252
Δύο δορυφορικές εικόνες της Βρετανίας: Ιούλιος 2021 και Ιούλιος 2022. Η ξηρασία είναι ευδιάκριτη και από το Διάστημα | Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

Η ξηρασία επιμένει στη Βρετανία – μέτρα για το νερό και στην Ουαλία

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 12:11
Δύο δορυφορικές εικόνες της Βρετανίας: Ιούλιος 2021 και Ιούλιος 2022. Η ξηρασία είναι ευδιάκριτη και από το Διάστημα
|Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

Η ξηρασία επιμένει στη Βρετανία – μέτρα για το νερό και στην Ουαλία

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 12:11

H κατάσταση στη Βρετανία είναι οριακή. Οχι μόνο λόγω οικονομικών προβλημάτων –από την ακρίβεια και τον επαπειλούμενο από την ενεργειακή κρίση χειμώνα– αλλά από την πρωτοφανή ξηρασία: μία εβδομάδα μετά την κήρυξη της Αγγλίας σε κατάσταση ξηρασίας, στο ίδιο καθεστώς τέθηκε την Παρασκευή και ένα μεγάλο τμήμα της Ουαλίας

Η απόφαση αυτή, η οποία αφορά το νοτιοδυτικό τμήμα της Ουαλίας, κυρίως γύρω από τις πόλεις Σουόνζι και Λανέλι, ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή σε τοπικό επίπεδο περιορισμών στην κατανάλωση νερού, οι οποίοι ίσχυαν ήδη σε ορισμένα μέρη.

Η λήψη του μέτρου αυτού αποφασίστηκε μετά την πιο ξηρή άνοιξη και αρχές του καλοκαιριού στην περιοχή αυτή εδώ και 40 χρόνια.

Τον Ιούλιο, σημειώθηκε μόνον το 65,5% του συνηθισμένου μέσου όρου βροχοπτώσεων και η στάθμη ορισμένων ποταμών είναι «ασυνήθιστα χαμηλή», σύμφωνα με την ουαλική υπηρεσία φυσικών πόρων (NRW).

Σε κατάσταση ξηρασίας κηρύχθηκε στις 12 Αυγούστου η πλειονότητα των περιοχών της Αγγλίας, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της.

Κατά συνέπεια, περιορισμοί στην χρήση νερού θα τεθούν σε εφαρμογή στο Λονδίνο από τις 24 Αυγούστου.

Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στη βρετανική πρωτεύουσα και στην Οξφόρδη, στα δυτικά, δεν θα μπορούν κυρίως να ποτίσουν πλέον τους κήπους τους, να γεμίσουν τις πισίνες τους, μικρές ή μεγάλες, να πλύνουν τα αυτοκίνητά τους, τα τζάμια ή τις αυλές τους χρησιμοποιώντας λάστιχο ποτίσματος.

Μολονότι υπάρχει περισσότερη υγρασία τις τελευταίες μέρες στη Βρετανία, θα χρειαστεί να βρέξει πολύ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα για να αναπληρωθούν οι υδροφόροι ορίζοντες, σύμφωνα με τις αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...