Εντύπωση προκαλούν τα νέα που έρχονται από την Ουκρανία και διασπείρονται από τα Δυτικά Μέσα: η ελίτ της χώρας, οικονομική, κοινωνική και πολιτική, απογείωσε τα ιδιωτικά αεροσκάφη της και εγκατέλειψε τα πάτρια εδάφη εξαιτίας του φόβου της για την επικείμενη ρωσική εισβολή. Η επίδειξη του υψηλού πατριωτικού αισθήματος αλλά και του ατσαλένιου φρονήματος των συγκεκριμένων Ουκρανών έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως ήδη έχουμε γράψει, και η Repubblica έδωσε περαιτέρω στοιχεία και ονόματα.
Υστερα από την εκδήλωση αυτού του θλιβερού φαινομένου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε το γνωστό μελοδραματικό διάγγελμά του με το οποίο προσπάθησε να πείσει τους φυγάδες να επιστρέψουν στη χώρα τους. Κατά τα φαινόμενα, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει και σπουδαία πράγματα.
Οι Κροίσοι της περιοχής, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγιστάνες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών συλλόγων, κ.ά., όλοι τους σχεδόν, εγκατέλειψαν την Ουκρανία και πέταξαν στη Δύση μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους οι περισσότεροι. «Μόνο την περασμένη Κυριακή έφυγαν καμιά εικοσαριά από δαύτους» έγραψαν οι Ιταλοί, επιβεβαιώνοντας και την πληροφορία ότι και 23 βουλευτές παρέδωσαν την άμυνα του Κιέβου στον… λαό που τους εξέλεξε!
Η Repubblica χρησιμοποίησε τη φράση «άσχημο χάος» ώστε να αποδώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μάλιστα τη συνδύασε με τις λέξεις «διαφθορά» και «επιπολαιότητα». Για το διάγγελμα του πρώην κωμικού αστέρα της TV, όμως, είχε καλά λόγια: το χαρακτήρισε «συγκινητικό». Μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι είχε πει ότι όσοι μένουν στην Ουκρανία αυτές τις κρίσιμες ώρες περνούν το τεστ της ουκρανικής υπηκοότητας. Αυτός χρησιμοποίησε τη λέξη «αξιοπρέπεια», και δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ ποιος έκανε τι τέτοιες ημέρες.
Μεταξύ των 20 ιδιωτικών ή και ναυλωμένων τζετ που απογειώθηκαν με προορισμό δυτικούς αερολιμένες ήταν και το αεροπλάνο του Ρινάτ Αχμέτοφ, του «άρχοντα του άνθρακα και του Ντονμπάς», δηλαδή του «πλουσιότερου ανθρώπου στην Ουκρανία». Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής εταιρείας Σαχτάρ. Οι μπίζνες του εκτείνονται και σε άλλα πεδία βέβαια, από τα ορυχεία και τη βιομηχανία χάλυβα μέχρι την ενέργεια και από το πιστωτικό σύστημα μέχρι τα media. Για τον Αχμέτοφ υπάρχει ασφαλές ιδιόκτητο «καταφύγιο» στη Ζυρίχη – μία βίλα που αγόρασε ο γιος του.
Αρχικώς είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι μαζί με τον Αχμέτοφ την κοπάνησε και ο αντιπρόεδρος της Σαχτάρ, ο Μπόρις Κολέσνικοφ, ένας άλλος Κροίσος ο οποίος είχε διατελέσει και βουλευτής κατά το παρελθόν και θεωρείται φιλορώσος. Ομως η αλήθεια είναι ότι ο Κολέσνικοφ διέψευσε την πληροφορία περί φυγής του, λέγοντας ότι μόνο το αεροπλάνο του απογειώθηκε. «Είμαι στο Κίεβο, εγώ δεν πήγα πουθενά. Το τζετ πέταξε στην Πράγα, επειδή χρειαζόταν συντήρηση». Ο εκατομμυριούχος Ιγκόρ Αμπράμοβιτς πέταξε με ένα ναυλωμένο αεροσκάφος μαζί με άλλα πενήντα άτομα. Αυτός πήγε στη Βιέννη, να δει τους συγγενείς του. Και ο «μιντιάρχης» Βικτόρ Πιντσούκ έφυγε και αυτός.
Οι μεγαλοεοιχειρηματίες Βαντίμ Νιβίνσκι (στον τομέα του χάλυβα) και Ολεξάντρ Γιαροσλάβσκι (από το Χάρκοβο, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής εταιρείας Μέταλιστ) έφυγαν και αυτοί. Μάλιστα οι Ιταλοί έγραψαν ότι το προηγούμενο βράδυ ένα αυτοκίνητο της συνοδείας του πάτησε έναν πεζό και τον εγκατέλειψε χωρίς να του δώσει καμία βοήθεια. Μαζί τους πέταξε στη Δύση και ο Αντρέι Σταβνίτσερ – «για επαγγελματικό ταξίδι». Οπως και οι Βαντίμ Ντστερένκο, Βαντίμ Στόλαρ και Βασίλι Χμελνίτσκι – για τον τελευταίο εικάζεται ότι θα επιστρέψει, καθώς άφησε πίσω τα παιδιά του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News