Με καυστικότητα η La Repubblica ανέδειξε ως κύριο οικονομικό θέμα της την εθελοτυφλία των γερμανών πολιτικών απέναντι στην κρίση που διέρχεται η Ευρώπη – κρίση η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής τής «σταθερής και αβύθιστης Γερμανίας».
Αφορμή παίρνοντας από την αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών της Μέρκελ, Ολαφ Σολτς, στην παραίνεση του υπ’ ατμόν κεντρικού τραπεζίτη του ευρώ Μάριο Ντράγκι για «οξυγόνωση» των οικονομιών της Ευρωζώνης, ιδίως της γερμανικής και της ιταλικής, η ιταλική εφημερίδα εγκαλεί τη γερμανική πλευρά ότι δεν βλέπει τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί στον ορίζοντα.
Ο Σολτς είχε απορρίψει τις ανησυχίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον αφορισμό «δεν θα ήταν σοφό να συμπεριφερθούμε σαν να βρισκόμασταν σε κρίση, επειδή δεν βρισκόμαστε».
Σε αυτό το σημείο η La Repubblica υπενθύμισε και την ανεκδιήγητα χλιαρή αντίδραση του επίσης σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, το 2008, όταν έσκασε η φούσκα της Lehman Brothers: τότε ο Στάινμπρουκ είχε χαρακτηρίσει τη χρεοκοπία της τράπεζας «αμερικανικό πρόβλημα». Η συνέχεια είναι γνωστή…
Και η ιταλική εφημερίδα αρχίζει να απαριθμεί τα προβλήματα:
- η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών κρατικών ομολόγων είναι υπό το μηδέν,
- η γερμανική μεταποίηση βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση»,
- η κρίση δεν φαίνεται να υποχωρεί,
- ο Μπόρις Τζόνσον επείγεται να εγκαταλείψει «ατάκτως» την ΕΕ η Βρετανία,
- οι Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζουν «κολασμένο φθινόπωρο» για νομισματικές ισοτιμίες, χρηματαγορές και παραγωγικούς τομείς,
- η Ανγκελα Μέρκελ απειλείται πολιτικά «από τα δεξιά της».
«Φυσικά, είναι επικίνδυνο να συγκρίνουμε την κατάσταση με τη Μεγάλη Κρίση και με το Κραχ» ομολογεί η εφημερίδα, «ούτε είναι ασφαλές να κάνουμε προβλέψεις για το φθινόπωρο», ωστόσο «το Brexit -και μόνο αυτό- θα κοστίσει μία μονάδα στο γερμανικό ΑΕΠ».
Το φρενάρισμα των γερμανικών επιχειρήσεων αποτυπώνεται με τη μείωση της εργασίας, με την «αποδυνάμωση της ζήτησης» κατά τον όρο των ινστιτούτων επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων. Το συμπέρασμά τους; «Η έκρηξη της απασχόλησης των τελευταίων χρόνων είναι πλέον παρελθόν». Μάλιστα οι βιομήχανοι σκέφτονται την καθιέρωση της μείωσης του ωραρίου εργασίας που ανακοίνωσαν πολλές εταιρείες, διότι «στη Μεγάλη Κρίση αποδείχτηκε χρήσιμο μέτρο»…
Στο πολιτικό επίπεδο, η γερμανική συγκυβέρνηση συνολικά και επί μέρους οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα, μέχρι τον Οκτώβριο, κρίσιμες περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις στις ανατολικές επαρχίες (Θουριγγία, Βρανδεμβούργο, Σαξονία), εκεί δηλαδή όπου η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία πηγαίνει καλά στα γκάλοπ (είναι πρώτη ή δεύτερη).
Η Χριστιανοδημοκρατία στη Γερμανία πιέζεται και «από τα αριστερά της», όχι μόνο από την άνοδο των Πρασίνων, αλλά και από τα διαλυτικά φαινόμενα στο συγκυβερνών SPD, που ενδεχομένως φθάσουν έως και τη διάλυση της ίδιας της συγκυβέρνησης. Τότε θα γίνουν παρελθόν και τα χρόνια «της σταθερής και αβύθιστης Γερμανίας» επισημαίνει η Repubblica.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News