482
Μπόρις Τζόνσον και Μπεν Ελιοτ - αυτοί έστησαν τη δουλειά με τη «λέσχη» που γεμίζει τα ταμεία των Τόρις | Getty

Η «λέσχη» χορηγών των Τόρις έχει ατζέντα για τον Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 13:10
Μπόρις Τζόνσον και Μπεν Ελιοτ - αυτοί έστησαν τη δουλειά με τη «λέσχη» που γεμίζει τα ταμεία των Τόρις
|Getty

Η «λέσχη» χορηγών των Τόρις έχει ατζέντα για τον Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 13:10

Προ ημερών έφθασαν από το Λονδίνο τα νέα, και πολλοί εξεπλάγησαν: οι χορηγοί των Τόρις έχουν συστήσει «λέσχη» μυστικών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Τι καΐλα και αυτή, ε; Για να μιλήσεις με τον Τζόνσον πρέπει να έχεις προπληρώσει αδρά, επειδή η τιμή που σου κάνει είναι πολύ μεγάλη (κατά πάσα έννοια).

Αλλά επιχειρηματίες είναι οι άνθρωποι (οι χορηγοί), όλο και κάποιο ρουσφέτι θα γυρεύουν από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Τι να κάνουν, πληρώνουν. Πετούν τις λίρες από το παράθυρο, για να γυρίσουν στα χέρια τους αβγατισμένες από την πόρτα όπως επιτάσσει ο νόμος του εμπορίου. Πάντως η ομίχλη διαλύεται τελείως αν κοιτάξεις το θέμα από πλευράς ταμείου των Συντηρητικών – οι ίδιοι το λένε, ότι με αυτόν τον τρόπο, της «λέσχης», εκσυγχρονίζουν τη χρηματοδότηση του κόμματος.

Η «λέσχη» είναι μυστική, για αυτό σηκώθηκε θόρυβος στο Νησί. Εμπνευστής της είναι ο δαιμόνιος συμπρόεδρος του κόμματος, ο Μπεν Ελιοτ, ο οποίος «ενέγραψε μέλη» όσους έχουν δωρίσει  τουλάχιστον 250.000 λίρες στους Τόρις. Αυτοί πλέον απολαμβάνουν το προνόμιο να ανταμώνουν τον Τζόνσον ή να του τηλεφωνούν.

Η επίσημη εκδοχή δεν είναι, φυσικά, τα ρουσφέτια, αλλά «η ενημέρωση σχετικά με το πολιτικό τοπίο». Σαν να λέμε, ο Τζόνσον ανέλυσε στους επιχειρηματίες το σκεπτικό της απόφασής του περί νομοθετικής κάλυψης των πονεμένων μαλακίων που δεν πρέπει να μαγειρεύονται ζωντανά – ασφαλώς θα θυμάστε το μείζον θέμα του εφετινού καλοκαιριού.

Κατά πληροφορίες που διακίνησαν οι Financial Times, οι συναντήσεις ή οι συνδιαλέξεις στο πλαίσιο της μυστικής «λέσχης» γίνονται σε μηνιαία βάση, είτε με τον Τζόνσον είτε με τον  Σούνακ. Το φύλλο του Σίτι έγραψε επίσης ότι ορισμένα μέλη της «λέσχης» έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις συζητήσεις για να ζητήσουν περικοπές δημοσίων δαπανών και χαμηλότερους φόρους, έχοντας τον νου τους στην προαναφερθείσα χρυσοφόρο «πόρτα».

Αποκορύφωμα των επαφών ήταν ένα πάρτι που έγινε στις 28 Ιουνίου σε σπίτι τραπεζίτη, στο πλούσιο λονδρέζικο καρτιέ Κένσινγκτον. Το είχε διοργανώσει ο Ελιοτ. Εκεί ο Τζόνσον είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κορυφαίους χορηγούς των Τόρις, οι οποίοι είχαν προπληρώσει φυσικά.

Αν και το κόμμα των Συντηρητικών αρνείται καν να συζητήσει για τα μέλη της «λέσχης», πόσο μάλλον να δώσει περισσότερες πληροφορίες, οι επιτελείς του επιμένουν ότι το σύστημα των υψηλών επαφών μέσω της «λέσχης» υπήρχε προτού ο Τζόνσον διορίσει πρόεδρο του κόμματος τον Ελιοτ, τον Ιούλιο του 2019. Δεν λένε όμως πότε δημιουργήθηκε. Πάντως παλιός υπουργός στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε απόλυτη άγνοια.

Οι εσωκομματικοί φίλοι του Ελιοτ, δηλαδή του Τζόνσον,  λένε ότι ο συμπρόεδρος του κόμματος απλώς «εκσυγχρονίζει» τη διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ του κόμματος και ότι με τη «λέσχη» δεν επηρεάζεται η κυβερνητική πολιτική. Υπεραμύνονται, δε, της διαφάνειας, ισχυριζόμενοι ότι τα πάντα δηλώνονται στην αρμόδια για τα οικονομικά των κομμάτων επιτροπή και δημοσιοποιούνται από εκείνη.

Τα περισσότερα μέλη της «λέσχης» πιθανολογείται ότι είναι θατσεριστές που ζητούν περισσότερο φιλελευθερισμό από την κυβέρνηση και σταμάτημα των κρατικών παρεμβάσεων στο επιχειρείν. Ολα, λοιπόν, για την «πόρτα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...