2163
Το «Our Oceans» δεν είναι η πρωτιά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ως αφηγητή, αλλά με αυτό εδραιώνεται ο νέος του ρόλος στο μυαλό του τηλεοπτικού κοινού | Netflix

Η μαγεία των ωκεανών με ξεναγό τον Μπαράκ Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2024, 19:55
Το «Our Oceans» δεν είναι η πρωτιά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ως αφηγητή, αλλά με αυτό εδραιώνεται ο νέος του ρόλος στο μυαλό του τηλεοπτικού κοινού
|Netflix

Η μαγεία των ωκεανών με ξεναγό τον Μπαράκ Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2024, 19:55

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τη μετά Ατένμπορο εποχή, γράφει στην Telegraph ο Τομέ Μόρισι-Σουάν. Ο άνθρωπος που έφερε περισσότερα από 100 ντοκιμαντέρ για την άγρια ​​ζωή στις οθόνες μας, στα 98 του εξακολουθεί να είναι ακμαίος, μάλιστα μόλις κυκλοφόρησε μια νέα σειρά του για την Ασία. Αλλά αν συμβεί αυτό που προφητεύει ένα άλλο ντοκιμαντέρ, η φωνή του Μαθουσάλα του BBC μπορεί μια μέρα να αντικατασταθεί από αυτή του… Μπαράκ Ομπάμα.

Ως πιθανώς «το καλύτερο πράγμα που θα δείτε σε όλη τη χρονιά» περιγράφει ο Guardian τη νέα μίνι τηλεοπτική σειρά του Netflix, (που είναι διαθέσιμη από τις 20 Νοεμβρίου) «Our Oceans», στην οποία αφηγητής είναι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το «Our Oceans» δεν είναι το πρώτο «παρών» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ –ο Ομπάμα ήταν ο αφηγητής στο «Our Great National Parks» (2022), επίσης του Netflix– αλλά με αυτό εδραιώνεται ο νέος του ρόλος στο μυαλό του τηλεοπτικού κοινού. «Είναι και οι δύο σπουδαίοι άντρες», λέει στην Telegraph ο Τζέιμς Χόνιμπορν, εκτελεστικός παραγωγός του «Our Oceans», ο οποίος ήταν επίσης παραγωγός του «Blue Planet II» (2017) του Ατένμπορο. Ο Ομπάμα, δε, λέει γι’αυτόν Χόνιμπορν, «ταίριαξε εξαιρετικά στη σειρά. Είναι άνθρωπος του ωκεανού, γεννήθηκε στη μέση του Ειρηνικού [στη Χαβάη] και προστατεύει τον ωκεανό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι μια πολύ αυθεντική και παθιασμένη φωνή σε αυτόν τον τομέα».

Πάνω από πέντε χρόνια στα σκαριά, το «Our Oceans» προσφέρει ασυνήθιστες ματιές στη ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε πέντε επεισόδια, ένα για κάθε ωκεανό. Η τεχνολογική πρόοδος έχει ανοίξει έναν νέο κόσμο, με εργαλεία όπως οι μη επεμβατικές κάμερες για τα κητώδη, που παράγουν κενό ωθώντας το νερό και δείχνουν τη συναρπαστική εικόνα μιας μεγάπτερης φάλαινας που προστατεύει το μωρό της από ένα αρσενικό κήτος.

Παρουσιάζονται ναρβάλ (φάλαινες μονόκεροι), που εντυπωσιάζουν τους σολομούς της Αρκτικής και ένα χταπόδι που μετατρέπει το σιφόνι του σε πιστόλι για να «πυροβολήσει» τα ψάρια στο πρόσωπο. «Η μαγεία της υποβρύχιας δημιουργίας ταινιών είναι ότι έχεις την ευκαιρία να εμβαθύνεις σε έναν κόσμο, που για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι εκτός οπτικού πεδίου και εκτός μυαλού», λέει στην Telegraph ο Χόνιμπορν. «Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει αυτό που συμβαίνει από κάτω ή μπορεί να το βρουν λίγο τρομακτικό. Αλλά όταν κοιτάξεις πραγματικά, βρίσκεις έναν κόσμο που είναι εξαιρετικά και από πολλές απόψεις εντυπωσιακά σχετικός με τον δικό μας».

Αυτός ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και η αποστολή, λέει ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, δεν είναι απλά να ψυχαγωγήσεις τους θεατές,  αλλά να τους βοηθήσεις, επίσης, να συνδεθούν και να φροντίσουν τους ωκεανούς. «Είναι ένας κόσμος σε κρίση. Η υγεία των ωκεανών βρίσκεται σε πτώση. Αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση και την κρίση της βιοποικιλότητας, λόγω της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Εχει να κάνει με την εύρεση μιας ισορροπίας που επιτρέπει στους ανθρώπους να βυθιστούν στις χαρές, τα θαύματα και τους ενθουσιασμούς όλης της ανακάλυψης που συμβαίνει κάτω από το νερό».

Δελφίνια κυνηγοί
Netflix

«Αυτά τα δελφίνια κολυμπούν πάνω από το θαλάσσιο γρασίδι στη Δυτική Αυστραλία» εξηγεί ο Τζέιμς Χόνιμπορν. «Κυνηγούν, αλλά η ψευδολίτσα (butterfish), ένα από τα θηράματα που προτιμούν, είναι πραγματικά δύσκολο να πιαστεί. Τα ψάρια κρύβονται ανάμεσα στους μίσχους του θαλάσσιου χόρτου. Τα δελφίνια δυσκολεύονται να στοχεύσουν στο γρασίδι -αναστατώνει τον ηχητικό εντοπισμό- έτσι έχουν μάθει να βάζουν κοχύλια στις άκρες, στα σημεία όπου το γρασίδι συναντά την άμμο, και να τα χρησιμοποιούν για να παγιδεύουν τα ψάρια.

»Κυνηγούν τα ψάρια οδηγώντας τα στις παγίδες, τα μεταφέρουν στην επιφάνεια, τα γυρίζουν ανάποδα και τα καταπίνουν. Είναι η πρώτη φορά που το γυρίσαμε. Ενα εκπληκτικό πράγμα για τη σειρά είναι ότι βοηθήσαμε επιστήμονες να γράψουν περίπου 20 εργασίες για πράγματα που ανακαλύφθηκαν από την παρουσία μας εκεί, την παρατήρηση και τη μαγνητοσκόπηση».

Η ιστορία του παπαγαλόψαρου
Netflix

«Αυτός το παπαγαλόψαρο (bumphead parrotfish) δεν είναι τόσο λεπτό όσο φαίνεται, από αυτή τη γωνία της κάμερας» λέει ο Χόνιμπορν στην Telegraph. «Είναι ένα πολύ μεγάλο ψάρι που υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς. Τρέφονται με νεκρά κοράλλια, τα θρυμματίζουν, τα χωνεύουν και τα βγάζουν από την άλλη άκρη σαν παρθένα λευκή άμμο. Σε πολλές περιπτώσεις, η κλασική κοραλλιογενής άμμος στις παραλίες είναι στην πραγματικότητα τα κακά του παπαγαλόψαρου.

»Οταν έρχεται η ώρα της αναπαραγωγής, κατεβαίνουν στα βάθη για να ανταγωνιστούν. Τα αρσενικά εμπλέκονται σε έναν καυγά, λίγο σαν τα βουβάλια, χτυπιούνται μεταξύ τους και σπάνε κεφάλια, κάτι που δεν είχε τεκμηριωθεί με λεπτομέρειες στο παρελθόν. Σπάνε με θόρυβο, και ανακαλύψαμε κινηματογραφώντας σε αργή κίνηση ότι όταν τα κεφάλια τους συναντιούνται δημιουργούν μια τόσο έντονη δύναμη που το θαλασσινό νερό βράζει, ουσιαστικά».

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο
Netflix

«Ακολουθήσαμε αυτή τη μητέρα καθώς έπαιρνε τα μικρά της σε έναν θαλάσσιο πάγο. Τα μικρά μαθαίνουν να περιηγούνται εκεί πάνω, μια ζωτική δεξιότητα. Οι μισές πολικές αρκούδες δεν θα επιβιώσουν μετά τον πρώτο χρόνο τους, είναι ένας δύσκολος κόσμος. Εδώ ο πάγος είναι αρκετά ασταθής και τα μωρά συνεχίζουν να πέφτουν. Δεν έχουν πολύ σωματικό λίπος και μπορούν να πάθουν υποθερμία στο κρύο νερό.

»Η μητέρα φαίνεται να τα φέρνει πίσω στην άκρη του πάγου. Ακολουθεί το πρώτο μωρό, αλλά το δεύτερο δεν μπορεί να σηκωθεί. Το συνεργείο ανησυχούσε πραγματικά. Το μωρό φωνάζει τη μαμά του, που φεύγει, και απελπίζεται όλο και περισσότερο. Η μαμά φαίνεται σαν να έχει παραιτηθεί, αλλά σε μια στιγμή γονικής αφοσίωσης, γυρίζει και σηκώνει το μωρό της. Είναι μια πολύ τρυφερή στιγμή».

Οι πιγκουίνοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους
Netflix

«Αυτοί είναι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι που επιστρέφουν από τον ωκεανό στις αποικίες τους στον θαλάσσιο πάγο, για να ταΐσουν τα μικρά τους. Το στόρι ακολουθεί το ταξίδι τους στον πάγο, αλλά ανακαλύπτουν ρωγμές και φαίνονται πραγματικά τρομαγμένοι. Οπότε εγείρεται ένα μεγάλο ερώτημα: δεδομένου ότι αναπαράγονται σε θαλάσσιο πάγο και ο πάγος πάει, τι θα συμβεί στους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους;

»Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική έχει μειωθεί κατά 50% και τώρα συμβαίνει και στην Ανταρκτική. Αυτά τα εμβληματικά ζώα είναι απολύτως ευάλωτα. Η Ανταρκτική είναι πραγματικά σημαντική για όλα όσα συμβαίνουν σε όλους τους ωκεανούς, γι’ αυτό ανησυχούμε πάρα πολύ. Μπορεί να ακούγεται ότι κάτι συμβαίνει πολύ μακριά, αλλά δεν είναι».

Ενας φαλαινοκαρχαρίας αποκτά βοηθητικό πτερύγιο

«Οι φαλαινοκαρχαρίες ζουν συνήθως σε τροπικά νερά, αλλά τα τελευταία χρόνια έρχονται στις Αζόρες σε αυξανόμενους αριθμούς. Ερχονται για να τραφούν με δολώματα, αλλά παλεύουν γιατί τα δολώματα τους βλέπουν και κρύβονται πίσω τους. Οι φαλαινοκαρχαρίες δεν μπορούν να τα πλησιάσουν, γι’ αυτό στρατολογούν βοηθούς, στην προκειμένη περίπτωση μικρούς τόνους, που σταματούν τα ψάρια να πηγαίνουν πίσω από τους καρχαρίες.

»Οδηγούν το κοπάδι στην επιφάνεια, όπου οι καρχαρίες μπορούν να τα αρπάξουν και να τα φάνε. Υπάρχει αυτή η υπέροχη σχέση μεταξύ των φαλαινοκαρχαριών και άλλων αρπακτικών ψαριών. Ενα θέμα ευφυΐας διατρέχει τη σειρά. Οταν κοιτάζεις τα ψάρια στα μάτια, σκέφτεσαι, “Θεέ μου,  είναι πολύ έξυπνα” και συμπεριφέρονται με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε».

Οι οικογενειακές αξίες της Ορκα

«Οι κινηματογραφιστές έχουν αρχίσει εδώ και καιρό για να τεκμηριώσουν την όρκα στη χερσόνησο Βαλντές στην Αργεντινή, όπου κολυμπούν μέχρι έξω για να αρπάξουν θαλάσσιους λέοντες και θαλάσσιους ελεφαντες. Αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί αν υπάρχουν μεγάλα κύματα, είναι εύκολο να τις ξεβράσουν στην παραλία χωρίς να μπορούν να γυρίσουν πίσω στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη όρκα φαίνεται ότι κατέληξε πως αυτό δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να διδάξει τα παιδιά της.

»Εχουν βρει μια λιμνοθάλασσα εκεί κοντά όπου μπορούν να ξεφύγουν από τα κύματα για να εξασκηθούν. Ακολουθούμε μια γιαγιά που διδάσκει στα εγγόνια της την τέχνη της σκόπιμης επίσκεψης στην παραλία. Πρέπει να μάθουν ένα περίπλοκο σύνολο ελιγμών και μπορεί να χρειαστούν επτά ή οκτώ χρόνια για να το κατακτήσουν. Είναι μια διασκεδαστική σκηνή, κοιτάζοντας τους ανόητους τρόπους με τους οποίους αντιδρά η νεαρή όρκα».

Θαλασσοδράκοι
Netflix

«Ο φυλλώδης θαλάσσιος δράκος είναι συγγενής του ιππόκαμπου με κάτι πτερύγια σαν κόκκινες και κίτρινες σημαίες που κυματίζουν από πάνω του. Ζει στα κρύα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά που αναβλύζουν στα ανοιχτά της Αυστραλίας και είναι ένα πολύ όμορφα καμουφλαρισμένο πλάσμα. Δεν είναι σημαντικός χαρακτήρας της σειράς μας, αλλά θέτει το σκηνικό για την εκπληκτική θαλάσσια ζωή στα ανοιχτά της Νότιας Αυστραλίας, στην άκρη του Νότιου Ωκεανού.

»Εκεί μπορείς να δεις σφουγγάρια, υπάρχει πολλή ζωή και ο φυλλώδης θαλάσσιος δράκος είναι καλά προσαρμοσμένος. Κάθεται και περιμένει να έρθει το φαγητό, οπότε το καμουφλάζ βοηθάει πραγματικά. Η σειρά συνεχίζει για να συναντήσει δείγματα στα ανοιχτά της Τασμανίας, τα οποία είναι απίστευτα σπάνια. Πιστεύεται ότι έχουν απομείνει λιγότερα από 3.000 στον κόσμο».

Η μοίρα της φώκιας

«Αυτό αφηγείται μια εκπληκτική ιστορία της φώκιας καβουροφάγου στον Νότιο Ωκεανό. Ζουν σε θαλάσσιο πάγο και η όρκα συνήθως προσπαθεί να τις αποφύγει καθώς είναι πολύ ζωηρές. Η καβουροφάγος είναι η πιο ελαφριά φώκια. Η πιο παχιά είναι η φώκια Γουέντελ. Εδώ, οι φάλαινες έχουν περικυκλώσει τον πάγο.

«Είναι ενθουσιασμένες νομίζοντας ότι είναι μια Γουέντελ και θα απογοητευτούν λίγο βλέποντας την καβουροφάγο, που μπορεί να τους δώσει μόνο μια μπουκιά. Περνούσαμε γύρω από τον κόλπο για εβδομάδες και βρήκαμε πολύ λίγο θαλάσσιο πάγο, δεν ήταν ποτέ ξανά εκεί. Είναι μια συγκλονιστική σκηνή : οι όρκες έχουν εξελιχθεί για να κυνηγούν σε θαλάσσιο πάγο, και αν δεν υπάρχει, δεν τους είναι εύκολο. Τρώνε στα γρήγορα μια φώκια Γουέντελ, αλλά  αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει με την καβουροφάγο».

Κάτω από το θαλάσσιο αγρόκτημα

«Υπάρχουν μερικά ιχθυοτροφεία στη σειρά. Αυτή η φάρμα με λαβράκια και τσιπούρες στον Ατλαντικό δεν υπάρχει πια, αλλά υπάρχουν πολλές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Αναρωτιόμαστε τι μέλλον θέλουμε για τους ωκεανούς. Είναι απίστευτα πλούσιοι και έχουν την ικανότητα να υποστηρίζουν και να ταΐζουν πολλούς ανθρώπους. Και στην ιχθυοκαλλιέργεια υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

»Μία από αυτές που κινηματογραφήσαμε είναι μια φάρμα διατήρησης, που απελευθερώνει νεαρούς σολομούς για να ενισχύσει τα αποθέματα του άγριου σολομού​​, που λιγοστεύουν παρά την πολύ καλή διαχείριση της αλιείας εκεί έξω. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήθελε κανείς να πιστεύει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αρκετά καλά άγρια αποθέματα, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν τους πληθυσμούς του σολομού, όπως η θέρμανση των ποταμών που επηρεάζουν τον αριθμό των νεαρών σολομών που καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα. Οι φάλαινες, δε, έχουν καταλάβει οι ότι οι νεαροί σολομοί που απελευθερώνονται, είναι μια εξαιρετική πηγή τροφής».

Ζωή στον ύφαλο
Netflix

«Αυτό είναι ένα υπέροχο στιγμιότυπο ενός βλεννιοειδούς ψαριού (blenny) που ζει σε ένα κοράλλι που μοιάζει με εγκέφαλο στο Μπονέρ, ένα πανέμορφο νησί της Καραϊβικής. Πολλοί κοραλλιογενείς ύφαλοι της Καραϊβικής είναι πλέον νεκροί –υπήρξε μείωσή τους κατά 80%– αλλά στο Μπονέρ, όπου είναι μεταξύ των πρώτων που συναντάς στο πλούσιο ρεύμα που έρχεται από τη Βραζιλία, οι ύφαλοι εξακολουθούν να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

»Κινηματογραφήσαμε και άλλα βλεννιοειδή, στο πρώτο επεισόδιο υπάρχουν βλεννιοειδή που χορεύουν. Είναι πολύ ενδιαφέροντα ψάρια, αλλά αν κολυμπούσες από πάνω τους, θα έβλεπες ότι έχουν μήκος μόνο μερικά εκατοστά. Το να πάμε θεατές στον κόσμο τους μας επιτρέπει να συνδεθούμε μαζί τους. Αυτή είναι μια από τις χαρές της οπτικής αφήγησης. Ανεξάρτητα από το αν είναι φαλαινοκαρχαρίας ή βλεννιοειδές, μπορείς να το κοιτάξεις στα μάτια και να καταλάβεις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Μαθήματα χταποδιού
Netflix

«Αυτό είναι ένα χταπόδι πάνω σε ένα μπουκάλι μπύρας. Ζουν σε αρκετά άγονα σημεία του βυθού της θάλασσας, επομένως πρέπει να κάνουν χρήση αντικειμένων. Ακολουθούμε αυτό ένα χταπόδι που εξερευνά μια περιοχή γεμάτη ανθρώπινα σκουπίδια και προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει για διαφορετικά πράγματα. Εδώ, ελέγχει το μπουκάλι απ’έξω. Το ανέσυρε και το έσπρωξε σε μια πλαγιά. Είναι απίστευτα περίεργα και εφευρετικά όντα.

»Οταν συναντούν ένα νέο αντικείμενο προσπαθούν να βρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Αφού αυτό το χταπόδι εξετάσει το μπουκάλι, μπαίνει σε ένα πλαστικό κύπελλο, αλλά φαίνεται να σκέφτεται ότι αν μπορεί να δει έξω, θα μπορούν να το δουν επίσης, οπότε αναζητά κάτι άλλο. Κατέληξε να δημιουργήσει μια πραγματικά εκπληκτική ευκαιρία για ενέδρα κρυμμένο ανάμεσα σε δύο πεταμένα κοχύλια και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το σιφόνι του σαν όπλο, μια καταπληκτική νέα συμπεριφορά που δεν γνωρίζαμε. Είναι πολύ έξυπνα».

Τελετουργίες μετάβασης κουταβιών
Netflix

«Κάναμε παρέα με αυτό το μικρό, ένα πολύ χαριτωμένο μωρό θαλάσσιου ελέφαντα στη Νότια Τζόρτζια. Μπορεί να δει κανείς ότι είναι αρκετά παχουλό. Οι μανάδες τους τα προικίζουν με ένα τεράστιο μέρος του σωματικού τους βάρους χάρη στο πραγματικά πλούσιο γάλα τους, αλλά έρχεται μια στιγμή που πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους και εγκαταλείπουν τα κουτάβια τους.

»Τα μωρά είναι παχιά και έχουν τους πόρους που χρειάζονται. Ακολουθούμε τη στιγμή της εγκατάλειψης αυτού του μωρού και το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης που συνεχίζεται. Δεν γνωρίζει το νερό και πρέπει να μάθει να κολυμπά μόνο του. Ακολουθούμε το μωρό με καθώς βάζει το πρόσωπό του στο νερό για πρώτη φορά, τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα και συνειδητοποιεί: “Ουάου, αυτός είναι ο κόσμος μου”. Είναι μια όμορφη σκηνή παρατήρησης. Μερικές φορές απλά σταματώντας και κοιτάζοντας, βλέπεις αυτές τις πραγματικά γοητευτικές λεπτομέρειες μεμονωμένων πλασμάτων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...