783
| CreativeProtagon

Ουκρανία: Η λύση που προτιμούν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 12:51
|CreativeProtagon

Ουκρανία: Η λύση που προτιμούν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 12:51

Η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, και όχι μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας, θεωρείται πλέον η πιο πιθανή εξέλιξη σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Η υποστήριξη για την υπόθεση της Ουκρανίας παραμένει ισχυρή σε όλη την Ευρώπη, παρά τις ανατροπές στο πεδίο της μάχης, αλλά οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι θεωρούν όλο και περισσότερο τον εξοπλισμό της Ουκρανίας ως απαραίτητο όχι για την επίτευξη μιας πλήρους νίκης στο πεδίο της μάχης, αλλά για την ενίσχυση της Ουκρανίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Η ομάδα σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) διενήργησε έρευνα ανάμεσα σε 19.566 άτομα σε 15 χώρες, το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου 2024, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει ο Guardian. Η ομάδα σκέψης διενεργεί τακτικά έρευνες για την Ουκρανία, αλλά είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί δημοσκόπηση και εντός της ίδιας της Ουκρανίας, όπου βρίσκει την υποστήριξη για τον πόλεμο και τη νίκη να είναι ισχυρή, παρά τις φήμες για αποδυνάμωση του ηθικού.

Συνολικά το 34% των Ουκρανών δηλώνουν επί του παρόντος ότι εμπιστεύονται τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «πολύ», ενώ ένα επιπλέον 31% τον εμπιστεύεται «αρκετά», γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί που διατηρούν πίστη στον ηγέτη τους είναι περισσότεροι από αυτούς που δεν τον εμπιστεύονται πλέον.

Οταν ρωτήθηκαν για την πιο πιθανή έκβαση του πολέμου, το 58% των Ουκρανών προέβλεψε μια ουκρανική νίκη, το 30% είπε ότι ο πόλεμος θα κατέληγε σε διευθέτηση και μόνο το 1% περίμενε ότι η Ρωσία θα βγει νικήτρια. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους απάντησαν ότι προτιμούν να εκχωρηθούν εδάφη στη Ρωσία, παρά να εγκαταλείψει η Ουκρανία την κυριαρχία της, που καθορίζεται από το δικαίωμα ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Από τις 14 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία επικρατεί η άποψη (38%) ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο.

Οι πλειοψηφίες στη Σουηδία και την Πολωνία θέλουν η Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι να ανακτηθεί όλη η επικράτειά της. Οι πλειοψηφίες στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντιτάχθηκαν σε αυτό και θεωρούν ότι είναι κακή ιδέα να αυξηθεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Η Ιταλία αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή δύναμη στην οποία η κοινή γνώμη υποστηρίζει λιγότερο την Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη βοήθεια προς αυτήν. Αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι μεγάλες πλειοψηφίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, ακόμη και μόνο για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική της ικανότητα.

Μια μεγάλη ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, εμφανίζουν εθνική συναίνεση για τον πόλεμο και τον ρόλο της ΕΕ.

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποστήριξη της κοινής γνώμης για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Συνολικά, το 69% των Ουκρανών είπε ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα για να αμυνθεί η χώρα, αλλά αυτή η άποψη δεν μεταφράστηκε σε απογοήτευση προς την ΕΕ. Το 75% των Ουκρανών κρίνουν θετικά το ρόλο της ΕΕ και θεωρούν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ενωση απαραίτητη προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο.

Κληθέντες να αξιολογήσουν 10 χώρες σύμφωνα με την αξιοπιστία της υποστήριξής τους προς την πατρίδα τους, οι Ουκρανοί κατέταξαν στην κορυφή το Ηνωμένο Βασίλειο με 88%, λέγοντας ότι η Βρετανία ήταν «πολύ ή ως επί το πλείστον αξιόπιστη». Ακολουθεί η Λιθουανία με 77%, αν και οι περισσότερες χώρες στη λίστα θεωρήθηκαν αξιόπιστες.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των Ουκρανών παραδέχθηκαν ότι ανησυχούν έντονα για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία ερήμην του Κιέβου.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους να τον ακολουθήσουν στην προσωπική του υιοθέτηση μιας πολύ πιο σκληρής φιλοουκρανικής θέσης. Το ένα τρίτο των Γάλλων είναι υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών της, άλλο ένα τρίτο θα προτιμούσε να πειστεί η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ το τελευταίο τρίτο παραμένουν αναποφάσιστοι.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών Μελετών, Ιβάν Κράστεβ, είπε: «Το εντυπωσιακό με την κατάσταση της κοινής γνώμης έναντι της Ουκρανίας, είναι η αξιοσημείωτη σταθερότητά της. Ενώ η σύγκρουση δεν έχει παγώσει, η στάση του κοινού έχει».

Ο διευθυντής του ECFR, Μαρκ Λέοναρντ, είπε: «Η νέα μας δημοσκόπηση δείχνει ότι μία από τις βασικές προκλήσεις για τους δυτικούς ηγέτες θα είναι η συμφιλίωση των αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ Ευρωπαίων και Ουκρανών για τον τρόπο που θα τελειώσει ο πόλεμος. Ενώ και οι δύο ομάδες αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνεχή στρατιωτική παροχή, για να βοηθήσουν την Ουκρανία να απωθήσει τη ρωσική επιθετικότητα, υπάρχει ένα βαθύ χάσμα γύρω από το τι συνιστά νίκη και ποιος είναι στην πραγματικότητα ο σκοπός της υποστήριξης της Ευρώπης».

* Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Datapraxis με τα YouGov, Norstat, Alpha Research and Rating Group σε 15 χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ουκρανία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...