458
Η Βιρτζίνια Τζιούφρι επιδεικνύει στον φακό μία φωτογραφία της σε εφηβική ηλικία. Με την αγωγή της κατά του πρίγκιπα Ανδρέα άναψε φωτιά στο βρετανικό παλάτι | Emily Michot/Miami Herald/Tribune News Service via Getty Images

Η κυρία που εξευτελίζει τον βρετανικό θρόνο

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 10:15
Η Βιρτζίνια Τζιούφρι επιδεικνύει στον φακό μία φωτογραφία της σε εφηβική ηλικία. Με την αγωγή της κατά του πρίγκιπα Ανδρέα άναψε φωτιά στο βρετανικό παλάτι
|Emily Michot/Miami Herald/Tribune News Service via Getty Images

Η κυρία που εξευτελίζει τον βρετανικό θρόνο

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 10:15

«Πόσο… ξαναμμένος να είναι σήμερα ο Αντι;» – να τι ρωτούν εναγωνίως τις τελευταίες ώρες τα διεθνή Μέσα, μαζί τους και η Corriere della Sera. Και εσείς με τη σειρά σας δικαίως θα αναρωτιέστε ποιος είναι αυτός ο Αντι. Μα, ο «Randy Andy» της δεκαετίας του ’80, ο μπερμπάντης εργένης που έγινε γνωστός και σαν «πίθηκος» (του είδους Mandrillus), ωστόσο τυγχάνει πρίγκιπας του βρετανικού βασιλικού οίκου και έχει πια τα 61 χρονάκια του πατημένα.

Ε, και; Ποσώς βέβαια, όμως η Βιρτζίνια Τζιούφρι κατέθεσε στις ΗΠΑ εκείνη την αγωγή εναντίον του, περί σεξουαλικής κακοποίησής της όταν ήταν ανήλικη κοπελίτσα. Ετσι το στόρι αποκτά κάποιο ενδιαφέρον. Θα τολμήσει να εμφανιστεί στο αμερικανικό δικαστήριο ο πρίγκιπας Ανδρέας, υιός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του συγχωρεμένου του Φιλίππου, ή όχι; Ιδού η απορία.

Πέρα από το ζήτημα της εγκληματικής πράξης αυτής καθαυτής, αν ετελέσθη, πού και πότε, η αγωγή στο νεοϋορκέζικο δικαστήριο ανοίγει πολλά ζητήματα. Μπορεί ο πρίγκιπας να αγνοήσει τη διαδικασία και να σφυρίξει αδιάφορα; Και, αν αποτολμήσει να μεταβεί στις ΗΠΑ, θα έχει κάποια ασυλία εκπορευόμενη από τον τίτλο του; Αφού όλες τις επίσημες θέσεις του τις εγκατέλειψε το 2019 και ιδιωτεύει, ενώ είναι πολύ πίσω και στη λίστα των υποψηφίων διαδόχων της Ελισάβετ, μπορεί να το κάνει αυτό και να τη βγάλει καθαρή;

Το θέμα, λένε οι Ιταλοί, είναι η καινούργια καταρράκωση που υφίσταται το παλάτι. Αυτή η δίκη θα ταπεινώσει τον βασιλικό οίκο περισσότερο από κάθε άλλη υπόθεση που σκανδάλισε γαργαλιστικά το φιλοθέαμον, μέσα και έξω από το Νησί. Το μότο του βασιλικού οικοσήμου, το οποίο λέει στον διαβάτη ότι πρέπει να ντρέπεται όποιος πιστεύει κάτι κακό για τους βασιλείς και το σόι τους, ξεφτιλίζεται, και με περικεφαλαία κιόλας (μεγαλύτερη του στέμματος). Το δε κέρατο του μονόκερου αποκτά άλλο νόημα στο έμβλημα, γίνεται συμβατό με την εκχυδαϊσμένη έννοια του… randy (ξαναμμένος).

O πρίγκιπας Ανδρέας και η μαμά του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, σε καρέ του 2019 (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Οι Αμερικανοί πάντως είναι ενθουσιασμένοι από τις εξελίξεις, ιδίως οι νομικοί εκπρόσωποι της Τζιούφρι. Η ενάγουσα, 38 ετών σήμερα, διάλεξε για συνήγορό της δικηγόρο με περγαμηνές, τον Ντέιβιντ Μπόες (Boies), έναν βετεράνο νομικό που έχει αναλάβει συγκλονιστικές υποθέσεις με πελάτες διασήμους, από τον Αλ Γκορ μέχρι καπνοβιομηχάνους και αυτόν ακόμη τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Αρα δεν θα κωλώσει.

Προς το παρόν πάντως ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας Ανδρέας και οι εκπρόσωποί του έχουν απορρίψει πάμπολλες προτάσεις περί «εναλλακτικής επίλυσης της διαφοράς». Λογικό ακούγεται αυτό, σχολιάζει η Corriere. Είναι ευνόητο ότι ο πρίγκιπας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να πληρώσει για να απαλλαγεί από την Τζιούφρι και τις κατηγορίες της. «Θα ήταν παραδοχή ενοχής, πολιτικά μη βιώσιμη για τον ίδιο και για τη μοναρχία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...