Είναι μια σπάνια λευκή καμηλοπάρδαλη που έγινε γνωστή πριν από λίγο μέρες και τράβηξε πάνω της πολλά βλέμματα απλών – αλλά και όχι τόσο απλών – ανθρώπων. Ο «Ομο» βλέπετε, έχει καταφέρει να παραμείνει ζωντανός όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο γλιτώνοντας από τα αιλουροειδή της Αφρικής, αλλά και από τον πιο επικίνδυνο εχθρό του, τους λαθροκυνηγούς.
Το Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας που φιλοξενεί το σπάνιο ζώο αποφάσισε τώρα να του αλλάξει όνομα. Ετσι κάλεσε τους επισκέπτες και τους φίλους του Πάρκου να ψηφίσουν για το επόμενο όνομα της καμηλοπάρδαλης στην ιστοσελίδα wonname.com. Ψηφίζοντας ένα νέο όνομα για το συμπαθές άγριο ζώο ο υποψήφιος… νονός θα πρέπει να καταβάλει και ένα συμβολικό ποσό που θα καλύψει ορισμένα από τα έξοδα του Πάρκου καθώς και κάποιων μη κερδοσκοπικών οργανισμών όπως το Ινστιτούτο Jane Goodall.
Το νέο όνομα του «Ομο» θα οριστικοποιηθεί το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου ενώ μέχρις στιγμής το όνομα που βρίσκεται πρώτο σε χρηματικές προτάσεις είναι το «Μπέλα Γκρέις» (Bella Grace).
Η καμηλοπάρδαλη «Ομο» που έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο μετά από δημοσίευση των φωτογραφιών της, έχει κάποια εξαιρετικά σπάνια χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα φαντάσματος εξαιτίας των παρενεργειών της λευκοπάθειας, ασθένειας που κάνει την εξωτερική επιδερμίδα του ζώου να δείχνει πιο λευκή από ότι ένας κανονικός εκπρόσωπος του συγκεκριμένου είδους.
Ziggy Stardust reincarnated as rare white giraffe! Spotted in Tanzania: https://t.co/pJb2M99Zsz #DavidBowie @Gurdur pic.twitter.com/MYUL4isZPF
— Lindsey Fitzharris (@DrLindseyFitz) January 26, 2016
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη είναι μόλις η δεύτερη λευκή καμηλοπάρδαλη που έχει εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας αποτελεί εδώ και χρόνια ένα σπίτι για πάνω από 3.000 καμηλοπαρδάλεις για να προστατευτούν από τη λαθροθηρία που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση.
Οι άνθρωποι του Πάρκου ανησυχούν για την τύχη του ζώου, ειδικά μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών του σε ιστοσελίδες και περιοδικά. Την ίδια ανησυχία μοιράζονταν και ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Αγριας Ζωής Ντέρεκ Λι, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά ότι το διαφορετικό χρώμα της καμηλοπάρδαλης θα την κάνει στόχο για τους λαθροκυνηγούς που λυμαίνονται τις γύρω περιοχές – η καμηλοπάρδαλη είναι από τα πλέον εύκολα ζώα για κυνήγι λόγω των αργών αντιδράσεών της.
Ο Ντέρεκ Λι μελετάει εδώ και χρόνια μαζί με τη γυναίκα του, Μόνικα, τη συνύπαρξη ανθρώπου και καμηλοπάρδαλης. Μιλώντας στη βρετανική Telegraph, οι δύο καθηγητές εξηγούν ότι «οι έρευνες έχουν σαν σκοπό να δώσουν στον ”Ομο” και στις άλλες καμηλοπαρδάλεις καλύτερες ευκαιρίες να επιβιώσουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News