«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Κυριακή (22/1) ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην περιοχή της Ζαπορίζια, ωστόσο οι ουκρανοί στρατιώτες έδειχναν ατάραχοι. Η γραμμή του μετώπου έχει παραμείνει αμετακίνητη εδώ και 10 μήνες, με τους Ρώσους να κρύβονται στα χαρακώματά τους στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στις πλαγιές. Δεν θα πάνε πουθενά (σ.σ. προς το μέρος μας) σύντομα, είπαν οι στρατιώτες».
Τα παραπάνω μετέφερε στην ανταπόκρισή του για τον Guardian ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Τζούλιαν Μπόργκερ από την Χουλιαίπολη, πόλη που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, την Παρασκευή (27/1). Ο Βιτάλι, ανώτερος λοχίας στην 56η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού της Μαριούπολης, η οποία κρατάει τη γραμμή άμυνας γύρω από τη συγκεκριμένη πόλη, είπε ωστόσο στον συντάκτη ότι «υπάρχει περισσότερη δραστηριότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες» από τη ρωσική πλευρά. Γίνονται περισσότεροι βομβαρδισμοί «από πυροβολικό, ακόμη και από άρματα μάχης», αν και «δεν στέλνουν πεζικό στο μέτωπο, επειδή φοβούνται», κατά τον αξιωματούχο.
Γενικότερα, όμως, ο Βιτάλι παραδέχθηκε πως το εν λόγω «παγωμένο» μέχρι πρότινος μέτωπο έχει αρχίσει να «θερμαίνεται». Ο αριθμός των βλημάτων που πλήττει αυτή την περιοχή του ουκρανικού Νότου υπερδιπλασιάστηκε τον Ιανουάριο, στις 4.000 ρουκέτες την ημέρα, κατά την ίδια πηγή. Δύο εβδομάδες νωρίτερα οι Ρώσοι είχαν προωθήσει μια χούφτα τανκς προς τις γραμμές των Ουκρανών για ερευνητικούς σκοπούς, τα οποία όμως αποσύρθηκαν υπό τα πυρά των δυνάμεων του Κιέβου.
Η παραπάνω εικόνα παραπέμπει σε «αδιέξοδο», σχολίασε ο Μπόργκερ. «Αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες το πιθανότερο, είτε η μία πλευρά είτε η άλλη θα κάνει την κίνησή της και θα προσπαθήσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Το ερώτημα είναι ποιος θα χτυπήσει πρώτος και πού», παρατήρησε.
«Η μεγάλη μάχη θα έρθει αυτή την άνοιξη, ενδεχομένως και νωρίτερα», εκτίμησε ο Βιτάλι. Η «καταιγίδα» αναμένεται να ξεσπάσει τις επόμενες εβδομάδες, εγκαινιάζοντας αυτό που μπορεί να αποδειχθεί η πιο έντονη φάση του πολέμου μέχρι στιγμής, συμφώνησε ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας.
Στο μεταξύ, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο χρησιμοποιούν το μεσοδιάστημα για να ενισχύσουν τις άμυνές τους, συνέχισε το ρεπορτάζ του Guardian: Οι άντρες του Βιτάλι αξιοποιούν κάθε 24ωρο που περνάει για να ενισχύσουν τα καταφύγιά τους, ενώ στην πεδιάδα προς τα νότια οι εισβολείς έχουν ήδη σχηματίσει δύο ακόμη γραμμές άμυνας, οι οποίες περιλαμβάνουν ναρκοπέδια, τάφρους και αντιαρματικά εμπόδια.
Τρία μέτωπα
Επιχειρώντας να περιγράψει την ευρύτερη εικόνα που απασχολεί τους αναλυτές σε ό,τι αφορά την «τρίτη φάση» του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο Μπόργκερ έκανε λόγο για τρία μέτωπα στα οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα η επικείμενη «μεγάλη μάχη»: το ανατολικό, το νότιο –στο οποίο ήδη αναφέρθηκε–, και το μέτωπο του Βορρά.
Ανατολικό μέτωπο Τα μέτωπα σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, τα πεδία των πιο σκληρών πολεμικών αναμετρήσεων τους τελευταίους μήνες, είναι αναμφισβήτητα οι περιοχές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτελέσουν θέατρα νέων κυμάτων αιματηρών επιθέσεων την άνοιξη, και από τις δύο πλευρές.
Η υποστήριξη των ρωσόφωνων και στις δύο αυτές περιφέρειες ήταν το αρχικό πρόσχημα του Πούτιν για τον πόλεμο, και η αποτυχία του μέχρι στιγμής να τις καταλάβει εξ ολοκλήρου αποτελεί ντροπή για το Κρεμλίνο. Η Μόσχα έχει ήδη θυσιάσει χιλιάδες άνδρες στο πεδίο της μάχης στο Σολεντάρ και στο Μπαχμούτ. Για καθαρά πολιτικούς λόγους, υποστηρίζουν οι αναλυτές, ένα νέο κύμα επίθεσης στα ανατολικά δεν μπορεί παρά να αποτελεί ισχυρή πιθανότητα.
Μια επιθετική προσέγγιση στην περιοχή θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από την ουκρανική πλευρά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Ουκρανοί πιέζουν επιτυχώς στο Λουγκάνσκ, έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες στην άμυνα των Ρώσων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε θέση να δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στην τροφοδοσία του βόρειου Ντονέτσκ.
Νότος Το τι θα συμβεί στο νότιο μέτωπο θα κρίνει τελικά και την έκβαση του πολέμου, συνέχισε ο δημοσιογράφος του Guardian. Είτε οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ξεκινήσουν την πρώτη τους επίθεση στα ανατολικά, είτε όχι, κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά θα πρέπει να κατευθυνθούν νότια, εάν θέλουν να απελευθερώσουν τη Ζαπορίζια και την Κριμαία. Ενας τρόπος να το πετύχουν αυτό θα ήταν μια μεγάλη επίθεση προς τη Μελιτόπολη.
Μια άλλη. πιο τολμηρή επιλογή θα ήταν μια θαλάσσια επίθεση κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα. Συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων Μόσχας και Κιέβου για τον έλεγχο των νησιών στις εκβολές του ποταμού έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ο Νότος προσφέρει στρατηγικές επιλογές και για τη ρωσική πλευρά, οι οποίες μάλιστα ανησυχούν τους Ουκρανούς. Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προωθήσουν τις δυνάμεις τους στα ανατολικά της Χουλιαίπολης, μεταξύ των μετώπων στη Ζαπορίζια και στο Ντονέτσκ.
«Είναι ένα πολύ στρατηγικό σημείο και αν οι Ρώσοι τα καταφέρουν και καταλάβουν αυτήν την περιοχή, μπορούν να συνεχίσουν βόρεια και τα στρατεύματά μας στο Ντονέτσκ θα μπορούσαν να παγιδευτούν», ανέφερε αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.
Ο βορράς Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της επιχείρησης των δυνάμεων της Μόσχας να καταλάβουν το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022, οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία από τον Βορρά είναι απίθανη, παρά το γεγονός ότι ένα μέρος των ρώσων επιστράτων εκπαιδεύεται στη Λευκορωσία.
Μιλούν για κινήσεις αντιπερισπασμού της χώρας αυτής, στενής συμμάχου του Πούτιν, σε μια προσπάθεια του Μινσκ να κρατήσει ουκρανικές δυνάμεις δεσμευμένες κοντά στο Κίεβο, ώστε να μη μπορούν να συνδράμουν στα μέτωπα σε Νότο και Ανατολή. Μεταξύ των ενεργειών αυτών εντάσσονται, πιθανότατα, και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τον ρωσικό στρατό.
Εξάλλου, εκτιμάται ότι ο λευκορώσος πρόεδρος θα αντιμετώπιζε σημαντική αντίσταση στο εσωτερικό σε περίπτωση που πραγματοποιούσε τις απειλές που έχει εξαπολύσει σε βάρος της Ουκρανίας.
«Η Λευκορωσία δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί αυτό θα αποτελέσει τον πολιτικό θάνατο του Λουκασένκο», δήλωσε σχετικά ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιγι Ντανίλοβ.
Η… κρυφή ελπίδα για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου
Ο Τζούλιαν Μπόργκερ έκλεισε την ανταπόκρισή του με ένα απαισιόδοξο μήνυμα: «Ακόμη και η πλέον επιτυχημένη επίθεση οποιασδήποτε πλευράς είναι απίθανο να τερματίσει τον πόλεμο». Γιατί; Διότι «οι Ουκρανοί, έχοντας βιώσει τις γενοκτονικές προθέσεις της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη, δεν μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο της άνευ όρων παράδοσης, ενώ ο Πούτιν έχει αναγάγει τη νίκη σε υπαρξιακή υπόθεση για το καθεστώς του».
«Ωστόσο, οι επιθέσεις και οι αντεπιθέσεις τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές για το μέλλον του πολέμου. Η επιτυχία ή η αποτυχία της Ουκρανίας θα έχει σημαντική επίδραση στο αν οι εταίροι της χώρας θα συνεχίσουν να την προμηθεύουν με προηγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό – το στρατηγικό πλεονέκτημα του Κιέβου.
»Το πιο σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Μόσχας είναι τα τεράστια αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, σε συνδυασμό με την αδιαφορία του καθεστώτος για το κόστος που πληρώνει σε ζωές Ρώσων για τον πόλεμο», προσέθεσε ο έμπειρος δημοσιογράφος και συγγραφέας.
«Για να βάλει ένα τέλος στη σύγκρουση γρήγορα, η Ουκρανία ελπίζει να επιφέρει μια ήττα αρκετά μεγάλη, για να σοκάρει τον ρωσικό πληθυσμό τόσο ώστε να εξέλθει από την τρέχουσα κατάσταση παθητικής αποδοχής των γεγονότων. Δεν είναι καθόλου σαφές ακόμη, όμως, τι απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», κατέληξε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε και εκείνο την Παρασκευή ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να αρχίσει είτε τον Φεβρουάριο είτε τον Μάρτιο, επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Πούτιν θα επιδιώξει να δείξει ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να αναλάβει εκ νέου την πρωτοβουλία μετά τις αποτυχίες που είχε επί αρκετούς μήνες και να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο και στους συμμάχους του, προκειμένου να συμφωνήσουν σε κάποια εκεχειρία, η οποία θα επιτρέψει στην Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχο στα εδάφη που κατέλαβε.
Οι δηλώσεις των πηγών του Bloomberg, όπως και το ρεπορτάζ του Guardian, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας, η οποία μπορεί να αρχίσει πριν παραλάβει το Κίεβο τα άρματα μάχης που έχουν υποσχεθεί να παράσχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News