERS/Leah Millis και Twitter

Η Μέγκαν του Μπάιντεν που φέρνει απρόσμενα likes στον πρόεδρο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 12:31
Ο Τζο Μπάιντεν δεν ασχολείται με τα social media, έτσι για αυτή τη δουλειά προσέλαβε τη Μέγκαν Κόιν
|REUTERS/Leah Millis και Twitter

Η Μέγκαν του Μπάιντεν που φέρνει απρόσμενα likes στον πρόεδρο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 12:31

Μέχρι πρόσφατα ο λογαριασμός Twitter του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν ήταν μάλλον βαρετός, ιδίως συγκρινόμενος με τον λογαριασμό του Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος (@realDonaldTrump), ωστόσο αυτό άλλαξε. Η αλλαγή οφείλεται σε κάποια Μέγκαν Κόιν, άτομο που θεωρείται από τον φιλοκυβερνητικό αμερικανικό Τύπο «το μυαλό πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα του Λευκού Οίκου». Η Κόιν είναι νέα γυναίκα, έγραψαν, και προσεκλήθη στην Ουάσινγκτον με σκοπό να αναλάβει τη συγκεκριμένη εργασία των αναρτήσεων επειδή έχει θητεύσει επί πενταετία στο επικοινωνιακό επιτελείο του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ. Ετσι οι αναρτήσεις του Λευκού Οίκου ζωντάνεψαν.

Δίπλα στα tweets που διαφημίζουν με κλασικό τρόπο τις πολιτικές του Μπάιντεν, δηλαδή πώς η κυβέρνηση των Δημοκρατικών προτίθεται να βοηθήσει τους Αμερικανούς, κ.λπ., εμφανίστηκαν οι νέου τύπου αναρτήσεις, με προσωπικό ύφος και με στοχευμένα καυστικά σχόλια. Τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ μείζον θέμα της κυβερνητικής προπαγάνδας έχει γίνει η διαγραφή των φοιτητικών δανείων μέχρι 20.000 δολάρια για όσους κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ετησίως, έτσι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αντιδράσει. Μία από τις ρεπουμπλικανές πολιτικούς που ενοχλήθηκαν είναι και η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν.

Το λόγω ζήλου της Κόιν ανανεωμένο και επιθετικό «τιτίβισμα» του Λευκού Οίκου έριξε στην Γκριν γερή σφαλιάρα. Η νεαρή επικοινωνιολόγος του Μπάιντεν ανέβασε βίντεο με την Γκριν να καταφέρεται εναντίον της διαγραφής των φοιτητικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα σχολίασε: «Η βουλευτής Γκριν είχε δάνειο 183.504 δολαρίων, το οποίο της χαρίστηκε». Τα ανάλογα έπραξε η Κόιν και για άλλους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που επέκριναν την απόφαση του Μπάιντεν: έγραψε ότι και αυτοί την εποχή των μέτρων κατά της πανδημίας και στο πλαίσιο ενός προγράμματος περί προστασίας της μισθοδοσίας είχαν λάβει θαλασσοδάνεια, δηλαδή δανεικά και αγύριστα, και ας ήταν τα ποσά μεγάλα, πολλά χιλιάρικά ή και εκατομμύρια ακόμη.

Αυτή η δυναμική εξέλιξη των «τιτιβισμάτων» του Λευκού Οίκου χαροποίησε και τη Μαριλίζα Παλούμπο της Corriere della Sera η οποία σημείωσε ότι η αλλαγή του ύφους των tweets «ενθουσιάζει τους προοδευτικούς Αμερικανούς και προκαλεί θαυμασμό στο web». Και να η απόδειξη, έγραψε η Ιταλίδα: «Τα tweets του λογαριασμού του Λευκού Οίκου λαμβάνουν συνήθως περί τα 10.000 likes. Ομως αυτό που συνέταξε η Κόιν και αφορά την Γκριν ξεπέρασε τα 692.000 likes».

Το ύφος των νέων σχολίων στον προεδρικό λογαριασμό κρίνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πολύ ασυνήθιστο», αν και οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν. Δεν έλειψαν οι πνευματώδεις πρόκες, συστημένες στην Κόιν, σαν αυτή που υπέγραψε ο Τζον Νίκολς του Μέσου The Nation. «Αν θέλετε να μάθετε γιατί ο λογαριασμός @WhiteHouse στο Twitter έγινε ξαφνικά νευρώδης, κουλ και καταστροφικά αποτελεσματικός, να η απάντηση: ανέθεσαν τη δουλειά σε κάποια από το Νιου Τζέρσεϊ…» έγραψε ο Νίκολς, βασιζόμενος στο ενδοαμερικανικό στερεότυπο ότι οι κάτοικοι του Garden State είναι εξαιρετικά αγενείς.

Η Κόιν έχει συνηθίσει να δίνει νέα ζωή σε σκονισμένα θεσμικά προφίλ, μας πληροφόρησαν οι Αμερικανοί. Προτού προσληφθεί από τον Λευκό Οίκο και της αποδοθεί ο βαρύγδουπος τίτλος «αναπληρώτρια διευθύντρια κοινωνικών πλατφορμών», μόλις έναν μήνα πριν δούλευε για τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, τον Φιλ Μέρφι. Εκεί είχε πάει σαν ασκουμένη το 2017, όταν ήταν σπουδάστρια κολεγίου, και ασχολήθηκε με τα σόσιαλ μίντια του κυβερνήτη γράφοντας υπέρ του εμβολιασμού και τροφοδοτώντας το κοινό με διάφορα αστεία. Ετσι ο λογαριασμός του Μέρφι προσέλκυσε χιλιάδες πολίτες και κατέστη δημοφιλής. Ο ίδιος ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Μέρφι αποχαιρέτισε την Κόιν ως εξής: «Το χιούμορ και η εξυπνάδα σου θα μας λείψουν πολύ».

Τώρα τα εισπράττει ο πρόεδρος Μπάιντεν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...