373
Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα είχε βρει τρόπο να... αυξήσει τα έσοδα του κόμματος | REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Η Μαρίν Λεπέν κατηγορεί τον Μακρόν, για… δικό της σκάνδαλο!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 21:20
Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα είχε βρει τρόπο να... αυξήσει τα έσοδα του κόμματος
|REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Η Μαρίν Λεπέν κατηγορεί τον Μακρόν, για… δικό της σκάνδαλο!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 21:20

Ακριβώς έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και η υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγόρησε ότι από την πλευρά του διέρρευσε έκθεση της αστυνομίας η οποία την κατηγορεί για διαφθορά.

Η έκθεση, έκτασης 98 σελίδων, από το τμήμα της Αστυνομίας κατά της διαφθοράς καταγράφει τα πορίσματα έρευνας που κράτησε έξι χρόνια σχετικά με την χρήση 6,8 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εμπλέκονται η Λεπέν, ο πατέρας της Ζαν-Μαρί και άλλα 15 στελέχη του Εθνικού Συναγερμού (παλαιότερα ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο), του κόμματος της Λεπέν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ακροδεξιά πολιτικός και τα άλλα ενεχόμενα πρόσωπα έστησαν ένα μηχανισμό υπεξαίρεσης  ευρωπαϊκών πόρων  δηλώνοντας  ανύπαρκτους βοηθούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν του σωματοφύλακα της Λεπέν, του Τιερί Λεζιέ, ο οποίος πληρωνόταν με 9.000 ευρώ τον μήνα από το 2014 ως το 2017, δήθεν ως βοηθός της στην Ευρωβουλή.

Οι πρώτες κατηγορίες διατυπώθηκαν εναντίον των προσώπων αυτών το 2017. Η Λεπέν από την αρχή τις απέρριψε λέγοντας ότι είναι πολιτική σκευωρία σε βάρος της, ενώ οι δικηγόροι της προσπάθησαν είτε να αποτρέψουν τη δίκη είτε να διασφαλίσουν ότι θα γίνει μετά τις εκλογές του 2022.

Τα λεφτά… στο κόμμα

Σύμφωνα με την αστυνομία η Λεπέν μετά την εκλογή της το 2014 συγκέντρωσε στο γραφείο της στις Βρυξέλλες τους άλλους 23 ευρωβουλευτές του κόμματος της και τους διέταξε να παραχωρούν στο κόμμα μεγάλο μέρος από τα 21.000 ευρώ τον μήνα που λάμβαναν για τους βοηθούς τους.

Η δημοσίευση της έρευνας στην Le Journal du Dimanche την Κυριακή  προκάλεσε την αντίδραση της Λεπέν η οποία κατηγόρησε την εφημερίδα ως επίσημο όργανο της κυβέρνησης Μακρόν, ενώ είπε ότι πρόκειται για μία παλιά ιστορία που επανέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Οι τελευταίες έρευνες, όπως σημειώνουν οι Times, δείχνουν ότι η Λεπέν βρίσκεται μόλις 5 μονάδες πίσω από τον Μακρόν στο ερώτημα ποιον θα επέλεγαν οι ψηφοφόροι αν επρόκειτο για το ζευγάρι του δεύτερου γύρου.

Παρά ταύτα, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, οι αποκαλύψεις μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα για την πλευρά του Μακρόν. Αφενός οι κατηγορίες κατα της Λεπέν είναι γνώστες και δεν είχαν ιδιαίτερη η αρνητική επίδραση στη δημοτικότητα της και αφετέρου οι υποστηρικτές της θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για άλλη μία βρώμικη ιστορία σε βάρος της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...