343
Περαστικοί στην Ερμού το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα των ειδικών μέτρων | Intime

Η «κόκκινη» Αττική θα κρίνει την πορεία της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2021, 15:09
Περαστικοί στην Ερμού το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα των ειδικών μέτρων
|Intime

Η «κόκκινη» Αττική θα κρίνει την πορεία της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2021, 15:09

Μπροστά σε 15 ημέρες που θα κρίνουν το πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η Ελλάδα, με το ενδιαφέρον, αλλά και την ανησυχία, να εστιάζονται στην Αττική, στην οποία η κατάσταση μπορεί να «ξεφύγει» με δραματικά αποτελέσματα.

Αυτές οι δύο εβδομάδες είναι όμως η «πρεμιέρα» δύο μηνών, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, που παραδοσιακά, δηλαδή και πριν από την εποχή της Covid-19, είναι επικίνδυνοι.

«Πρέπει να κρατηθούμε ζωντανοί τους επόμενους δύο μήνες περίπου, που αποτελούν τον κρίσιμο χρόνο που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι πιο ευπαθείς ομάδες», τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο  καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας που μίλησε για δύο επιδημιολογικά ασταθείς μήνες.

Από χθες Σάββατο τέθηκε σε ισχύ σειρά μέτρων που χωρίζουν την Ελλάδα σε δύο ζώνες, την πορτοκαλί, όπου η οικονομική ζωή και δραστηριότητα μπορεί να συνεχίζεται υπό όρους, και την κόκκινη όπου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα η αυξητική τάση στην Αττική, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, που θα θυμίζουν το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο.

Χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν στην Αττική 383 από τα 795 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών της Αττικής (124), εντοπίζονται στο κέντρο, ενώ ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας (61), ο ανατολικός (51), ο νότιος τομέας (46), ο Πειραιάς (45), ο Δυτικός  Τομέας (44) και η Δυτική Αττική (12).

Ο ΣΚΑΪ παρέθεσε απόψεις επιδημιολόγων και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας που ανέφεραν ότι η ιχνηλάτηση έδειξε ότι τα κρούσματα προέκυψαν από άτομα που με το άνοιγμα του λιανεμπορίου πήγαν για αγορές και έκαναν επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Αυτά τα άτομα πιθανόν μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν.

Ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα όπου τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ υπήρξε συνολικά υψηλή κινητικότητα στους δρόμους.

Το άλλο σημείο που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η διασπορά του μεταλλαγμένου (βρετανικού) στελέχους. Ως σήμερα στην Ελλάδα έχουν βρεθεί 66 κρούσματα, αλλά εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...