Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ο CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, θα τηλεδιασκεφθεί με τους εκπροσώπους των μετόχων της για να αποφασιστεί -επιτέλους- ποια θα είναι η τύχη της εφετινής διοργάνωσης, που διακόπηκε στα μέσα Μαρτίου. Θα μείνει ατελής, ή θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθεί, έστω δια της συντομότερης οδού του Plan B;
Θα έχει προηγηθεί η (σαββατιάτικη) διαδικτυακή επαφή του Μπερτομέου με τον αρχηγό και έναν, ακόμη, εμβληματικό παίκτη κάθε ομάδας. Μαζί με τον γιατρό της Euroleague θα ενημερώσουν τους αθλητές για τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία τους, έναντι του κορονοϊού, κατά την επιστροφή τους στα γήπεδα. Σύμφωνα με ισπανικά και ιταλικά media, το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί, δεν απέχει πολύ από εκείνο που ίσχυσε για την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα: απομόνωση μιας εβδομάδας πριν από τη δράση, καραντίνα στη διάρκεια των αγώνων, αλλεπάλληλα διαγνωστικά τεστ, απολυμάνσεις, κ.λπ.
Επειτα από δύο -και πλέον- μήνες διαβουλεύσεων, ο Μπερτομέου, ο οποίος φημίζεται για την αυταρχική του διακυβέρνηση και τον συγκεντρωτισμό του, έκρινε ότι αυτή η ευθύνη είναι πολύ βαριά για να την αναλάβει ο ίδιος. Ετσι, προτίμησε να πετάξει την «καυτή πατάτα» στα 11 ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού. Θα αποφασίσουν οι σύλλογοι που συμμετέχουν στη διοργάνωση με εγγυημένο συμβόλαιο: ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρμπαχτσε και η Αναντολού Εφές, η Αρμάνι Μιλάνο, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ζαλγκίρις Κάουνας. Δεν απαιτείται ομοφωνία. Αρκεί μια απλή πλειοψηφία, ακόμη και οριακή (6-5), για να δεσμεύσει και εκείνους που, ενδεχομένως, θα μειοψηφήσουν.
Δεν είναι λίγες οι ομάδες που έχουν σοβαρούς λόγους να μην επιθυμούν την επανεκκίνηση. Αλλες γιατί τους έχουν φύγει οι ξένοι παίκτες και δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν (Μακάμπι), άλλες γιατί στις χώρες τους ισχύουν πολύ αυστηροί περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια (ΤΣΣΚΑ), και άλλες γιατί βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, σχεδιάζοντας, ήδη, την επόμενη σεζόν (Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε και Αρμάνι). Ακόμη κι εκείνες που στο τέλος θα ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης της Ευρωλίγκας, έχουν τους δισταγμούς τους. Φοβούνται την Covid-19 και -ακόμη περισσότερο- τυχόν σοβαρούς τραυματισμούς παικτών τους, που έπειτα από μακρά αγωνιστική απραξία θα κληθούν να δώσουν αλλεπάλληλα και πολύ απαιτητικά ματς.
«Ναι» στην επανέναρξη θα πουν η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια. Τα ισπανικά κλαμπ έχουν κρατήσει τους παίκτες τους, που, ήδη, προπονούνται κανονικά, καθώς η ACB θα συνεχιστεί με ένα τουρνουά των 12 πρώτων της βαθμολογίας. Η φωτογραφία του 71χρονου κόουτς, Σβιέτισλαβ Πέσιτς, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, με μάσκα και γάντια στο αθλητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα έκανε τον γύρο του Κόσμου στις 11 Μαΐου. Να παίξει θέλει και η Αναντολού Εφές. Το ίδιο και ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Εάν όλες οι ομάδες επιμείνουν στις θέσεις τους, θα έχουμε ισοψηφία (5-5). Σε αυτήν την περίπτωση, το «κλειδί» θα είναι η στάση της Ζαλγκίρις. Οι τελευταίες πληροφορίες τη θέλουν να κλίνει προς το «όχι», καθώς οι ξένοι της έχουν αποχωρήσει. Εκτός εάν η πόλη της, το Κάουνας, που έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον δια στόματος του πρωθυπουργού της Λιθουανίας, Σαούλιους Σκβερνέλις, επιλεγεί για να φιλοξενήσει το φινάλε της διοργάνωσης. Δεν αποκλείεται καθόλου, η απόφαση για τη συνέχιση της Ευρωλίγκας, ή όχι, να εξαρτηθεί από την πόλη στην οποία θα γίνουν οι αγώνες. Οι άλλες υποψήφιες είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη (ή και οι δύο μαζί), η Λιουμπλιάνα και το Βελιγράδι (κατά πολλούς, το φαβορί).
Εάν η απόφαση της Δευτέρας είναι θετική, το σχέδιο για την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της σεζόν είναι, εν πολλοίς, έτοιμο. Οι 25μελείς αποστολές των 17 ομάδων (425 άνθρωποι συνολικά) θα αφιχθούν στη διοργανώτρια πόλη την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Γύρω στις 15 του μήνα θα αρχίσουν οι προπονήσεις. Οι αγώνες (οι έξι αγωνιστικές που απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και, εν συνεχεία, το Final-8) θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 26 Ιουλίου, σε ένα ή δύο (το πιθανότερο) γήπεδα.
Θα πρέπει να τακτοποιηθούν και κάποιες «λεπτομέρειες». Οπως, για παράδειγμα, τι θα ισχύσει με τους παίκτες, που τα συμβόλαιά τους λήγουν στο τέλος του Ιουνίου. Εάν και η επόμενη ομάδα τους συμμετέχει στην Ευρωλίγκα, θα αγωνιστούν στην ίδια σεζόν με δύο διαφορετικές φανέλες; Επίσης, το αν θα επιτραπεί η παρουσία θεατών στους αγώνες, σε κάποιο μικρό ποσοστό της χωρητικότητας του γηπέδου.
Ολοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν τις εξελίξεις με αγωνία. Και με την ελπίδα ότι η αβεβαιότητα δεν θα παραταθεί ούτε για άλλη μια μέρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News