2879
Τάφοι αμάχων στη Μαριούπολη... | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η «κληρονομιά» των Ρώσων – Μαζικοί τάφοι και 45,1% ύφεση στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 07:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/04/2022, 22:44
Τάφοι αμάχων στη Μαριούπολη...
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η «κληρονομιά» των Ρώσων – Μαζικοί τάφοι και 45,1% ύφεση στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 07:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/04/2022, 22:44

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν και υποχωρούν προς τα ανατολικά, αποκαλύπτεται τι άφησαν πίσω τους: μια τεράστια περιοχή οικονομικά ξεχερσωμένη και με τη μυρωδιά του θανάτου και των εγκλημάτων πολέμου να πνίγει κάθε άλλη σκέψη…

♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:44 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι κρατάει άμαχους συμπατριώτες της -μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι- σε φυλακές της Ρωσίας.

«Έχουμε πολλούς ιερείς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, δημάρχους και γενικά αμάχους στις φυλακές. Όχι, όμως, στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά π.χ. στο Κουρσκ, στο Μπριάνσκ, στο Ροστόφ (περιοχές της Ρωσίας)… Κρατούνται παράνομα», δήλωσε ο Ιρίνα Βερεστσούκ σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι βάζει αμάχους στο στόχαστρό της.

22:16 Η Γαλλία κήρυξε σήμερα έξι ρώσους πράκτορες που παρουσιάζονταν ως διπλωμάτες «ανεπιθύμητα πρόσωπα» έπειτα από έρευνα των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πρόσωπα αυτά εργάζονταν κατά των εθνικών συμφερόντων της Γαλλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Έπειτα από πολύ μακρά έρευνα, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) αποκάλυψε την Κυριακή 10 Απριλίου μια παράνομη επιχείρηση που διενεργήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στο έδαφός μας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Έξι ρώσοι πράκτορες που επιχειρούσαν υπό διπλωματική κάλυψη και των οποίων οι δραστηριότητες απέδειξαν το αντίθετο για τα εθνικά μας συμφέροντα, κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα» αναφέρει το υπουργείο.

21:53 Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βατικανό στις οποίες αναφέρεται ο ιταλικός Τύπος, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πιθανό να συναντήσει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, στην Ιερουσαλήμ, στις 14 Ιουνίου.

Ο Φραγκίσκος και ο Κύριλλος, αν τελικά η συνάντηση επιβεβαιωθεί, αναμένεται να αναφερθούν λεπτομερώς και στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Για τις 12 και 13 Ιουνίου ο ποντίφικας έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Λίβανο.

21:08 Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν πρότεινε να αφαιρεθεί η ρωσική υπηκοότητα από τους «προδότες» που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία, αναφέροντας ως παράδειγμα τη ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα που διέκοψε ένα δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

20:02 Την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες, το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

19:48 «Είχα σκληρές συνομιλίες με τον Πούτιν, δεν ήταν μια φιλική επίσκεψη» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα.

Περισσότερα εδώ.

! 18:34 Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται πλέον το λιμάνι της Μαριούπολης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο Ria Novosti.

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων, δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.

17:58 Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ έγινε  ο πρώτος ηγέτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντάται με τον τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς διάφορα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Kronen Zeitung, ανέφεραν ότι η συνάντηση ξεκίνησε.

Την Κυριακή η ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη ανέφερε ότι ο αυστριακός καγκελάριος «μεταβαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο.

17:43 Ο επικεφαλής τους ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat Χρίστο Γκρόζεφ ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη εκκαθάριση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γκρόζεφ, θύματα της εκκαθάρισης υπήρξαν 150 αξιωματικοί της 5ης υπηρεσίας, που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα». Ο πρώην επικεφαλής της 5ης υπηρεσίας της FSN αντισυνταγματάρχης Σεργκέι Μπεσέντα ήδη έχει συλληφθεί

17:25 Συνολικά 92 άμαχοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται αφού δέχθηκαν πυρά ενώ περίμεναν σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους στον σταθμό στην ανατολική πόλη Κραματόρσκ την Παρασκευή. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντνιπροπετρόβσκ Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο δήλωσε ότι δύο παιδιά και τέσσερις ενήλικες πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σε ανάρτησή του στο Telegram είπε: «Πήραμε τους τραυματίες στην περιοχή μας, οι οποίοι μπορούσαν να μεταφερθούν. Οι γιατροί δεν αφήνουν παιδιά και ενήλικες όλο το εικοσιτετράωρο. Έχουμε τα πάντα για τη θεραπεία τους».

16:25 Καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η επέκταση της συμμαχίας θα μειώσει περισσότερο τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η ίδια η συμμαχία είναι περισσότερο ένα εργαλείο αντιπαράθεσης. Αυτή δεν είναι μια συμμαχία που παρέχει ειρήνη και σταθερότητα και η περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας, φυσικά, δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

16:05 Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τους επόμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγόρησαν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι πλευρές συναντηθούν ξανά.

15:29 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν είναι έτοιμος να παραχωρήσει» οποιοδήποτε μέρος της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για την ειρήνη στη χώρα.

Μιλώντας στο CBS, σημείωσε επίσης ότι δεν θα αναγνώριζε ποτέ την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι η χερσόνησος προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

15:02 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία πριν τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

14:39 Περίπου 44.000 ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν τη Δευτέρα στους περισσότερους από 4,5 εκατ. ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραψε ακριβώς 4.547.735 Ουκρανούς πρόσφυγες. Είναι κατά 44.781 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Κυριακής.

Περίπου το 90% αυτών που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

14:20 Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει τον θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

14:01 Ομάδα της γαλλικής χωροφυλακής έφθασε στο Λβιφ της δυτικής Ουκρανίας για να συνδράμει στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, στα οποία περιλαμβάνεται η σφαγή της Μπούτσα. Αυτό ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία, Ετιέν ντε Πονσέν

Πρόκειται για την πρώτη ξένη μονάδα που παρέχει τέτοιου είδους βοήθεια, έγραψε στο Twitter ο γάλλος διπλωμάτης.

«Υπερήφανος που υποδέχομαι στο Λβιφ το τεχνικό και επιστημονικό απόσπασμα που έφθασε για να συνδράμει τους συναδέλφους για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν γύρω από το Κίεβο», έγραψε στα γαλλικά και τα ουκρανικά διευκρινίζοντας ότι οι γάλλοι ειδικοί αναλαμβάνουν το έργο τους από αύριο.

«Αλληλεγγύη», έγραψε ο γάλλος πρεσβευτής δίπλα στην γαλλική και την ουκρανική σημαία.

13:23 Η Λιθουανία επιθυμεί την αντικατάσταση των ΝΑΤΟϊκών ταγμάτων που είναι ανεπτυγμένα στις χώρες της Βαλτικής σε ταξιαρχίες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Μια ταξιαρχία περιλαμβάνει πολλά στρατιωτικά τάγματα.

«Η Λιθουανία, μαζί με άλλες χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να ενισχύσει τις ομάδες μάχης της Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας της Ατλαντικής Συμμαχίας σε (ομάδες) Ενισχυσμένης Προκεχωρημένης Παρουσίας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Αρβίδας Ανουσάουσκας.

13:10 Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αποπληρώσει το χρέος της και κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος χρεοκοπίας της χώρας.

«Μπορεί να υπάρξει μόνο τεχνητή χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για μια χρεοκοπία. Η Ρωσία διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

12:08 Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας.

«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά παρά το γεγονός αυτό οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να επιβιώσει από αυτό τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επίθεσή της εκτός κι αν αναγκαστεί. Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα ζητεί, αλλά επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα διαθέτει πολλά όπλα τα οποία όχι μόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν πολλές ζωές απλών Ουκρανών αλλά και να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση εναντίον άλλων χωρών.

Ο Ζελένσκι απευθύνεται στους νοτιοκορεάτες βουλευτές (Chung Sung-Jun/Pool via REUTERS)

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη διάφορες στρατιωτικές τεχνολογίες, από αεροσκάφη ως τεθωρακισμένα», εξήγησε απευθυνόμενος μέσω διερμηνέα στους νοτιοκορεάτες βουλευτές. «Η Νότια Κορέα μπορεί να μας βοηθήσει», τόνισε.

11:32 Για «φρικτές εικόνες από την Ουκρανία» που θυμίζουν τη Σρεμπρένιτσα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκρέλιτς Ράντμαν προσερχόμενος στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Χρειάζεται κατάλληλη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Ράντμαν και προσέθεσε ότι υπήρξε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν στον οποίο εκφράστηκε η πλήρης στήριξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

11:25 Η Γερμανία θεωρεί ότι υπάρχουν μαζικές ενδείξεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Εχουμε μαζικές ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου», επεσήμανε η Μπέρμποκ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Τελικά τα δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να διασφαλιστούν όλα τα στοιχεία».

11:14 Για «φρικτές εικόνες από την Ουκρανία» που θυμίζουν τη Σρεμπρένιτσα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκρέλιτς Ράντμαν προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Χρειάζεται κατάλληλη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Ράντμαν και προσέθεσε ότι υπήρξε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν στον οποίο εκφράστηκε η πλήρης στήριξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

11:10 Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο ενός πιθανού νέου πακέτου κυρώσεων, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσίας για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.

«Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός εμπάργκο, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.

09:01 Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και πυροβολικό, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σε τακτικό δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η προηγούμενη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις πυρομαχικών φωσφόρου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ καθιστά πιθανή τη μελλοντική χρήση των πυρομαχικών αυτών στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η μάχη για την πόλη, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται σε μη τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μειώνει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις ακριβείας σε στόχους κατά τις επιδρομές της και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών μεταξύ των αμάχων.

07:52 Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ μεταβαίνει στη Μόσχα για να γίνει ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που συναντά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου, ο οποίος ήταν στην Ουκρανία το Σάββατο και συνάντησε τον πρόεδρο Ζελένσκι.

06:01 Οι Times αποκαλύπτουν ότι Φινλανδία και Σουηδία θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ ως το καλοκαίρι, εξαιτίας του φόβου της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε «τεράστια στρατηγική γκάφα» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία οδεύουν προς ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ανέφερε δημοσίευμα της λονδρέζικης εφημερίδας, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν στη βρετανική εφημερίδα ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία ήταν «το θέμα συζήτησης» και «πολλών συναντήσεων» μεταξύ υπουργών Εξωτερικών χωρών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού την περασμένη εβδομάδα, στην οποία πήραν μέρος Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

06:00 Το πρωτοσέλιδο του βρετανικού Independent: Φόνοι, μαζικοί τάφοι και βασανιστήρια – η τρομακτική ιστορία της ρωσικής υποχώρησης.

04:03 Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο διαβόητος πολέμαρχος της Τσετσενίας και συνεργάτης του Πούτιν, διεμήνυσε ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Θα γίνει επίθεση (…) όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά», διαβεβαίωσε ο ηγέτης των Τσετσένων, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου. «Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Νοντέτσκ  (…) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, επέμεινε.

03:30 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO το 2008, αφήνοντας αιχμές κατά της τότε καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του τότε ενοίκου του Ελιζέ Νικολά Σαρκοζί.

Σήμερα η χώρα πληρώνει αυτό το λάθος, υποστήριξε. «Αν ήμασταν μέλος του NATO, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει», έκρινε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC των ΗΠΑ.

Ακόμη, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέκρινε τη Γερμανία ότι δεν υποστηρίζει την Ουκρανία όσο θα ήθελε η κυβέρνηση στο Κίεβο, διότι ακόμα κάνει διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων.

«Αν δεν χάναμε τόσο χρόνο να συζητάμε για αμυντικά (όπλα) έναντι επιθετικών, για το τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται η Ουκρανία, θα βρισκόμασταν σε άλλη θέση τώρα, σε πολύ ισχυρότερη θέση», επέμεινε.

!! 02:01 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον αυτής που αποκάλεσε πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει «κάθε μπάσταρδος που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας», παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, τόνισε στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του.

«Τι κάνει η Ρωσία; Τι κάνουν οι αξιωματούχοι της, οι προπαγανδιστές της, οι απλοί άνθρωποι που  παπαγαλίζουν όσα ακούνε στην τηλεόραση; Δικαιολογούνται και αρνούνται. Αρνούνται κάθε ευθύνη. Λένε ψέματα».

«Έχουν φτάσει τόσο μακριά από την πραγματικότητα, που μας κατηγορούν για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός», επέμεινε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κραματόρσκ και τις σφαγές αμάχων που η κυβέρνησή του καταγγέλλει πως διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και άλλα προάστια του Κιέβου.

01:29 Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον ένδεκα τραυματίστηκαν το Σάββατο γύρω από το Χάρκοβο και νοτιοανατολικά της πόλης αυτής της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε αργά τη νύχτα ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές» στις τοποθεσίες Μπαλακλίγια, Πεσότσιν, Ζολότσιφ και Ντεργκάτσι και «ως τώρα, έχουμε ενημερωθεί για δέκα ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 11 τραυματίες», ανέφερε ο κ. Σινεγκούμποφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» του ρωσικού στρατού.

ο1:08 Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σε νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, έκανε λόγο για καταγγελίες σχετικά με σεξουαλική βία από μέλη των ρωσικών δυνάμεων κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Επίσης ανέφερε ότι νέα στοιχεία υπάρχουν για εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού, κυρίως μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων με ουκρανούς άμαχους στην Μπουρζόβα.

!! 01:00 Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 45,1% το 2022. Οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έκλεισαν, ο πόλεμος μείωσε κατά 90% τις εξαγωγές σιτηρών και κατά 50% τις εξαγωγές συνολικά, ανέφερε η Τράπεζα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11,2% το 2022 ύστερα από ανάπτυξη 4,7% το 2021

00:10 Ο,τι απέμεινε από την Μποροντιάνκα.

00:05 Ο απολογισμός των θυμάτων από την πυραυλική επίθεση της Παρασκευής στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ αυξήθηκε στους 57 νεκρούς, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Ο Κιριλένκο δήλωσε ότι 109 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, για την οποία η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία. Η Μόσχα απορρίπτει την ευθύνη, λέγοντας ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός.

Διαβάστε: Το Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...