Η Λάνα Ντελ Ρέι θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ «Meteor» που σηκώνει αυλαία τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Τελ Αβίβ. Οπως σχεδόν όλοι οι διάσημοι καλλιτέχνες που θέλησαν να εμφανιστούν στο Ισραήλ, έτσι και η ίδια, αντιμετώπισε έντονη κριτική από τους παλαιστίνιους ακτιβιστές – όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Oμως η Ντελ Ρέι δεν έκανε πίσω και μέσα από δήλωσή της στο Twitter εξηγεί την απόφασή της να εμφανιστεί εκεί: «Καταλαβαίνω ότι πολλοί είναι αναστατωμένοι που πηγαίνουμε στο Τελ Αβίβ για το φεστιβάλ Meteor. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως πιστεύω ότι η μουσική είναι παγκόσμια και ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μας ενώσει», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Και συνεχίζοντας: «Αν δεν συμφωνείτε με αυτό, το κατανοώ και καταλαβαίνω και τις δύο πλευρές. Αλλά εγώ και η μπάντα μου κάνουμε εμφανίσεις όλο τον κόσμο για μήνες εδώ και 10 χρόνια. Και είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε σε ένα μέρος που παίζουν πολλά μεγάλα συγκροτήματα εφέτος. Δεν συμφωνούμε πάντα με την πολιτική των τόπων όπου παίζουμε. Ακόμα και στη δική μας χώρα, μπορεί να έχουμε μεγάλες διαφωνίες με την υπάρχουσα πολιτική. Μερικές φορές δεν αισθανόμαστε ούτε ασφαλείς, αν για παράδειγμα ταξιδεύουμε πολύ μακριά για πολύ καιρό στο εξωτερικό – αλλά είμαστε μουσικοί και έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας στον δρόμο».
— Lana Del Rey (@LanaDelRey) August 19, 2018
Προσπαθώντας να διαχωρίσει την μουσική από την πολιτική: «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η συναυλία στο Τελ Αβίβ δεν είναι πολιτική δήλωση ή δέσμευση για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, όπως το να τραγουδάω εδώ στην Καλιφόρνια δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με τις συχνά απάνθρωπες αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης».
Αρκετοί καλλιτέχνες καλούνται συχνά να ακυρώσουν εμφανίσεις στο Ισραήλ συντασσόμενοι με το «πολιτιστικό μποϊκοτάζ».
Πάντως το 2014, η Ντελ Ρέι είχε ακυρώσει μία συναυλία στο Τελ Αβίβ, η οποία θα ήταν το ντεμπούτο της στο Ισραήλ. Οι ακτιβιστές της οργάνωσης που προωθεί το μποϊκοτάζ του Ισραήλ της προτείνουν να επανεξετάσει την απόφασή της.
Ολα αυτά, όπως είναι φυσικό, έχουν διχάσει και τους καλλιτέχνες μεταξύ τους. Από τη μία πλευρά, ηχηρά ονόματα όπως Μπράιαν Ινο, Πίτερ Γκάμπριελ και Ρότζερ Γουότερς στηρίζουν με πάθος το πολιτιστικό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ. Από την άλλη, ο Νικ Κέιβ δήλωσε τον Νοέμβριο του 2017 ότι τάσσεται εναντίον όσων θέλουν να φιμώσουν ή να λογοκρίνουν τους μουσικούς.
Αλλά και οι Radiohead έδωσαν συναυλία τον Ιούλιο του 2017 στο Τελ Αβίβ, με τον αρχηγό του συγκροτήματος Τομ Γιορκ να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Το να παίζεις τη μουσική σου σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ασπάζεσαι και τα όσα αποφασίζει η κυβέρνησή της. Δεν στηρίζουμε τον Νετανιάχου όπως δεν στηρίζουμε τον Τραμπ, αν και συνεχίζουμε να δίνουμε συναυλίες στην Αμερική. Η μουσική, οι τέχνες και τα γράμματα είναι προορισμένα για να υπερβαίνουν τα σύνορα και όχι να τα χτίζουν. Απευθύνονται σε ανοιχτόμυαλους και όχι σε κοντόφθαλμους ανθρώπους και έχουν να κάνουν με την ανθρωπιά, τον διάλογο και την ελευθερία της έκφρασης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News