458
Περπατώντας στη λάσπη. Μία τυπική εικόνα από τη φετινή διοργάνωση του διάσημου φεστιβάλ | Reuters

Η μεγάλη φυγή των εγκλωβισμένων από τον λασπότοπο του «Burning Man»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 14:34
Περπατώντας στη λάσπη. Μία τυπική εικόνα από τη φετινή διοργάνωση του διάσημου φεστιβάλ
|Reuters

Η μεγάλη φυγή των εγκλωβισμένων από τον λασπότοπο του «Burning Man»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 14:34

Με μια μεγάλη ιστορία 37 χρόνων, το «Burning Man» είναι από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατασκηνώνουν στις αχανείς εκτάσεις της Νεβάδα για να απολαύσουν την τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνικοποίηση. Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Κυριακή 27 Αυγούστου και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί πανηγυρικά τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Οσοι όμως βρέθηκαν φέτος στην έρημο της Νεβάδα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο και να εξοικονομήσουν φαγητό και νερό το Σάββατο, αφού μια καταιγίδα μετέτρεψε ολόκληρη την περιοχή σε λασπότοπο.

Πάνω από 1,3 εκατοστά βροχής έπεσαν στην περιοχή μόνο την Παρασκευή, προκαλώντας την ακύρωση της καύσης του πελώριου ξύλινου ομοιώματος (που δικαιολογεί και την ονομασία του φεστιβάλ) και τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων στην έρημο, καθώς οι δίοδοι διαφυγής ήταν υπερβολικά λασπώδεις για να είναι προσβάσιμοι ακόμη και με τζιπ ή SUV.

Η πρόσβαση από και προς το Black Rock City, το μέρος όπου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, διακόπηκε προσωρινά και οι συμμετέχοντες έλαβαν άδεια να αποχωρήσουν τελικά τη Δευτέρα, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να αποχωρούν τη Δευτέρα σχηματίζοντας τεράστιες ουρές

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας το φεστιβάλ ήρε την απαγόρευση οδήγησης καλώντας τους συμμετέχοντες να προσέχουν και να οδηγούν μόνο στο οδόστρωμα που δεν είχε καλυφθεί από λάσπη. Επίσης, τους κάλεσε «να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μην αφήσουν ίχνη», αφού αυτό είναι και ένα από τα μότο της διοργάνωσης.

Ετσι, οι συμμετέχοντες, μετά την ταλαιπωρία του Σαββατοκύριακου, προσπαθούσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τους λασπωμένους δρόμους του φεστιβάλ. Ο διευθύνων σύμβουλος της διοργάνωσης τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος πανικού» παρά τον θάνατο ενός ανθρώπου κάτω από άγνωστες αιτίες και τις πρωτοφανείς εικόνες που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου.

Ολόκληρη η κατασκήνωση βυθισμένη κάτω από τόνους λάσπης

Ακόμα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε όσα έζησαν οι κατασκηνωτές τις τελευταίες ημέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Ντελαγουέρ. Είπε συγκεκριμένα ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση στο «Burning Man», προσθέτοντας πως οι άνθρωποι του Λευκού Οίκου είναι σε επαφή με τους ντόπιους αξιωματούχους.

Ενα όχι τόσο απολαυστικό κάμπινγκ στη Νεβάδα

Μεταξύ όσων αποφάσισαν να περπατήσουν για να απεγκλωβιστούν από τον λασπότοπο ήταν ο διάσημος αμερικανός κωμικός Κρις Ροκ και ο DJ Diplo που μοιράστηκαν την περιπετειώδη φυγή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επειτα από περπάτημα 8 χιλιομέτρων, ένας θαυμαστής τους τούς πήρε στο φορτηγάκι του μαζί με άλλους στην καρότσα.

Η συγκέντρωση, η οποία ξεκίνησε ως μια μικρή εκδήλωση το 1986 σε μια παραλία του Σαν Φρανσίσκο, πλέον προσελκύει διασημότητες, επιχειρηματίες και influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...