328
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια τηλεσύσκεψης με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου | EPA/YVES HERMAN / POOL

Η Κομισιόν ερευνά τις εισαγωγές των κινεζικών οπτικών ινών

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 18:11
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια τηλεσύσκεψης με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου
|EPA/YVES HERMAN / POOL

Η Κομισιόν ερευνά τις εισαγωγές των κινεζικών οπτικών ινών

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 18:11

Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σπανίως αναπτύσσουν θέσεις οι οποίες συμπίπτουν με εκείνες των ΗΠΑ επί ημερών Τραμπ. Τα τελευταία χρόνια οι διαφορές στο στρατόπεδο των Δυτικών είναι μεγάλες και μάλλον αγεφύρωτες, τουλάχιστον όσο ο συγκεκριμένος πρόεδρος βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο.

Ωστόσο στον παραπάνω κανόνα υπήρξε μία εξαίρεση, που αφορά την Κίνα, και η οποία φέρνει την Ευρώπη και την Αμερική στην ίδια πλευρά. Η Ευρώπη ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ όσον αφορά την ύψωση εμποδίων στη διείσδυση της κινεζικής τεχνολογίας μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε έρευνα για εισαγωγές καλωδίων οπτικών ινών από την Κίνα. Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές πιστεύουν ότι πωλούνται στην Ευρώπη σε τεχνητά χαμηλές τιμές. H υπόθεση αυτή εξελίσσεται καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει διακηρύξει ότι επιθυμεί η ψηφιακή οικονομία να αποτελέσει βασικό μέρος της οικονομικής ανάκαμψης στη Γηραιά Ηπειρο.

Η εταιρεία Europacable, η οποία υπέβαλε την καταγγελία εκ μέρους των ευρωπαίων κατασκευαστών οπτικών ινών, δήλωσε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα οπτικών ινών πωλήθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι, με το 15%-20% να προέρχεται από την Κίνα, σε μια ευρωπαϊκή αγορά συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 150% από το 2016 έως το 2019, όπως δήλωσε η Europacable.

Οι έρευνες αντιντάμπινγκ της ΕΕ χρειάζονται έως και 15 μήνες ώστε να ολοκληρωθούν, όμως οι προσωρινοί δασμοί μπορούν να επιβληθούν εντός οκτώ μηνών. Οι οριστικοί δασμοί, εφ’ όσον επιβληθούν, θα ισχύσουν για πέντε έτη.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην ΕΕ είναι ο όμιλος Prysmian της Ιταλίας, η αμερικανική εταιρεία Corning και η Nexans and Acome με έδρα τη Γαλλία. Στην απέναντι πλευρά, οι κυριότεροι κατασκευαστές καλωδίων οπτικών ινών της Κίνας είναι οι Yangtze Optical FC, Hengtong Group, Fiberhome και Futong.

Η Κομισιόν επέβαλε λοιπόν δασμούς. Πρόκειται για εμπορική απόφαση μεν, με μεγάλη πολιτική σημασία δε. Είναι μια επιλογή που θα επηρεάσει τα επενδυτικά σχέδια και θα ρυθμίσει το παιχνίδι που ανοίγει για το ενιαίο δίκτυο ινών και τις εξαιρετικά γρήγορες επικοινωνίες 5G.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...