824
Το ακυρωμένο γκολ της Λίβερπουλ στο ντέρμπι με την Τότεναμ θα μείνει στην ιστορία | GettyImages

Η «κρίση του VAR» στην Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 2 Οκτωβρίου 2023, 16:04
Το ακυρωμένο γκολ της Λίβερπουλ στο ντέρμπι με την Τότεναμ θα μείνει στην ιστορία
|GettyImages

Η «κρίση του VAR» στην Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 2 Οκτωβρίου 2023, 16:04

Ηταν το πιο μεγάλο λάθος από τότε που ο Video Assistant Referee (το VAR, που λέμε) μπήκε στη ζωή του ποδοσφαίρου, το 2019. «Ανθρώπινο σφάλμα» το χαρακτήρισε ο επικεφαλής της PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), Χάουαρντ Γουέμπ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επαγγελματική διαιτησία στην Αγγλία, και ζήτησε «συγγνώμη». Δεν ήταν η πρώτη φορά. Και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η τελευταία. Στο μέλλον θα απολογείται όλο και πιο συχνά.

Η (δικαιολογημένη) γκρίνια για το επίπεδο της διαιτησίας στην Πρέμιερ Λιγκ είχε αρχίσει από την περσινή σεζόν. Εφέτος είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς στις επτά πρώτες αγωνιστικές του αγγλικού πρωταθλήματος οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των ρέφερι έχουν προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Για να έρθει, το περασμένο Σάββατο, αυτό το απίθανο λάθος, το οποίο πυροδότησε τη λεγόμενη, από τα media του Νησιού, «κρίση του VAR».

Τι συνέβη, το Σάββατο, στο βόρειο Λονδίνο; Κάτι πρωτοφανές, ασύλληπτο, πέρα από κάθε φαντασία. Στον αγώνα Τότεναμ – Λίβερπουλ (2-1) ο Λουίς Ντίας πέτυχε ένα κανονικό γκολ για τους φιλοξενούμενους, λίγο πριν οι γηπεδούχοι ανοίξουν το σκορ με τον Σον. Ο διαιτητής το ακύρωσε (λανθασμένα, κατόπιν υπόδειξης του βοηθού του) ως οφ-σάιντ. Αλλά οι συνάδελφοί του στο VAR, αν και διαπίστωσαν από τα ριπλέι ότι το τέρμα ήταν έγκυρο, δεν παρενέβησαν -ως όφειλαν- για να διορθώσουν το λάθος. «Τσεκ οκ», του είπαν στην ενδοσυνεννόηση. Επειδή νόμιζαν ότι ο διαιτητής είχε κατακυρώσει το γκολ! Δεν το έκαναν, ούτε όταν κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Προτίμησαν να σιωπήσουν, να κρύψουν την «γκάφα» τους, παρά να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Οι φωνές που ζητούν την κατάργηση του VAR στα αγγλικά γήπεδα είναι, σήμερα, περισσότερες και πιο έντονες από ποτέ. Στην Αγγλία δεν το ήθελαν εξ αρχής. Αλλά δεν φταίει η τεχνολογία – αυτή σπανίως λαθεύει. Φταίνε οι άνθρωποι που τη διαχειρίζονται. Η διαδικασία είναι τόσο αξιόπιστη, όσο οι χειριστές της. Και, δυστυχώς για την Πρέμιερ Λιγκ, το επίπεδο των σημερινών ρέφερι είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει η πρόσφατη μνήμη. Σχεδόν όλοι συμφωνούν πως μόνο δύο εν ενεργεία άγγλοι διαιτητές είναι αντάξιοι του κορυφαίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος: ο Αντονι Τέιλορ και ο Μάικλ Ολιβερ.

Δεν φταίει η τεχνολογία, για παράδειγμα, που ο Λι Μέισον… ξέχασε να χαράξει τις γραμμές του οφ-σάιντ στο Μπρέντφορντ, ή που ο Τζον Μπρουκς «σημάδεψε» τον λάθος παίκτη της Κρίσταλ Πάλας σε έναν αγώνα της εναντίον της Μπράιτον. Οπως δεν έφταιγε το Σάββατο, που ο Ντάρεν Ινγκλαντ και ο Νταν Κουκ (δύο από τους… σεσημασμένους μέτριους ρέφερι) δεν είχαν το μυαλό τους στο ματς, αλλά κάπου αλλού. Στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το VAR δουλεύει υποδειγματικά – έχει διορθώσει πολλά και σοβαρά λάθη. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο στην Πρέμιερ Λιγκ; Απλούστατα, επειδή εκεί οι διαιτητές δεν είναι τόσο καλοί, όσο οι κορυφαίοι συνάδελφοί τους στον υπόλοιπο Κόσμο. Οπως γράφουν οι Times, το VAR στην Αγγλία μοιάζει με έναν μάνατζερ που έχει διαλέξει λάθος παίκτες. Για να προκόψει η ομάδα του, πρέπει να βρει άλλους, καλύτερους.

Το πιο φημισμένο πρωτάθλημα στον Κόσμο, με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές και προπονητές, τους πλουσιότερους συλλόγους και την καλύτερη οργάνωση, πάσχει σοβαρά στον τομέα της διαιτησίας. Και είναι χρέος του αρχιδιαιτητή Γουέμπ να λύσει αυτό το πρόβλημα, αντί να ζητάει, διαρκώς, «συγγνώμη». Η προσπάθεια έχει, ήδη, αρχίσει, όμως θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Η καινούργια ιδέα της αγγλικής ομοσπονδίας και της PGMOL είναι να στρατολογήσει παλιούς θρύλους των βρετανικών γηπέδων, που διαθέτουν και το απαραίτητο κύρος, να τους εκπαιδεύσει, και να δημιουργήσει μια νέα γενιά διαιτητών. Υπάρχουν, όμως, δυο μεγάλα εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι κανείς από τους «ελίτ» άγγλους παίκτες του παρελθόντος δεν θα θελήσει να εργαστεί για 120.000 ευρώ το χρόνο – στην Ισπανία οι διαιτητές παίρνουν τα διπλά. Το δεύτερο, ότι αυτοί οι παίκτες έχουν συνδέσει το όνομά τους με κάποιον μεγάλο σύλλογο. Είναι λογικό, οι οπαδοί να τους αντιμετωπίσουν με καχυποψία.

Προς το παρόν, ο Γουέμπ καλείται να εξηγήσει πώς, ακριβώς, συνέβη το απίθανο του περασμένου Σαββάτου. Και αν στην ασυγχώρητη αφηρημάδα του Ινγκλαντ και του Κουκ έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι 48 ώρες πριν, οι συγκεκριμένοι διαιτητές βρίσκονταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να διευθύνουν (έναντι αδράς αμοιβής) αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος. Κάποιοι αποδίδουν το λάθος τους στην κόπωση – είχαν επιστρέψει στο Λονδίνο μόλις την Παρασκευή. Κάποιοι άλλοι, πιο… πονηροί, τονίζουν με νόημα ότι τα Εμιράτα συνδέονται με συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι κανονισμοί δεν εφαρμόστηκαν σωστά, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η αξιοπιστία του αθλήματος. Δεν δεχόμαστε τον χαρακτηρισμό ‘’ανθρώπινο σφάλμα’’. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους, με τους οποίους θα λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα», τόνισε η Λίβερπουλ σε ανακοίνωσή της. Λύσεις, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν. Σε τίποτα δεν θα οφελήσει, οι θεατές ενός αγώνα να ακούν τους διαλόγους των διαιτητών από τα μεγάφωνα του γηπέδου, όπως συμβαίνει στο κρίκετ και το ράγκμπι. Ούτε είναι εφικτό, να επαναλαμβάνεται ένα ματς στο οποίο έγινε κάποιο σοβαρό διαιτητικό λάθος. Δεν θα υπήρχαν αρκετές ελεύθερες ημερομηνίες.

Καλύτερους διαιτητές χρειάζεται η Πρέμιερ Λιγκ. Αν και μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ίσως μια μέρα δούμε τους κορυφαίους ιταλούς, ισπανούς, ή γερμανούς ρέφερι να «σφυρίζουν» σε αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...