1248
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό, για το 2023 | Aris Oikonomou / SOOC

Η κυβέρνηση φέρνει περισσότερες από 200 μεταρρυθμίσεις τo 2024

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2023, 16:42
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό, για το 2023
|Aris Oikonomou / SOOC

Η κυβέρνηση φέρνει περισσότερες από 200 μεταρρυθμίσεις τo 2024

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2023, 16:42

Περισσότερες από 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και 2.000 δράσεις επιφυλάσσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το νέο έτος, σύμφωνα με την εισήγηση που ενέκρινε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, στις 20 Δεκεμβρίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο λόγος για το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ), το οποίο μνημόνευσε και ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Αφού περιέγραψε το κυβερνητικό έργο της προτελευταίας εβδομάδας του έτους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Περιμένουμε κι άλλες παρόμοιες ειδήσεις, καθώς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκε το ΕΣΚΥΠ για το 2024, το οποίο περιλαμβάνει πολλές τέτοιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις: για την ακρίβεια 279 έργα και επενδύσεις και 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε, έχοντας εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη τεχνική βοήθεια από την αρμόδια ευρωπαϊκή διεύθυνση ύψους 11,5 εκ. ευρώ (το 10% του συνολικού budget), μαζί με τα εύσημα για άριστη προετοιμασία και ωριμότητα των έργων της Ελλάδας».

Κατά το επίσημο ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στο Μαξίμου την 20η Δεκεμβρίου, το ΕΣΚΥΠ συναρθρώνεται από τα ετήσια σχέδια δράσης όλων των υπουργείων με τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματά τους, καλύπτοντας κάθε πτυχή του προγράμματος της κυβέρνησης «για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη και ψηφιακή, πιο δίκαιη και εντέλει πιο ισχυρή».

Περιλαμβάνει ακόμη την κατανομή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις και τον ρυθμιστικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για το 2024.

Μερικές από τις πλέον «ηχηρές» μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα είναι οι ακόλουθες:

  • Ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων τον Ιανουάριο.
  • Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές.
  • Ο νέος δικαστικός χάρτης για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
  • Ο νέος υγειονομικός χάρτης για τη νέα διοικητική διάρθρωση στις υπηρεσίες υγείας.
  • Το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

«Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές, ο στόχος τον οποίον εμείς υπηρετούμε είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής σύγκλισης και της περαιτέρω βελτίωσης σε μια σειρά από δείκτες, όπου η Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονικές υστερήσεις. Η δική μας πρόθεση είναι να κλείσουμε μέσα στην τρέχουσα τετραετία –ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά– μια σειρά από εκκρεμότητες που μας ταλαιπωρούν και μας κάνουν να ξεχωρίζουμε με την αρνητική όμως, έννοια από την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Ακης Σκέρτσος, ο εισηγητής του ΕΣΚΥΠ για το 2024, σε συνέντευξή του την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο ίδιος περιέγραψε ορισμένες από τις εκκρεμότητες αυτές, προσθέτοντας: «Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο πρώτος και βασικός μας στόχος είναι αυτός. Η βελτίωση των παρεχόμενων σπουδών, η εξωστρέφειά του, οι συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια, η μείωση της γραφειοκρατίας της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές μας να μπορούν να διδάσκουν και να μαθαίνουν σε ένα πιο ελεύθερο, πιο παραγωγικό, πιο δημιουργικό, πιο εξωστρεφές περιβάλλον. Και ταυτόχρονα, η δυνατότητα να έρθουν και παραρτήματα ξένων, ευρωπαϊκών και μη, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να παρέχουν ακαδημαϊκό έργο στη χώρα μας. Αυτό είναι μια εκκρεμότητα που κλείνει και που κρατούσε τη χώρα μας σε απόσταση από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μια δεύτερη εκκρεμότητα είναι η βελτίωση της Δικαιοσύνης. Εχουν γίνει ήδη ανακοινώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υπουργό, σε σχέση με το στόχο της επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης. Είναι ο πιο σημαντικός στόχος μας, να μειωθεί, δηλαδή, η πολυετής ταλαιπωρία των διαδίκων στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η Ελλάδα εμφανίζει, έως και τετραπλάσιο χρόνο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης. Αυτό δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας και πρέπει να βελτιωθεί. Έχουμε το σχέδιο, τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στους Κώδικες Ποινικής, Πολιτικής και Διοικητικής δικονομίας, ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις και οι αναβολές. Και, στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο οι χρόνοι να αγγίζουν τους ευρωπαϊκούς χρόνους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί υπηρετεί το στόχο του κράτους δικαίου. Μια δικαιοσύνη, η οποία καθυστερεί, δεν συνάδει με ένα κράτος δικαίου. Μπορεί κάποιος να πει πως όταν καθυστερούν οι δίκες αυτό παραπέμπει ακόμη και σε αρνησιδικία. Αποτελεί ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τη χώρα μας, τους πολίτες αλλά και την οικονομία να έχεις μια αργή δικαιοσύνη διότι δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας δικαίου για όλους. Όταν έχεις να ανταγωνιστείς με χώρες που έχουν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα δικαστικά συστήματα, τότε χάνουμε το στόχο της δίκαιης κοινωνίας αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλος μεταρρυθμιστικός στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας ως προς την απασχόληση των νέων, των γυναικών και του πληθυσμού, ο οποίος παρότι ηλικιακά είναι ενεργός, δεν βρίσκεται σε εργασία. Για να μπορέσει να υποστηριχθεί ο στόχος της δυναμικής ανάπτυξης – για το 2024 η ανάπτυξη της οικονομίας εκτιμάται στο 3% – πρέπει να υπάρχουν εργατικά χέρια, εργαζόμενοι με δεξιότητες -και αυτό θα έρθει πρωτίστως μέσα από την κινητοποίηση του πληθυσμού των Ελλήνων και των Ελληνίδων που δεν εργάζονται. Για αυτό εφαρμόζονται πολλές ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και το Υπουργείο Εργασίας. Μέσα από κίνητρα που δίνουμε στους εργαζομένους και τους ανέργους να εργαστούν με καλύτερες αμοιβές. Να αντιμετωπίσουμε την αδήλωτη εργασία μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Να υπάρχει ένα περιβάλλον ασφάλειας και καλύτερου ελέγχου στην οικονομία και την αγορά εργασίας ώστε όλοι να λειτουργούν με κανόνες νομιμότητας.

Αλλος μεταρρυθμιστικός στόχος ως προς την ψηφιοποίηση της οικονομίας είναι η περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών όπως και η παροχή και άλλων ψηφιακών υπηρεσιών. Θυμίζω ότι έχουμε πλέον περισσότερες από 1.600 ψηφιακές υπηρεσίες, που προσφέρονται στους πολίτες. Αυτό θα επεκταθεί και άλλο στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, μια πολύ σημαντική υπόθεση που αφορά πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας μέσα από την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης το 2024 και το 2025, τη δυνατότητα να γίνονται ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και οχημάτων. Είναι μια σειρά από εφαρμογές που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, την βελτιώνουν και την απλοποιούν.

Αντίστοιχα ως προς την πράσινη οικονομία και την πράσινη μετάβαση, πολύ βασικός μεταρρυθμιστικός στόχος είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Η δημιουργία περισσότερων χώρων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Να σταματήσει αυτή η ντροπή των χωματερών και των προστίμων που καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο η χώρα. Το 2019 παραλάβαμε 8 συνολικά χώρους ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, 3 σε λειτουργία και 5 σε κατασκευή. Αυτή τη στιγμή έχουμε 27, 11 σε λειτουργία και 16 σε κατασκευή. Ο στόχος είναι να πάμε κοντά στους 40, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες όλης της χώρας. Και ταυτόχρονα να ασχοληθούμε πιο επισταμένα με τη διαχείριση της ανακύκλωσης, όπου η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε κάτω του 50% σε σχέση με τους εταίρους μας. Θα εφαρμοσθούν πολιτικές, που θα προάγουν και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο αυτή».

Ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε, εξάλλου, πως η νομοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια «αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, και προεκλογικά και μετεκλογικά», στο πλαίσιο εφαρμογής της Στρατηγικής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία θα υλοποιηθεί εντός τετραετίας. «Οταν έλθουν οι ρυθμίσεις αυτές, θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν εκτενή δημόσιο διάλογο για να απαντηθούν όλα τα ειδικότερα ερωτήματα γύρω από τη σημαντική αυτή, κοινωνική μεταρρύθμιση, που διευρύνει όντως τα δικαιώματα. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη δεν ερμηνεύεται μόνο με όρους μακροοικονομικούς αλλά και με όρους ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε βασικά θεμελιώδη δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός, στη σκιά των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η κυβερνητική εξαγγελία, μεταξύ άλλων και από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...