Ηταν, κάποτε, το δεύτερο δημοφιλέστερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, πίσω από το αγγλικό. Τα τελευταία χρόνια παλεύει να διατηρήσει ό,τι του απέμεινε από την παλιά του αίγλη, όμως ακόμη και οι πιο φανατικοί φίλοι της La Liga θα παραδεχτούν πως η σεζόν 2021-2022 υπήρξε μια από τις πιο «αδιάφορες» που μπορεί να ανακαλέσει η μνήμη. Χωρίς να παίξει σπουδαία μπάλα, με ελάχιστους «αστέρες» στο ρόστερ της, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε εξασφαλίσει τον τίτλο, ήδη, από τον Νοέμβριο. Στο τέλος τον κατέκτησε με διαφορά 13 βαθμών από τη (δεύτερη) Μπαρτσελόνα, που φλέρταρε με τη διάλυση. Αυτό το πρωτάθλημα, ούτε οι οπαδοί της «Βασίλισσας» δεν το χάρηκαν.
Το αυστηρό Financial Fair Play που εφαρμόστηκε στην Ισπανία, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί από τους συλλόγους της, δεν τους επέτρεψε να ξοδέψουν πολλά για την ενίσχυσή τους, ούτε αυτό το καλοκαίρι. Κάποιοι, μάλιστα, δεν κατάφεραν, καν, να κρατήσουν τους καλύτερους παίκτες τους. Οπως η Σεβίλλη, που έχασε τους κεντρικούς της αμυντικούς, Κουντέ και Ντιέγκο Κάρλος. Παρά τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια και τις συμφωνίες της ισπανικής λίγκας με το επενδυτικό fund CVC, οι (μέχρι στιγμής) «καθαρές» μεταγραφικές δαπάνες των 20 ομάδων της, μόλις που ξεπερνούν -στο σύνολο- τα 400 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των αγγλικών, ιταλικών και γερμανικών συλλόγων. Κι όμως, η εφετινή La Liga «υπόσχεται» έναν ποδοσφαιρικό μαραθώνιο πολύ πιο συναρπαστικό από τον περσινό, κυρίως χάρη στη διαφαινόμενη «επιστροφή» της Μπαρτσελόνα.
Η Ρεάλ Μαδρίτης θεωρείται, κι εφέτος, ως το γκραν φαβορί στην κούρσα για το ισπανικό «στέμμα». Η τεχνογνωσία της στην κατάκτηση τροπαίων, τόσο επί Ζινεντίν Ζιντάν, όσο και με τον Κάρλο Αντσελότι προπονητή, είναι παροιμιώδης. Από τους 19 τελικούς που έχει παίξει την τελευταία δεκαετία, έχασε μόνο δυο, ήσσονος σημασίας: το ισπανικό Σούπερ Καπ το 2014, και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2018. Προ ημερών, στο Ελσίνκι, πρόσθεσε στα ασημικά που σάρωσε μέσα στο 2022 (Τσάμπιονς Λιγκ και Πρωτάθλημα Ισπανίας) και το Σούπερ Καπ της UEFA. Διαθέτει ποιότητα, εμπειρία, έναν από τους πιο φορμαρισμένους σκόρερ (Καρίμ Μπενζεμά) και, ίσως, τον κορυφαίο γκολκίπερ του καιρού μας (Τιμπό Κουρτουά). Πραγματοποίησε την ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού (Ορελιάν Τσουαμενί), ενώ απέκτησε και τον Αντόνιο Ρίντιγκερ, που πέρυσι δέσποζε στην άμυνα της Τσέλσι. Στη νέα (92η) σεζόν της La Liga μπορεί να είναι ακόμα πιο δυνατή. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά δεν θα παίζει… μόνη της.
Η Μπαρτσελόνα, η οποία κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο το 2019, δείχνει ικανή να την ανταγωνιστεί. Με τα… ταχυδακτυλουργικά κόλπα του προέδρου της κατόρθωσε να εξασφαλίσει ρευστότητα για θεαματικές μεταγραφές – τις πιο εντυπωσιακές που έκανε εφέτος σύλλογος της La Liga. Του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι των 447 γκολ σε 562 εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα. Του 25χρονου διεθνή βραζιλιάνου εξτρέμ, Ραφίνια, τον οποίο… ποθούσαν οι μισοί σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ. Του (επίσης) 25χρονου μέσου, Φρανκ Κεσί, που στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας με τη Μίλαν. Του 26χρονου κεντρικού αμυντικού, Αντρέας Κρίστενσεν, που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι. Του 23χρονου Γάλλου, Ζιλ Κουντέ, που είναι ένας από τους πιο περιζήτητους κεντρικούς αμυντικούς τούτη την εποχή. Και, πιθανότατα, του 28χρονου πορτογάλου μεσοεπιθετικού, Μπερνάρντο Σίλβα, που φέρεται αποφασισμένος να αφήσει τη Μάντσεστερ Σίτι και να φορέσει το «10» των «Μπλαουγκράνα».
Για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι, η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στο «Καμπ Νου». Οφείλεται, πρωτίστως, στον Τσάβι. Η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης από τη μέρα που ο θρυλικός πρώην παίκτης της ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία, τον περασμένο Νοέμβριο. Θα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της νέας σεζόν. Αλλωστε, στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, οι προπονητές είναι οι «σούπερ-σταρ», και όχι οι ποδοσφαιριστές: ο Αντσελότι, ο Ντιέγκο Σιμεόνε, ο Γιούλεν Λοπετέγκι, ο Ουνάι Εμερι, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που θα καθοδηγήσει, πάλι, την Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Εκτός θεαματικού απροόπτου, η La Liga θα προσφέρει, ξανά, στο παγκόσμιο κοινό τη μεγάλη της ατραξιόν: το «μπρα-ντε-φερ» των δυο τεράστιων συλλόγων της. Τα «Clasico» θα ξαναβρούν το χαμένο τους νόημα. Χωρίς τον Μέσι και τον Ρονάλντο, πλέον, αλλά με νέους πρωταγωνιστές. Σύμφωνα με τους «μπουκ», Μπενζεμά και Λεβαντόφσκι συγκεντρώνουν τις ίδιες, ακριβώς, πιθανότητες για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, με απόδοση 2,60.
Αν ο Σιμεόνε καταφέρει να παρουσιάσει ανταγωνιστική την Ατλέτικο Μαδρίτης, που πέρυσι «πλήρωσε» τις σημαντικές ανακατατάξεις στο ρόστερ της, το ισπανικό πρωτάθλημα θα κερδίσει ακόμη περισσότερους πόντους στην εκτίμηση των φιλάθλων. Διότι μεγάλη λίγκα με τρεις «μνηστήρες», δεν βρίσκεις πια. Οι επιστροφές του Μοράτα και του Σαούλ από τους δανεισμούς τους (στη Γιουβέντους και την Τσέλσι, αντίστοιχα) μπορεί να βοηθήσουν τον 52χρονο αργεντινό τεχνικό, που τον Δεκέμβριο συμπληρώνει 11 χρόνια στους «ερυθρόλευκους» της Μαδρίτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News